Ματωμένα Χώματα

Διάρκεια: 140'
Κείμενο: Διδώ Σωτηρίου
Απόδοση: Γιώργος Παλούμπης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνογραφία: Νατάσσα Παπαστεργίου
Κοστούμια: Έλενα Γιαννίτσα, Νατάσσα Παπαστεργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Μουσική σύνθεση: Κώστας Νικολόπουλος 
Ερμηνεύουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Αλεξίου, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Σταύρος Μοίρας, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου

Περιγραφή

Tιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου, τα Ματωμένα Χώματα σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη επιστρέφουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από 5 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Περισσότερα

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 18 Φεβρουαρίου 1909, μεγάλωσε στη Σμύρνη και βίωσε η ίδια τον διωγμό.  Πρόσφυγας η ίδια, κατέφθασε στην Ελλάδα όπου αργότερα αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή της Αντίστασης. Υπήρξε παθιασμένη δημοσιογράφος και πολυβραβευμένη συγγραφέας. Με τα μυθιστορήματά της (Οι νεκροί περιμένουν, Κατεδαφιζόμεθα, Η εντολή) καθώς και με τις μελέτες, τα δοκίμια και τα βιβλία που έγραψε για εφήβους, η Διδώ Σωτηρίου άφησε έντονο το στίγμα της στην ζωή της χώρας μας. Τα Ματωμένα Χώματα εκδόθηκαν το 1962 και αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά μυθιστορήματα, με 423.000 αντίτυπα και 107 επανεκδόσεις. Αποσπάσματά του έχουν συμπεριληφθεί στα ανθολόγια του Δημοτικού και του Γυμνασίου. 

 

Η παράσταση

Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα Ματωμένα Χώματα, μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης, και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ, στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα. «Θηρίο είν’ ο άνθρωπος», μονολογεί ο ήρωας, για να περιγράψει όχι μόνο το πόσα μπορεί να αντέξει, αλλά και το πόσα φριχτά μπορεί να πράξει. 

 

    Σημειώνει ο σκηνοθέτης, Γιώργος Παλούμπης: 

Καθώς έφυγαν και οι τελευταίοι αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής, μαζί τους έφυγαν και οι ζωντανές μαρτυρίες των γεγονότων. Για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους - ειδικά τους νεότερους - εκείνα τα γεγονότα αποτελούν πληροφορίες, ημερομηνίες και ονόματα γραμμένα σε κάποια βιβλία ιστορίας. Το τι πραγματικά βίωσαν οι άνθρωποι εκείνον τον καιρό, είναι ελάχιστοι σήμερα αυτοί που βρίσκονται σε θέση, μέσα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, να το νιώσουν και να το καταλάβουν. 

Τα σπουδαία "Ματωμένα Χώματα" της Διδώς Σωτηρίου είναι μια σημαντική κληρονομιά ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη στην πραγματικότητα της εποχής εκείνης, με τον αέρα, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις εικόνες της καθημερινότητας των διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως επίσης και τον πόνο, τη βία και τις αδυσώπητες συνθήκες του πολέμου. Μέσα από τον κεντρικό αφηγητή του βιβλίου, τον Μανώλη Αξιώτη, ερχόμαστε κοντά στους ανθρώπους εκείνων των ημερών, στα απίστευτα συμβάντα που βίωσαν και στην εσωτερική τους μάχη για τις αξίες της ζωής. Στιγμές αδικίας, προδοσίας, εκμετάλλευσης και στυγνής βαρβαρότητας περνούν καταιγιστικά στο ανάγνωσμα, καθώς και στιγμές βαθιάς φιλίας, κατανόησης και αγάπης.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λόξας

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Σιαβίκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Τζούλια Κατζηλέλη

Οργάνωση παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου

Διεύθυνση & εκτέλεση παραγωγής: Τάκης Γεώργας, Γιώργος Γεώργας

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

* Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. 

* Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

* Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Η διανομή τη σεζόν 2021-2022 ήταν: Κώστας Καζάκος, Σταύρος Σβήγκος, Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολητάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου

Φωτογραφίες

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευχαριστούμε πολύ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για το καταπληκτικό δώρο που μας έκανε, να παρακολουθήσουμε αυτή τη σπάνια και συγκινητική παράσταση. Πολύ ωραία σκηνικά και κοστούμια, υπέροχη μουσική, ατμοσφαιρική μουσικη. Αλλά κυρίως ένα κείμενο διαμάντι από το μοναδικό βιβλίο της Σωτηρίου. Από τις καλύτερες παραστάσεις!

