Καπετάν Μιχάλης (Ελευθερία ή Θάνατος)

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2023 έως 31/03/2024
στο Αλκμήνη

3ος χρόνος επιτυχίας
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Μανώλης Ιωνάς
Σκηνοθέτης: Μανώλης Ιωνάς
Σκηνογραφία: Νίκος Κασαπάκης
Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Μουσική σύνθεση: Νένα Βενετσάνου
Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Ερμηνεύουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μουταφτσής, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα

Περιγραφή

«Ξέρεις πια πως εσύ, όχι η τύχη, όχι η μοίρα, μήτε οι άνθρωποι γύρα σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι κι αν κάμεις, ό,τι κι αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη.»
Μετά από τη θερμή υποδοχή και ανταπόκριση του κοινού, η παράσταση "Καπετάν Μιχάλης" του Ν. Καζαντζάκη παρουσιάζεται για τρίτη θεατρική σεζόν.

Ο «Καπετάν Μιχάλης», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι μια ιστορία ανθρώπων για του ανθρώπους. Εξυμνεί την ανθρώπινη φύση, τις σχέσεις και τον έρωτα, την ανθρωπιά, την πίστη, τη φιλία μα και την προδοσία, τη συνύπαρξη και την ανεκτικότητα, τον πόθο και το θάνατο, την υπέρβαση και τη συντριβή. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του Kαπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».

Εστιάζοντας σε μία χρονική περίοδο, σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά, η παράσταση ζωντανεύει επί σκηνής μία ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την έχθρα μα και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες. Το έργο, όμως, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας που ορίζει την ανθρώπινη φύση, καθώς φέρνει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη της ψυχής, την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του, μιλάει για το παρόν. Για όσα σήμερα ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει παλεύοντας με τα σύγχρονα «θεριά» και τους «δαίμονες» του παρόντος. Επιχειρεί να δώσει το μήνυμα στους θεατές πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αδέσμευτη και πολυδύναμη. Πως ο καθένας από εμάς οφείλει να αγωνίζεται για να ζει τη ζωή του καταπώς ο ίδιος την αισθάνεται. Ειδικά σε έναν κόσμο αβέβαιο, έναν κόσμο που ταλανίζεται από κρίσεις είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως ο αγώνας είναι διαρκής, είναι επίπονος, αλλά όχι χαμένος.

Περισσότερα

Υπόθεση

Η ιστορία του Καπετάν Μιχάλη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη ακόμα αγωνιζόταν να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό. Μια εποχή που για πολλούς η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν είχε το «ή».

Ο Καπετάν Μιχάλης, ηγέτης του χωριού του, έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά τη μοίρα της Κρήτης, και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, έχοντας ορκιστεί αδελφοσύνη με τον Νουρήμπεη. Η φλόγα όμως στην καρδιά του Καπετάν Μιχάλη πάντα του καίει τα σωθικά, και έχει ορκιστεί πως τα χείλη του χαμόγελο δε θα σχηματίσουν, αν δε λευτερωθεί η Κρήτη. Μα η ζωή του παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι.

Η Εμινέ η γυναίκα του Νουρήμπεη του κλέβει την καρδιά, και το τέρας μέσα του, ξεκινάει να τον κατακρεουργεί. Ο Νουρήμπεης δολοφονεί τον αδερφό του Καπετάν Μιχάλη, ενώ παράλληλα τραυματίζεται στα γεννητικά του όργανα, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει. Ο θάνατος του Νουρήμπεη πυροδοτεί μια νέα εξέγερση των Τούρκων, και η μεγάλη μάχη ξεκινά. Την πιο κρίσιμη στιγμή, ο Καπετάν Μιχάλης ακολουθεί την καρδιά του, με αποτέλεσμα να χάσει το κομβικής σημασίας για τη μάχη, μοναστήρι του Αφέντη Χριστού, πράγμα που σηματοδότησε και τον επίλογο στην ιστορία του.

Σε μια στιγμή παραφροσύνης, ο Καπετάν Μιχάλης δολοφονεί την Εμινέ, πιστεύοντας πως έτσι θα εξαγνίσει το τέρας μέσα του, πως θα ελευθερώσει την ψυχή του ελπίζοντας πως έτσι θα ελευθερώσει και την πατρίδα του...

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Κατασκευή κουστουμιών: Δάφνη Τσακώτα
Trailer: Angelis Films Ltd
Creative Agency: GRID FOX
Φωτογραφία: GRID FOX,Κατσούλης Γιώργος
Υπεύθυνη Επικοινωνίας της παράστασης: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: Εταιρεία Αλκμήνη

