Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Ευάγγελος Λεμπέσης
Σκηνοθέτης: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνογραφία: Έβελιν Σιούπη
Κοστούμια: Έβελιν Σιούπη
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Ερμηνεύουν: Χάρης Φλέουρας

Περιγραφή

Το εμβληματικό κείμενο του «ευφυούς» Έλληνα διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή, έρχεται στις μέρες μας να υψώσει ισχυρή ασπίδα στη χυδαιότητα, την αναξιοκρατία και τα κοινωνικά συστήματα, που ποδοπατούν την ανθρώπινη ζωή.

Η λόγια καθαρεύουσα, που χρησιμοποιεί, σα γλώσσα της εποχής του, γίνεται δυνατό θεατρικό εργαλείο στο στόμα και στο σώμα του νέου δυναμικού performer Χάρη Φλέουρα, με τόπο την κωμωδία και υπόβαθρο την ανθρώπινη δουλεία.

Περισσότερα

«Η βλακεία είναι ανίκητη κι αυτό μας οδήγησε σ’ αυτό το διδακτορικό μας». Σταμάτης Κραουνάκης, Χάρης Φλέουρας.

«Οι βλάκες είναι οι δυνάστες της ανθρωπότητος». Ευάγγελος Λεμπέσης.

Μουσική, video art: Κωστής Ξενόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιούλα Αναγνωστοπούλου
Παραγωγή: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου - Κωστής Ξενόπουλος
Φωτογραφίες: Κώστας Πρόφης
Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη
ArtWork – Proweb.gr / Maria Tobri  KAROTTO.GR

Σύνδεσμοι: users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

kalwskeimena.com/lempesis/bio.html

Όλο το κείμενο του έργου, σε καθαρεύουσα και δημοτική, οι αντιδράσεις σε αυτό επιφανών δημοσιογράφων της εποχής (Κώστας Βάρναλης, Παύλος Παλαιολόγος κ.α.), η απάντηση του συγγραφέα και αναλυτική βιογραφία του Ευάγγελου Λεμπέση περιλαμβάνονται στην ειδική για την παράσταση έκδοση:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ, "Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΙΟ",  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παίρνοντας υπ' όψιν ότι η καθαρεύουσα δεν μου είναι άγνωστη μπορώ να πω ότι με κούρασε διότι ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα και ευστροφία του κειμένου είναι μία γλώσσα για μελέτη και παρατηρήσεις και όχι για να περνά μηνύματα. Εάν λοιπόν το πανέξυπνο αυτό κείμενο είχε μία απόδοση σημερινή θα άγγιζε πολύ περισσότερους ανθρώπους και προπάντων τους νέους που είναι και το ζητούμενο. Και επειδή πολλές φορές από το αποτέλεσμα κρινόμαστε δεν θα ήταν μία παράσταση για λίγους θεατές . Όσον αφορά τους συντελεστές είναι δεδομένο ότι κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες αλλά εκτιμώ ότι αυτό δεν έφτανε. Ευχαριστώ πολύ

  2. Πρώτη μου παράσταση για φέτος.Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ.Ήταν μια ευχάριστη σάτιρα στο ύφος που της έπρεπε.Παρόλο που ήταν στην καθαρεύουσα ήταν κατανοητό και μπορούσες να πιάσεις το νόημα που ήθελε να περάσει.Πραγματικά ένα άκρως φιλοσοφημένο και περιγραφικό κείμενο για την βλακεία και τους βλάκες που καλώς ή κακώς υπάρχουν στην κοινωνία.Η μικρογραφία της κοινωνίας μας τόσο για οικογενειακό όσο και για κοινωνικό,πολιτικό επίπεδο.Αν πραγματικά κάποιος ανάλυε τα λόγια του ηθοποιού στη διάρκεια της παράστασης,συνειδητοποιεί πόση αλήθεια υπάρχει,πως έτσι είναι ο κόσμος μας,ο βλάκας πάντα θα ανεβαίνει ενώ ο αγαθός,ευφυής θα υποτιμάται και θα τον πηγαίνουν στο περιθώριο.Ο νεαρός ηθοποιός,πειστικός τα έδωσε όλα και μπράβο του.Θα την ξαναέβλεπα,είναι πραγματικά επίκαιρο κείμενο,μία μεγάλη αλήθεια που όσο νωρίς την καταλάβουμε ίσως κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.

  3. Το περιμενα λιγο καλυτερο... Παρολα αυτα, αξιολογη η ερμηνεια του πρωταγωνιστη... Ενα μεγαλο ευχαριστω στη Θεατρομανια που μου χαρισε μια ακομα εξοδο, σε δυσκολους καιρους, να βγαινουμε συχνα βραδινες εξοδους...

  4. Μέτρια παράσταση, ταλαντούχος ο ηθοποιός και αξιέπαινος που όλος ο μονόλογος ήταν στην καθαρεύουσα και αλλά βαρύ κείμενο και για λίγους. Ο θεατής χρειαζόταν κάποια ώρα για να επεξεργαστεί τα νοήματα. Δεν θα την συνιστούσα σε όλους. Με μια διαφορετική σκηνοθεσία ίσως να ήταν πιο ευχάριστη. Ευχαριστώ την θεατρομάνια για το εισιτήριο.

  5. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη, γιατί αν και ξεκίνησα μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, λόγω των επεισοδίων της 6ης Δεκεμβρίου δεν μπόρεσα να φτάσω. Λυπάμαι γιατί στέρησα από κάποιον άλλον αυτήν την πρόσκληση και πιο πολύ γιατί δεν είχα τη χαρά να το απολαύσω.