Fragile Presents, Imaginative Futures
Ακαδημαϊκό συμπόσιο για τη μουσική σύνθεση
13 -15 Απριλίου 2026 10:00- 17:30 (ΜΟΥΣΕΙΟ Μ2)
Ο ήχος είναι εύθραυστος. Χάνεται στη σιωπή, σβήνει σχεδόν τη στιγμή που γεννιέται, ή μένει πίσω σαν αχνό ίχνος στη μνήμη. Η ευθραυστότητα του παρόντος καθρεφτίζει μιαν ευρύτερη πολιτισμική και οικολογική επισφάλεια· κι όμως, μέσα σε αυτή την αστάθεια, η μουσική ανοίγει περάσματα προς τη φαντασία, προς το ακόμη αδύνατο, προς την πιθανότητα του μέλλοντος.
Το Fragile Presents, Imaginative Futures εστιάζει στη χροιά ως οντολογία –στον ήχο ως καθαρή ύλη και ως ίχνος ύπαρξης– και αγγίζει θέματα απόσυρσης, εξαφάνισης και μνήμης, αναζητώντας παράλληλα στρατηγικές εικαστικού και φαντασιακού ήχου, ανοικτών μορφών και μεταψηφιακών πειραματισμών.
Το τριήμερο ακαδημαϊκό συμπόσιο για τη μουσική σύνθεση Fragile Presents, Imaginative Futuresδιοργανώνεται στο πλαίσιο της 5ης διεθνούς διοργάνωσης για τη μουσική σύνθεση οutHEAR NewMusic Week (13–21 Απριλίου 2026).
Κύριος ομιλητής του συμποσίου είναι ο συνθέτης MarkAndre, καθηγητής Μουσικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Μουσικής Carl Maria von Weber της Δρέσδης. Συμμετέχουν επίσης τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής καθώς και νέοι ανερχόμενοι συνθέτες από όλο τον κόσμο που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της 5ης διοργάνωσης για τη μουσική σύνθεση του outHEAR New Music Week.
Επιστημονική και οργανωτική επιτροπή
Δημήτρης Παπαγεωργίου καθηγητής Μουσικής Σύνθεσης, συνθέτης – Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Annesley Black καθηγήτρια Μουσικής Σύνθεσης, συνθέτις – Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών τεχνών του Γκρατς
Ορέστης Τουφεκτσής senior lecturer, συνθέτης – Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών τεχνών του Γκρατς
* Στις 19 Απριλίου και 21 Απριλίου θα παρουσιαστούν στο ΜΜΘ τα έργα των νέων συνθετών που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το 5ο οutHEAR NewMusic Week
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στα αγγλικά
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3593
Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
