Πλούτος

Διάρκεια: 110'
Συγγραφέας: Αριστοφάνης
Μετάφραση: Γιώργης Έξαρχου
Σκηνοθέτης: Ανδρομάχη Μοντζολή
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Χρεμύλου, Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του Καρίωνα, Θάλεια Προκοπίου στο ρόλο της Πενίας, Δημήτρης Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου και Νατάσα Κοτσοβού  στο ρόλο της γριάς. 
Τραγουδούν: Φωτεινή Δάρρα

Περιγραφή

Μια κωμωδία με ζωντανή μουσική, που διατηρεί την φρεσκάδα του αριστοφανικού λόγου. Ένας περιοδεύων θίασος συναντάει μια ομάδα μουσικών και όλοι μαζί ηθοποιοί και μουσικοί γυρίζουν την Ελλάδα, παίζοντας τον «ΠΛΟΥΤΟ» του Αριστοφάνη. Μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία για μικρά & μεγάλα παιδιά.

Περισσότερα

  Μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου

O πολιτιστικός οργανισμός Sound&Picture Theatre Production θα παρουσιάσει το έργο “ΠΛΟΥΤΟΣ” του Αριστοφάνη σε μια νέα μετάφραση - διασκευή, σε έμμετρο λόγο.

Η Φωτεινή  Δάρρα παίζει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης για πρώτη φορά σε παιδική σκηνή. Συνεχίζοντας μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή από όπου και ξεκίνησε, με έναν ρόλο έκπληξη στο κλασσικό έργο του Αριστοφάνη, την παιδική μουσική παράσταση, που θα κλέψει τις καρδιές των λιλιπούτειων φίλων και όχι μόνο, φέτος το χειμώνα!

Ο “ΠΛΟΥΤΟΣ” είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η μορφή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε, είναι εκείνη που γράφτηκε το 388 π.Χ, σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη αττική κωμωδία. Η ιδιοφυής και μοναδική σε σύλληψη ιδέα του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και ευρηματικότητα στην πλοκή του έργου, ενώ οι καταστάσεις του τότε παραπέμπουν στο σήμερα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπηρετούν και τονίζουν την διαχρονικότητα και την επικαιρότητα που αναδύονται αβίαστα από το κείμενο.
Κατά την διαδικασία προετοιμασίας της παράστασης εφαρμόζονται δημιουργικές τεχνικές και μέθοδοι, με στόχο την θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση του σύγχρονου θεατή.
Η παράσταση στοχεύει στο να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο του αρχαιοελληνικού θεάτρου, προσφέροντας τους μια ανεπανάληπτη θεατρική και μουσική εμπειρία. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης και διασκέδασης!

Υπόθεση του έργου

Στο έργο διακωμωδείται η άνιση κατανομή του πλούτου, πιο επίκαιρη από ποτέ!

Με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, κατά την εξέλιξη του έργου, αποτυπώνεται το μωσαϊκό της κοινωνίας στα χρόνια του Αριστοφάνη, που διψάει για πλούτο. Πόσο της μοιάζει η σημερινή δική μας κοινωνία!

Ένας πατέρας, ο Χρεμύλος, πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη, από αυτόν, τύχη στη ζωή του. Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο, που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αυτός που συναντά όμως, είναι ένας κουρελής και τυφλός, αλλά πρέπει να τον ακολουθήσει, χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιο είναι το όνομά του. Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει πού και σε ποιον τα δίνει. Όσο είναι τυφλός όμως, μπορεί να γίνει άδικος, επομένως πρέπει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να διακρίνει τον αποδέκτη του πλούτου... Ο  Χρεμύλος πάει τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει και έτσι τώρα ο “τυφλός θεός” έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει πού και πώς πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους κάνει πλούσιους.

