Δεσποινίς Τζούλια

Αρχείο Παίχτηκε από 06/03/2023 έως 04/04/2023
στο 104
Κείμενο: Α. Στριντμπεργκ
Μετάφραση: Πέλος Κατσέλης (Εκδόσεις Δωδώνη)
Σκηνοθέτης: Βάσια Βασιλείου
Φωτισμοί: Βάσια Βασιλείου
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Κίνηση: Βάσια Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Βάσια Βασιλείου, Γιάννης Τσούκας, Εύστα Σαχλά

Περιγραφή

Ευλόγως μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος/α, για ποιο λόγο να παρακολουθήσει ένα έργο το οποίο έχει ανέβει στις θεατρικές σκηνές πολλές φορές. Η απάντηση είναι απλή μα διόλου απλοική. Όταν έχει κανείς την τύχη να καταπιαστεί με ένα μεγαλοφυή συγγραφέα σαν τον Α. Στρίντμπεργκ ώστε να κτίσει ένα θεατρικό σύμπαν, το υλικό είναι ανεξάντλητο και ο λόγος είναι ότι οι μεγάλοι συγγραφείς έγραψαν, παρατήρησαν και παθιάστηκαν με το ίδιο το ανεξάντλητο, την ανθρώπινη φύση.

Περισσότερα

Πλοκή:
Η δεσποινίς Τζούλια περνά ένα βράδυ μαζί με τον υπηρέτη της, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την μαγείρισσα της.

Σχόλιο της σκηνοθέτιδας:
Το βρώμικο μυστικό της ανθρώπινης φύσης είναι ότι βρίσκεται υποδουλωμένη στις έμφυτες επιθυμίες της, που συνήθως είναι ανεπιθύμητες, και δε χωράνε στην πραγματικότητα της.
Aν υποθέσουμε για μια στιγμή ότι ο άνθρωπος υποκύπτει σε κάποιες από αυτές, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μεγάλος. Η τολμηρή ή απλώς επιπόλαιη επιλογή της απαλλαγής από τον ίδιο τον εαυτό με αφορμή τη στεγνή ικανοποίηση κάποιου νεογέννητου ονείρου ,είναι η γέφυρα που οδηγεί την ύπαρξη στην πιο σκοτεινή της πλευρά. Η ελεύθερη πτώση στο κενό φαντάζει δελεαστική χωρίς να μαρτυρά πως στάζει αίμα. Η απόσταση από το πριν, το τώρα και το μετά εκμηδενίζεται μέσα στον πυρετό της στιγμής η οποία δεν συγχωρεί και δεν υπόσχεται ομαλή επαναφορά.

Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Τσούκας

Φωτογραφίες

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ατμοσφαιρικό δράμα, με ενδιαφέρουσα σκηνοθετική άποψη και μεστές ερμηνείες εκ μέρους των ηθοποιών. Το συγκρουσιακό στοιχείο, η ταπείνωση και ο πόνος διατρέχουν ολόκληρο το έργο, το οποίο παράλληλα, ενδυναμώνουν η επιμελημένη κινησιολογία και η εναλλαγή φωτισμού.

  2. Οι ηθοποιοί έκαναν σχετικά καλά τη δουλειά που τους είχε ανατεθεί από την σκηνοθεσία, δηλαδή μας έδειξαν πολλές τεχνικές ηθοποιίας μαζεμένες σε ένα έργο. Σε γενικές γραμμές πολύ μέτρια παράσταση με αχρείαστα υπερβολικές σκηνές.