Το Πίσω Σπίτι

Αρχείο Παίχτηκε από 09/03/2022 έως 30/03/2022
στο STUDIO new star art cinema
Διάρκεια: 80' (Χωρίς διάλλειμα)
Κείμενο: αποσπάσματα από έργο του Μπρεχτ και από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Αναστασίου. Τάκης Κτενάς
Σκηνογραφία: Ασπασία Μπότα
Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Μουσική σύνθεση: Ελένη Καρβέλη
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αναστασίου. Κώστας Γκερμπεσιώτης. Δήμητρα Δερζέκου
Τραγουδούν: Νίκος Θεοδωράκης

Περιγραφή

«Το Πίσω Σπίτι» είναι ένα έργο της Κατερίνας Αναστασίου που συνθέτει αποσπάσματα από έργο του Μπρεχτ και από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

Περισσότερα

Επίκαιρο και διαχρονικό όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όσο γίνονται πόλεμοι και όσο πολιτισμένα έθνη προσπαθούν να αναπτύξουν τη βαρβαρότητα σε επιστήμη.

Ο θεατής παρακολουθεί πίσω από τους τοίχους του σπιτιού και τις σκάλες της σοφίτας παράλληλες ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν το φόβο, την απειλή, τον αποχωρισμό αγαπημένων προσώπων, την ταπείνωση, αλλά και την ελπίδα, την αγάπη και την κατανόηση. Η συνείδηση του κόσμου αποκτά φωνή και οι σκέψεις των ηρώων αποκτούν οντότητα, δύναμη, και γίνονται μοχλός κίνησης για την παράσταση. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης, δημιουργούν ένα πέρασμα μεγάλο της στιγμής μέσα στον χρόνο για να γίνουν ιστορία.

Η παράσταση «Το Πίσω Σπίτι» είναι ένας μικρός φόρος τιμής για τους καθημερινούς ήρωες της ζωής που η ιστορία τούς καταγράφει σαν απλούς αριθμούς. Είναι ένας ύμνος στην Ευημερία, την Ειρήνη, την αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

«… κι από το σπίτι πιο πολύ ανάγκη έχω την αλήθεια. Μα και το σπίτι μου έχω ανάγκη. Κι από τότε η αλήθεια σα σπίτι ήταν για μένα. Και μου το πήρανε.» Μ. Μπρεχτ. Τα δολοφονικά χέρια των ανθρώπων, μπορούν να σκοτώνουν ανθρώπους αλλά δεν μπορούν να σκοτώνουν τα έργα τους. «Θέλω να συνεχίσω να ζω και μετά τον θάνατο μου» γράφει η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιο, τέσσερις μήνες πριν την σύλληψη της από την Γκεστάπο.

Στο πίσω μέρος του ημερολογίου της σημειώνει: «Να είσαι καλός και να έχεις θάρρος».

Μια συμπαραγωγή με την NEW ART STUDIO.

Για μικρούς και μεγάλους άνω των 12 ετών.

Ενορχήστρωση μουσικής: Μάριος Ιβάν Παπούλιας

Φωτογραφία αφίσας: Λέλα Κρατίδη

Διεύθυνση παραγωγής: Βελισσάρης Κοσσυβάκης

Φωτογραφίες