Η μόνη που αντιστέκεται είναι – το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη – η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, όσο την αισθάνεται κοντά του, γιατί αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της κι έτσι αναγκάζεται να δημιουργήσει… Με τον Πλούτο, λέει η Πενία, κανείς δε θα δουλεύει, κανείς δε θα προσπαθεί, κανείς δε θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους.

Το έργο κυκλώνεται πανηγυρικά με τις πρωτότυπες μουσικές και τα τραγούδια  του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Δραμ. Επεξεργασια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μετάφραση - Στίχοι τραγουδιών: Γιώργης Έξαρχος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά – κουστούμια: Mατίνα Μέγκλα
Κίνηση: Φρόσω Κορρού.
Παιδαγωγ. Σύμβουλος: Λάκης Κουρετζής - Επιτ.Καθηγ. Πανεπ.Αθηνών
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πάνος Αγγελόπουλος - Σκηνοθέτης
Διεύθυνση Δημoσίων Σχέσεων: Μαρία Καλίτση
Παραγωγή: Sound & Picture Theatre Production
Μαζί τους οι: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Δημήτρης Πάσσιος.
Συμμετέχουν: Άλκηστη Ηλιάδη, Δανάη Τωράκη, Μάρθα Λαγωνίκου,Νάγια Μητσάκου.

Παραστάσεις για σχολεία Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 μ.μ
Τηλ. Κρατήσεων: 210 3636144 & 210 3625520  Θ.ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Yπεύθυνη Κρατήσεων: Iωάννα Κουλοχέρη  Κ: 6977865517.

 

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλή παράσταση που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και μεγάλα.... μεγάλα παιδιά! Εξαιρετικοί ηθοποιοί με πολύ καλές ερμηνείες, υπέροχη μουσική Παπαδημητρίου και καταπληκτική Φωτεινή Δάρρα!! Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια!!

 2. Την Κυριακή 10/1 παρακολούθησα την καλή παιδική παράσταση ¨Πλούτος" που ήταν για μικρά και περισσότερο για μεγάλα.... παιδιά. Όλοι οι συντελεστές της έδοσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί, η μουσική του κ. Παπαδημητρίου εξαιρετική και η κ. Φωτεινή Δάρρα καταπληκτική. θα ήθελα μόνο να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τον ρουχισμό και το μακιγιάζ της Πενίας πως δεν απέδιδαν καθόλου την Φτώχεια. Θα συμφωνήσω με την κριτική της Διονυσίας ότι η γενική απόδοση της Πενίας θύμιζε περισσότερο μάγισσα!!!
  Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 3. Εξαιρετική παράσταση-musical, για μικρούς και μεγάλους.Όλοι οι συντελεστές της παράστασης, ηθοποιοί και μουσικοί (ζωντανή μουσική επί σκηνής) ήταν υπέροχοι. Η κ.Δάρα με πολύ ζωντάνια θα έλεγα πως ήταν η " ψυχή" της παράστασης. Συγχαρητήρια σε όλους!
  Ευχαριστούμε πολύ τη θεατρομάνια για τις προσκλήσεις.

 4. υπέροχη παράσταση με ωραίες ερμηνείες των ηθοποιών αν και πιστέυω πως ήταν για λίγο μεγαλύτερα παιδιά απο το δικό μου που είναι 8, η μουσική επένδυση του Παπαδημητρίου φανταστική που την συμπλήρωνε υπέροχα η φωνή της Δάρρα.

 5. Εξαιρετική παράσταση αλλά απευθύνεται σε παιδιά άνω των 10 ετών. Ο λόγος δύσκολος και εμμετρος για παιδική παράσταση. Πάντως πολύ προσεγμένη . συγχαρητήρια. Και φυσικά σας ευχαριστούμε για τις προσκλήσεις

 6. Μία παράσταση που την απόλαυσα ιδιαίτερα..Προσωπική μου άποψη επειδή είναι λίγο σύνθετη και τα τραγούδια βε δύσκολο λόγο απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά..Εγώ προσωπικά δεν θα την χαρακτήριζα ως παιδική...Η Φωτεινή Δάρρα εντυπωσιακή και τα τραγούδια ιδιαίτερα. Βέβαια οι διάλογοι ήταν ανισομερής σε σχέση με τα τραγούδια.Ενώ για έναν ενήλικα η παράσταστη είναι θελκτική νομίζω ότι ο τρόπος που είχε αποδοθεί δεν κέντριζε το ενδιαφέρον των παιδιών που νομίζω σε κάποιο σημείο έχασαν την υπόθεση.

