2382

Το σπίτι της Μπερντάρντα Άλμπα

Αρχείο Παίχτηκε από 16/10/2019 έως 19/12/2019
στο Broadway
Στίχοι: Τάκης Μπινιάρης, Βασίλης Καπερνάρος
Συγγραφέας: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθέτης: Βασίλης Πλατάκης
Σκηνογραφία: Χάρης Σεπεντζής
Κοστούμια: Βάνια Βελίκοβα
Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης
Μουσική: Τάκης Μπινιαρης
Χορογραφία: Δημήτρης Ιβανωφ
Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος
Ερμηνεύουν: Τζένη Καλλεργη. Τιτίκα Σαριγκουλη, Κυριακή Γασπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δεσποινα Χαριατη, Κατερίνα Βολικα, Άννα Μαρία Βιδάλη, Έφη Χαντζουλη, Αναστασία Χατζηαθανασιου, Σιμων Πάτροκλος
Τραγουδούν: Nανά Γεωργιάδη-Τάκης Μπινιάρης

Περιγραφή

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 18 Νοεμβρίου 1954 στο θέατρο "Κοτοπούλη" σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Το ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ερμήνευσε η Κατίνα Παξινού.

Περισσότερα

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.

Βοηθος σκηνοθέτη Τάκης Δρόσος

Φωτογραφίες

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα αποτελεί έργο αριστούργημα του Λόρκα. την συγκεκριμένη παράσταση θα την χαρακτήριζα μέτρια προς κακή. Στο αυθεντικό έργο του Λόρκα δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας σε αντίθεση με την συγκεκριμένη παράσταση. Επίσης εντελώς άκυρες οι σκηνές με το γυμνό χωρίς κανένα μα κανένα νόημα.