Το σφαγείο του έρωτα

Αρχείο Παίχτηκε από 07/10/2022 έως 27/11/2022
στο Σύγχρονο
Σύλληψη: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου
Δραματουργία: Θοδωρής Γκόνης, Ελένη Στρούλια, Ανδρέας Ανδρέου
Σκηνοθέτης: Θοδωρής Γκόνης, Ανδρέας Ανδρέου (Συνεργάτης)
Σκηνογραφία: Ελένη Στρούλια
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Ερμηνεύουν: Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Αναστασία Χατζάρα
Παίζουν μουσική: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης

Περιγραφή

Δύο σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, ο Θοδωρής Γκόνης και ο Παντελής Μπουκάλας, υπογράφουν "Το Σφαγείο του Έρωτα". Μετά τον πρώτο πετυχημένο κύκλο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής την περασμένη άνοιξη, η παράσταση επιστρέφει λόγω της μεγάλης ζήτησης, αλλάζοντας στέγη για να παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 7 Οκτωβρίου και μόνο για 11 παραστάσεις. Ένα έργο βασισμένο στο «Αίμα της Αγάπης» του Παντελή Μπουκάλα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και δραματουργία του ίδιου με τους Ελένη Στρούλια και Ανδρέα Ανδρέου, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ ηθοποιών της νεότερης γενιάς.

Περισσότερα

Μέσα σε αυτή την πινακοθήκη των φονικών, που θα τα βρίσκαμε μέχρι πρόσφατα να περιγράφονται σε τίτλους ειδήσεων ως «εγκλήματα πάθους», τα περισσότερα έχουν για θύματα γυναίκες. Κάποιες αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα - αφέντη, άλλες διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία, κι άλλες ούτε που διανοήθηκαν όλα αυτά, παρά βρέθηκαν στο δρόμο μιας «κακιάς στιγμής».

Ξεκινώντας από τις αφηγήσεις αυτές της παράδοσης, ξεφυλλίζουμε δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων και φτιάχνουμε ένα soundtrack από ερωτικά τραγούδια σύγχρονα, γραμμένα από σημερινούς άντρες. Και εκεί όπου ο Μενούσης συναντά τον John Lennon και σιγοτραγουδούν μαζί «I didn't mean to hurt you, I'm just a jealous guy», επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα μιας ενιαίας αφήγησης, ενός τρόπου σκέψης που είναι ζωντανός στο εδώ και το τώρα. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε το φροντιστήριο των αιώνων, εκεί όπου όλες και όλοι σαν επιμελείς μαθητές και μαθήτριες φοιτήσαμε, και προετοιμαστήκαμε να αναλάβουμε τους ρόλους μας στην σκηνή της έμφυλης σύγκρουσης ως θύτες και ως θύματα.

«Άφθονο και ακατάσχετο ρέει το αίμα στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ' τις παραλογές έως το καθαυτό ερωτικό τραγούδι», σημειώνει στη μελέτη του για τη δημοτική ποίηση ο Παντελής Μπουκάλας.

Βοηθός σκηνογράφος: Ζαΐρα Φαληρέα

Θερμές ευχαριστίες στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για την αρωγή στο ανέβασμα της παράστασης για την σεζόν 2021-2022

Φωτογραφίες

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια σύνθετη παράσταση που αποτυπώνει μέσα από το δημοτικό τραγούδι και τους λαϊκούς θρύλους, τη βία κατά των γυναικών, μιλά για βασανισμένους, αδικοχαμένους έρωτες, για θύματα και θύτες, περιγράφει ένα κοινωνικό σύστημα με βαθιά ριζωμένους στερεοτυπικούς ρόλους, από τους οποίους η γυναίκα δεν μπορεί να ξεφύγει. Δύσκολο κείμενο, διατηρώντας τη γεωγραφική ντοπιολαλιά. Συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και τους εξαιρετικούς μουσικούς!!

  2. Καταρχάς συγχαρητήρια στους Θ.Γκόνη, Ε.Στρούλια και Α.Ανδρέου για την σύλληψη.Η παράσταση ήταν έξυπνη, αφοπλιστική, αφυπνιστική, μα πάνω απ' όλα δυστυχώς επίκαιρη με τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται δραματικά. Οι ηθοποιοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε ένα δύσκολο κείμενο που περιείχε καθαρεύουσα και τοπικούς ιδιωματισμούς. Κατάφεραν με το ταλέντο τους όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν αλλά και να προβληματίσουν έντονα τον θεατή. Οι μουσικοί υπέροχοι έντυσαν και τελειοποίησαν την άρτια, καλοκουρδισμένη παράσταση. Τέτοιες παραστάσεις θέλουμε να βλέπουμε, επίκαιρες, αληθινές και αφυπνιστικές. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.