Κριτική για την παράσταση "Tea Ceremony"

Από τη θεατρολόγο Ραφαέλα Χαμπίπη

Earth is Host. We are Guests.

Μία τελετουργία τσαγιού στο Bios μας κάνει να στρέφουμε τα μάτια μακριά από ένα πεσμένο λουλούδι. Μία συμμετοχική διαδικασία με όλα τα υποκείμενα ενεργά και ένοχα.

Το “TeaCeremony”, με ταπεινό οικοδεσπότη τον Μάριο Ιωάννου, ο οποίος με αφοσίωση μεταμορφώνεται σε «Ανθισμένο Χρυσάνθεμο», είναι μια εφευρετική παράσταση devisedtheater που με μια λατρευτική προσοχή δίνει εικόνα και λόγο στην αναγκαστική και αμφιλεγόμενη συνοχή της περιστρεφόμενης Γης.

Η προσεγμένη σκηνοθετική ματιά (Achim Wieland) και η προσομοίωση της ανατολίτικης κουλτούρας οδηγεί σε μία καυστικά ειρωνική, ξεκαρδιστικά αστεία αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικά σταθερή αποκάλυψη όσων είναι ήδη γνωστών, δίχως κανένα κατηγορητήριο, καμία φτωχή επίκληση στο συναίσθημα και μονάχα με μία ήρεμη παραδοχή.

Ποιοι μαζεύουν τα φύλλα του τσαγιού για να πραγματοποιήσουμε εμείς την τελετουργία; Γιατί τα παιδιά στην Αφρική δε γυρίζουν από μαθήματα πιάνου; Γιατί κάποια κτήρια βρίσκονται όρθια και κάποια άλλα κατεδαφισμένα; Γιατί κλαίει ο Θεός;

Με το τεχνικό παιχνίδι της αφήγησης, των συμβόλων και των εναλλαγών του φωτισμού, συντελείται ένα μοτίβο που με την πρέπουσα σταθερότητα και ηρεμία, μας οδηγεί με ξεκάθαρα βήματα στο τέλος της τελετουργίας ώστε όλα να ξεκινήσουν από την αρχή, σαν ένας τέλεια σχηματισμένος κύκλος, σαν μία περιστροφή του κόσμου.

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ

Προηγούμενο άρθροΠρόσεχε τα λόγια σου! - Σεμινάριο κωμικού αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής
Επόμενο άρθροΌλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022