Κείμενο: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου, Ensemble
Δραματουργία: Achim Wieland
Σκηνοθέτης: Achim Wieland
Σκηνογραφία: Ιωάννα Τσάμη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Χορογραφία: Αλέξης Βασιλείου
Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Μάριος Ιωάννου
Περιγραφή
Στο πλαίσιο Πανευρωπαικής περιοδείας, το «Tea Ceremony», μια πρωτότυπη παράσταση devised theater, σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Achim Wieland και με «οικοδέσποινα» τον βραβευμένο ηθοποιό Μάριο Ιωάννου, θα παρουσιαστεί στο Bios, για πρώτη φορά στην Αθήνα, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 1, 2, 3 και 4 Απριλίου.
Περισσότερα
Η αθηναϊκή πρεμιέρα ήταν αρχικά προγραμματισμένη το Μάρτιου 2020, οπότε και επιβλήθηκε το lockdown, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μόλις λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα.
Η παράσταση μεταφέρει το κοινό της, σε ένα Ιαπωνικό δωμάτιο όπου τελείται μια παραδοσιακή τελετή τσαγιού. Η Γκέισσα Κικουνοχάνα (Ανθισμένο Χρυσάνθεμο) με απαλότητα και ευγένεια δημιουργεί ένα μεταξένιο τοπίο για το πνεύμα και τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Όλα είναι αρμονικά και ιδανικά, μα δεν μένουν εκεί.
Το ανήσυχο πνεύμα της, την παρασύρει σε ερωτήσεις που ηχούν σαν εκρήξεις στο αρμονικό περιβάλλον. Ποιοί μαζεύουν το μυρωδάτο τσάι μας; Ποιοί και και κάτω από ποιές συνθήκες μαζεύουν το χρυσό που κοσμεί τα φλυτζάνια τσαγιού μας; Οι απαντήσεις οδηγούν σε ένα ταξίδι από ζοφερές αλήθειες, που αφορούν στη σύγχρονη δουλεία, στην παιδική εργασία, στο εμπόριο σωμάτων και ψυχών ανθρώπων που γεννήθηκαν σε «άτυχες» γωνιές της γης. Η τελετή υποδομείται, μα όχι ολοκληρωτικά. Όσοι βρεθούν στο Ιαπωνικό δωμάτιο, θα γίνουν μάρτυρες μιας φωτεινής αλήθειας που σώζει και σώζεται. Η ιδιότυπη τελετουργία τσαγιού θα πετύχει τελικά το δικό της σκοπό.
«Σκηνοθέτης και ηθοποιός αποδομούν το συγκεκριμένο κλισέ με εκπληκτική ευρηματικότητα και με πολύ ξεκάθαρο στόχο»
Νόνα Μολέσκη, Φιλελεύθερος, Ιούνιος 2018
Ο μονόλογος, που παρουσιάζεται στα Αγγλικά, αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδυνάμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται.
«Πρόκειται για ένα μελαγχολικό τραγούδι, έναν ευαίσθητο ψίθυρο, ένα χαμηλόφωνο λυγμό εν μέσω ενός εκκωφαντικού θορύβου»
Tomaso Cimenti, II Ricensito, Σεπτέβριος 2019
Η παράσταση «Tea Ceremony» των SrslyYours, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Ιαπωνία.
Έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, φιλοξενήθηκε στην Νέα Σκηνή του Θ.Ο.Κ και τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ Θεάτρου στο Μιλάνο (MilanOff), ενώ ο Μάριος κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο F.I.A.T Festival στο Μαυροβούνιο Η παράσταση πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία της στο Tορίνο και το Εδιμβούργο
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Akiko Hamazaki
Touring Light Concept: Γιώργος Λαζόγλου
Παραδοσιακός ιαπωνικός χορός: Zuiou Shinozuka
Περούκα: Μάριος Νεοφύτου
Video Work: Stephan Metzner & Sakari Laurila
H παράσταση είναι στα αγγλικά
Από τη θεατρολόγο Ραφαέλα Χαμπίπη
Earth is Host. We are Guests.
Μία τελετουργία τσαγιού στο Bios μας κάνει να στρέφουμε τα μάτια μακριά από ένα πεσμένο λουλούδι. Μία συμμετοχική διαδικασία με όλα τα υποκείμενα ενεργά και ένοχα.
Το “TeaCeremony”, με ταπεινό οικοδεσπότη τον Μάριο Ιωάννου, ο οποίος με αφοσίωση μεταμορφώνεται σε «Ανθισμένο Χρυσάνθεμο», είναι μια εφευρετική παράσταση devisedtheater που με μια λατρευτική προσοχή δίνει εικόνα και λόγο στην αναγκαστική και αμφιλεγόμενη συνοχή της περιστρεφόμενης Γης.
Η προσεγμένη σκηνοθετική ματιά (Achim Wieland) και η προσομοίωση της ανατολίτικης κουλτούρας οδηγεί σε μία καυστικά ειρωνική, ξεκαρδιστικά αστεία αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικά σταθερή αποκάλυψη όσων είναι ήδη γνωστών, δίχως κανένα κατηγορητήριο, καμία φτωχή επίκληση στο συναίσθημα και μονάχα με μία ήρεμη παραδοχή.
Ποιοι μαζεύουν τα φύλλα του τσαγιού για να πραγματοποιήσουμε εμείς την τελετουργία; Γιατί τα παιδιά στην Αφρική δε γυρίζουν από μαθήματα πιάνου; Γιατί κάποια κτήρια βρίσκονται όρθια και κάποια άλλα κατεδαφισμένα; Γιατί κλαίει ο Θεός;
Με το τεχνικό παιχνίδι της αφήγησης, των συμβόλων και των εναλλαγών του φωτισμού, συντελείται ένα μοτίβο που με την πρέπουσα σταθερότητα και ηρεμία, μας οδηγεί με ξεκάθαρα βήματα στο τέλος της τελετουργίας ώστε όλα να ξεκινήσουν από την αρχή, σαν ένας τέλεια σχηματισμένος κύκλος, σαν μία περιστροφή του κόσμου.