 2. Παρακολούθησα το Σάββατο 08-10-2022 την εξαιρετική παράσταση "Ματωμένα Χώματα" της συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου.Πραγματικά η σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη αναδεικνύει το βαθύ ουμανιστικό χαρακτήρα του έργου.Μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών, ενορχηστρώνεται ένα υποκριτικό σύνολο αληθινής ψυχικής κατάθεσης των ηθοποιών.Οι περισσότεροι ηθοποιοί μέσω των πολλαπλών διανομών, επιτυγχάνουν να ανταποκριθούν στους ρόλους τους, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν ταχεία ερμηνευτική κλιμάκωση και συναισθηματική αποδέσμευση.Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι στιβαρός αφηγητής και με τη στόφα που κουβαλάει και είναι συγκινητικός από την αρχή έως το τέλος της παράστασης.Ο Μιχάλης Σαράντης αποδεικνύεται ότι είναι ένας ηθοποιός, ο οποίος μπορεί να αναμετρηθεί σε δύσκολους ρόλους.Την παράσταση "ντύνει" υπέροχα η ζωντανή ροκ μουσική, η οποία ηλεκτρίζει με το ηχόχρωμά της την ιστορία και τα δρώμενα της Σμύρνης.Σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση!

 3. Ευχαριστώ πολύ Θεατρομανια για την υπέροχη παράσταση. Καταπληκτικό θέατρο, το δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Όσο για την παράσταση δεν θέλω να πω πολλά λόγια, να πάτε να την δείτε. Πολύ συναίσθημα, πολύ συγκίνηση. Τα γεγονότα περιγράφονται όσο πιο αντικειμενικά γίνεται και οι ερμηνείες των ηθοποιών, με τον κύριο Σαράντη να δίνει ρεσιτάλ, ήταν καταπληκτικές. Ο μοναδικός και ανεπανάληπτος κύριος Τσακιρογλου σε ταξίδευε με την μαγευτική φωνή του. Και για τους μουσικούς που έντυναν με μοναδικότητα τα γεγονότα ένα μεγάλο μπράβο!!!

 4. Αρχικά να ευχαριστήσω το site theatromania για την διπλή πρόσκληση! Κέρδισα για να δω την παράσταση την Παρασκευή 7/10. Πραγματικά δεν ξέρω τι και ποιον να πρωτό αναφέρω από αυτήν την μοναδική παράσταση. Θα ξεκινήσω από την μοναδική φωνή και την καταπληκτική αφήγηση του κυρίου Τσακιρογλου. Θα προχωρήσω με την καταπληκτική ερμηνεία του κυρίου Σαράντη και θα κλείσω λέγοντας ότι και ο υπόλοιπος θίασος ήταν μοναδικός. Πέρασαν δυόμιση σχεδόν ώρες και δεν μας κούρασε καθόλου η παράσταση. Ήμασταν ένα ολόκληρο θέατρο καθηλωμένο και μαγεμένο από την παράσταση! Ένα ευχαριστώ ακόμα!

 5. Τα λόγια είναι λίγα για να πεις για αυτήν την παράσταση.... Εξαιρετική σκηνοθεσία, ο Σαραντης δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας,η αφήγηση του Τσακίρογλου καθηλωτική και οι υπόλοιποι συντελεστές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

 6. Υπέροχη παράσταση, εκπληκτική σκηνοθεσία καθώς και καθηλωτικες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς. Η παράσταση δεν απομακρυνθηκε καθόλου από το βιβλίο της Διδους Σωτηρίου ενώ κατά την προσωπική μου αποτελεί την καλύτερη ιστορική αναδρομή τόσο των προγενέστερων αλλά και τον μεταγενέστερων γεγονότων του 1922. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παράσταση είχε ζωντανή μουσική η οποία 《άγγιζε》συναισθηματικά τους θεατές. Όσο αναφορά τις προσκλήσεις ευχαριστούμε θερμά το θεατρομάνια διότι μας τοποθέτησε σε θέσεις με καλή ορατότητα ώστε να απολαύσουμε αυτό το αριστούργημά μόλις από την δέκατη τριτη σειρά της πλατείας .Ευχαριστούμε!

 7. Πολυ καλη παρασταση. Ολοι οι ηθοποιοι εξαιρετικοι. Η μουσικη εντυνε υπεροχα την παρασταση. Αν και με διαρκεια πανω απο 2 ωρες και χωρις διαλειμμα, δεν ειναι καθολου κουραστικη. Η συνεχής ενταση και αληθεια της παραστασης δεν κουραζει καθολου. Εξαιρετικη σκηνοθεσια. Σχεδον κινηματογραφικη. Ευχαριστω θεατρομανια.

 8. Ο τρόμος καταπατάει την ανθρωπιά.
  Η φρίκη του πολέμου είναι αυτό που μένει και είναι να απορεί κανείς για όλα όσα έγιναν κατά την Μικρασιατική καταστροφή.
  Μια αξιοπρεπέστατη παράσταση για ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα να χωρέσει κανείς σε μια θεατρική παράσταση ένα ολόκληρο βιβλίο. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Τα σκηνικά υπέροχα και το κερασάκι ήταν η ζωντανή μουσική επί σκηνής που έδινε το πρόσταγμα.
  Ευχαριστώ πολύ την Θεατρομάνια
  Καλή σεζόν και καλές θεάσεις