Πέρασε ένας χρόνος

Ερμηνεύουν: Χρήστος Διονυσόπουλος, Δήμητρα Δρακοπούλου, Δημήτρης Κακαβούλας, Ιάκωβος Μηνδρινός, Σεμίνα Πανηγυροπούλου, Θαλής Πολίτης, Αγγελική Στρατή

Σχετικά

Τι κάνει ένα άτομο, άνθρωπο;

Τι κάνει μια οικογένεια, γένος;

Τι κάνει ένα σπίτι, εστία;

Τι κάνει μια συνήθεια, παράδοση;’

Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 20:00

Θυάμιδος 9, Κολωνός (σταθμός Λαρίσης)

Τόπος δράσης: Ένα σπίτι

Χρόνος δράσης: 20ος αιώνας

Πρόσωπα: Ο Ένα, η Δύο, η Τρία, ο Τέσσερα, η Πέντε, ο Έξι, ο Εφτά

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς…

Μια παρέα μαζεμένη σε ένα σπίτι…

Θα παίξει ένα παιχνίδι…

Ένα παράξενο παιχνίδι…

Ένα παιχνίδι με χαρτιά…

Με σημαδεμένα χαρτιά…

Επτά νέοι ηθοποιοί, με όχημα την ελληνική παράδοση και την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, γίνονται αφηγητές-επισκέπτες επί σκηνής σε μια προσπάθεια να συσχετίσουν, πιθανώς να ταυτιστούν και τελικά να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που τους στοιχειώνει σήμερα.

Υπάρχουν κάποια πράγματα πέρα από κάθε λογική που οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ακόμα και σήμερα. Κάποιοι από πεποίθηση, άλλοι από φόβο αλλά οι περισσότεροι από ένα συλλογικό ασυνείδητο που είναι χαραγμένο στο DNA τους. Τι σχέση μπορεί να έχει ένας άνθρωπος που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα με κάποιον που ζει σήμερα. Ποιες μνήμες, ποιες ιστορίες τον ακολουθούν; Ποιες παραδόσεις τον καθορίζουν; πιστεύει σε αυτές ή όχι;

Ο μύθος και η παράδοση πολλές φορές γίνονται βίωμα, μια συνήθεια που ακολουθείται πιστά χωρίς κανείς να σκέφτεται από που προέρχεται, ένα στοιχειό που μας κυνηγάει – και κάποιες φορές το κυνηγάμε – και καθορίζει συμπεριφορές ή και ολόκληρες ζωές. Ένας άνθρωπος πριν φτάσει να γίνει άτομο, είναι συλλογικότητα, είναι μνήμη· η μνήμη του λαού του, η μνήμη των προγόνων του, οι μύθοι, οι παραδόσεις και τα στοιχειά που κουβαλάει.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Με εργαλείο μια έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 και βασίστηκε σε Έλληνες ποιητές και πεζογράφους, καταγεγραμμένες μαρτυρίες και την προφορική παράδοση - όπως αυτή σώζεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι αλλά και τις ιστορίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και καταγράψαμε μέσω συνεντεύξεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας – δημιουργήσαμε το κείμενο παράστασης μας. (devised theatre) Σκοπός αλλά και πρόκληση για μας ήταν να αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να μας ενώνουν σε μια κοινή ρίζα πέρα από το χώρο και το χρόνο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 Σκηνοθεσία, Δραματουργική Σύνθεση: Ναταλία Στυλιανού
 Φωτισμοί, Σκηνικά, Κοστούμια, Μουσική: Η ομάδα
 Φωτογραφίες / Αφίσα:Γιώργος Πανηγυρόπουλος
 Οργάνωση παραγωγής: Λία Κίκερη

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.facebook.com/peraseenasxronos

Εισιτήρια: Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά
Κρατήσεις: Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων 694 762 9055