Φωτογραφίες

Βίντεο

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ωραία παράσταση με πολύ αξιόλογους ηθοποιούς! Το μόνο που με στεναχώρησε ήταν ότι ενώ είχα κερδίσει από το σάιτ σας "1 πρόσκληση με 50% έκπτωση" και για το λόγο αυτό πήγα μόνος χωρίς παρέα, η κοπέλα στο ταμείο μου είπε ότι έπρεπε να είχα κ δεύτερο πρόσωπο μαζί μου κ να είχαμε ουσιαστικά 1+1 εισιτήριο. Όταν δε είχα καλέσει την προηγούμενη μέρα για να επιβεβαιώσω ότι θα πάω μόνος δεν μου είπαν ότι έπρεπε να έχω κ δεύτερο άτομο μαζί μου για να επωφεληθω του δώρου. Τελικά, μου έβγαλε φοιτητικό εισιτήριο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλήρωσα κ παραπάνω (το λιγότερο που με πείραξε, δεν ήταν θέμα χρημάτων) αλλά κυρίως ότι πήγα μόνος κ ένιωσα "παραπλανημένος". Όταν μιλάμε για 1 πρόσκληση με 50% έκπτωση " καταλαβαίνω το προφανές και όχι την ερμηνεία του 1+1. Κατά τα λοιπά, σας ευχαριστώ γιατί έστω κ υπό αυτή την άβολη συνθήκη παρακολούθησα μια αξιολόγηση παράσταση!

  2. Σας ευχαριστούμε αρχικά για την πρόσκληση και την δυνατότητα στις μέρες μας να απολαμβάνουμε όμορφες θεατρικές παραστάσεις. Πολύ όμορφη παρασταση σε έναν χώρο που το έχω επισκεφθεί πολλές φορές, είναι ιδανικά φτιαγμένη για να νιώσεις ότι είσαι σε θεατρο
    Τα σκηνικά, τα κουστούμια και ηθοποιοί άψογοι. Σας ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο Σάββατο.

  3. Πρόκειται για μια παράσταση η οποία σέβεται απόλυτα το κείμενο του Καζαντζάκη, με εξαιρετικές ερμηνείες, ατμοσφαιρικό σκηνικό, έξυπνα ενδυματολογικά τρικ!!!την συστήνω ανεπιφύλακτα, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  4. Πολύ όμορφος πολυχώρος και κοιτίδα πολιτισμού για τον τόπο μας. Γλυκύτατοι και ευγενικοί άνθρωποι στην καλαίσθητη αυτή γωνία στο Γκάζι, αξίζει τον κόπο και μόνο η επίσκεψη για έναν καφέ και την ενημέρωση για τις θεατρικές παραστάσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεατρόφιλων. Η παράσταση είναι καλοδουλεμένη και έχει λυρικότητα, ξεχώρισα τις ερμηνείες του κ. Γιαννόπουλου και της κ. Παπαδημάτου. Σκηνικά λιτά και υποδειγματικά φωτισμένα, πραγματικός σεβασμός στο πρωτότυπο κείμενο. Θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα.

  5. Θα συμφωνήσω με τον κ.Μιχάλη,τον ήθελα ένα τσακ πιο στιβαρό τον Καπετάν Μιχάλη στην ερμηνεία.
    Αυτό που μου έμεινε απο την παράσταση είναι οτι οι άνθρωποι τότε ειχαν ιδανικά.Η διαφορά του" τότε" με το"τώρα" τεράστια/

  6. Μια μυσταγωγική παράσταση με πολλά συν και πλην. Ας ξεκινήσω από τα λιτά σκηνικά που είναι λειτουργικά και εύστοχα κερδίζουν αμέσως τον θεατή. Ένα άλλο θετικό πρόσημο είναι τα κουστούμια της παράστασης καθώς και το τελετουργικό του χορού που σου θυμίζουν αρχαίο δράμα. Ο εμβληματικός φωτισμός με την σειρά του παίζει καθοριστικό ρόλο στην παράσταση και τα κεριά προσδίδουν μια μαγική ατμόσφαιρα. Οι ερμηνείες μου άφησαν ανάμεικτες εντυπώσεις. Ξεχωρίζουν του κυρίου Λιανού και της κυρίας Φίλιππας που με την αισθαντική φωνή τους χρωματίζουν και ζεσταίνουν την παράσταση. Πολύ καλές και στιβαρές είναι επίσης οι ερμηνείες του κυρίου Τρίκα και του κυρίου Μουταφτσή. Η κυρία Παπαδημάτου ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του ρόλου της, ωστόσο δεν μου άρεσε η σκηνοθετική προσέγγιση της Εμινέ. Ο κύριος Κανέλλος έχει μια πιο άνευρη και αδύναμη παρουσία στην σκηνή όπως και ο Καπετάν Μιχάλης που ενώ είναι η ψυχή του έργου δεν ένιωσα την στιβαρότητα της παρουσίας του, την δυναμική της προσωπικότητας του Καπετάν Μιχάλη, την αγέρωχη Ελληνική ψυχή. Παρόλο που είχαν και οι δύο τους μια αξιοπρεπή ερμηνεία και παρουσία ωστόσο δεν κατάφεραν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Βέβαια σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η αφηγηματική και όχι παραστατική προσέγγιση του έργου που καθιστούσε την παρουσία του στατική και αποδυνάμωνε την προσωπικότητα του Καπετάν Μιχάλη και το έργο συνολικά. Εντούτοις είναι σίγουρα μία ποιοτική, καλοδουλεμένη παράσταση που έχει στηθεί με τον απαιτούμενο σεβασμό και αξίζει κάποιος να την δει για να νιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής, να αναμετρηθεί με το φως και το σκοτάδι του, το δίκαιο και το άδικο, την ελευθερία και τον θάνατο. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!