 7. Πολυ ωραια κεφατη μουσικοθεατρικη παρασταση με νοημα που πρεπει να τη δουν μικροι και μεγαλοι(και οχι μονο παιδια!!!)...ολοι οι ηθοποιοι ηταν εξαιρετικοι...οι μουσικες μελωδιες και τα τραγουδια εδιναν μια ευχαριστη νοτα... ευχαριστω τη Κωνσταντινα Σταυρου για τη προσκληση που μου παραχωρησε οπως και τη θεατρομανια

 8. Όμορφο σκηνικό, πιο επίκαιρη από ποτέ η παράσταση ίσως για λίγο πιο μεγάλα παιδιά, καλή παράσταση ελαφρώς προσωποκεντρική θαρρώ όσον αφόρα την κ.Δάρρα που κατά τα άλλα ήταν πολύ καλή στην θεατρική της ερμηνεία όπως και η κ.Προκοπίου! Ευχαριστούμε την Θεατρομάνια που μας έδωσε την ευκαιρία να την απολαύσουμε!!

 9. Μέτρια παράσταση. Επειδή το κοινό ήταν κυρίως παιδιά, θα την αξιολογήσω από αυτήν την πλευρά. Η απόδοση της Πενίας πλησίαζε πιο πολύ σε μάγισσα παρά στη Φτώχεια. Τα τραγούδια, ειδικά στο δεύτερο μέρος, δεν απευθύνονταν σε παιδιά και το έργο ήταν σκηνοθετημένο πάνω στην ερμηνεύτρια των τραγουδιών παρά στους ήρωες.

 10. Μια καταπληκτικη παρασταση για μικρους αλλα και για μεγαλους !!! Ολοι οι ηθοποιοι ηταν εξαιρετικοι !!! Καταπληκτικη η Φωτεινη Δαρρα !!!! Μπραβο σε ολους που δημιουργησαν αυτην την παρασταση !!!
  Ευχαριστω πολυ την θεατρομανια για τις προσκλησεις !!!

 11. ευχαριστουμε θεατρομανια για την πρόσκληση και τις καλές παραστάσεις που έχετε σε προσφορά για να βλέπουν τα παιδιά μας ωραίο θέατρο. Καταπληκτική παράσταση. τα μικρά μου κατενθουσιάστηκαν. Καταπληκτική φωνή η Δάρρα.

 12. ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΔΙΝΕ ΚΕΦΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΙ,ΤΑ ΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ.

 13. Παρακολούθησα την παράσταση Πλούτος και παρότι δεν κέρδισα την πρόσκληση από τη Θεατρομάνια θέλω να σας πω τις εντυπώσεις μου γιατί είστε ένα site που πάντα μας συμβουλεύετε και μας βοηθάτε να μάθουμε για τις θεατρικές παραστάσεις. Ήταν πραγματικά υπέροχη παράσταση με ένα εκπληκτικό θίασο που χρησιμοποιεί τον Αριστοφανικό λόγο με εξαιρετικό τρόπο. Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν, αν και τα λόγια είναι δύσκολα για τα μικρά παιδιά, όμως τα μηνύματα είναι τόσο δυνατά και τους μένουν αρκετά, όπως συζήτησα με την 8χρονη κόρη μου. Η κα Δάρρα είναι εξαίρετη, η φωνή της καθηλωτική και η μουσική του κου Παπαδημητρίου, είναι αυτό που απογειώνει την παιδική αυτή παράσταση. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!!