527

Το Τρίτο Στεφάνι

Αρχείο Παίχτηκε από 08/05/2019 έως 19/05/2019
στο Άλμα
Συγγραφέας: Κώστας Ταχτσής
Διασκευή: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος- Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Χατζής
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Κίνηση: Δημήτρης Καράλης
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Χορεύουν: Δημήτρης Καράλης 

Περιγραφή

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» σε μορφή μονολόγου με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε σκηνοθεσία  του Κωνσταντίνου Χατζή ανεβαίνει στο θέατρο Άλμα από τις 8 Μαΐου για δέκα παραστάσεις.

Περισσότερα

Δυο γυναικείες φωνές, η Νίνα και η Εκάβη, αφηγούνται με χειμαρρώδη τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο τις ζωές τους. Έρωτες, γάμους, διαζύγια, εγκαταλείψεις, θανάτους, οικονομικές καταστροφές, οικογενειακά βάσανα ή δράματα κλπ. Οι δύο αυτές διηγήσεις, της Νίνας και της κυρα-Εκάβης (που ως γυναικείες μορφές του πνεύματος του νεοελληνικού μικροαστισμού) φτάνουν σταδιακά ως τα παιδικά τους χρόνια, πράγμα που παρέχει τη δυνατότητα να παρελαύνουν, κατά τη διάρκεια τους πολλά και διάφορα πρόσωπα, μερικά από τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικότατους τύπους της σύγχρονης ζωής.

Ποτέ πριν στην νεοελληνική λογοτεχνία ένα μυθιστόρημα δεν χρησιμοποίησε σε αυτή την έκταση και σε αυτό το βαθμό την προφορικότητα της αφήγησης και το καθημερινό ιδιόλεκτο αυτής της μικρομεσαίας τάξης. Μέσα από τις κωμικοτραγικές ιστορίες τους περνάει όλη η σύγχρονη ελληνική ιστορία της Ελλάδας. Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, 4η Αυγούστου, Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, Κατοχή, Δεκεμβριανά.

«Διαβάστε το Τρίτο Στεφάνι, και θα μάθετε για την σύγχρονη Ελλάδα περισσότερα απ´ ο,τι αν διαβάζατε μια δωδεκάδα ιστορικών μελετών» είχαν γράψει χαρακτηριστικά οι Sunday Times. Ο ίδιος ο Ταχτσής είχε πει: «μια σύγχρονη ελληνική (ιλαρο)τραγωδία, που εκφράζει και θα εκφράζει για πολύ καιρό ακόμα τον ψυχισμό του Έλληνα». 

Φωτογραφίες: Karol Jarek
Παραγωγή: 5η Εποχή

Φωτογραφίες

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ Ή ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΒΗΣ, ΤΟΥ ΜΥΘΗΣΤΟΡΙΜΑΤΟΣ "ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ" ΤΟΥ Κ. ΤΑΧΤΣΗ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

  2. Καλή μεταφορά επί σκηνής ενός λογοτεχνικού αριστουργήματος, με πολύ ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ευρήματα. Νομίζω η επιτυχία του συνοψίζεται στο ότι κατάφερε να συμπτύξει την ουσία και το νόημα του βιβλίου μέσα σε μονόλογο 70 λεπτών.
    Πολύ καλή Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
    Ευχαριστώ θερμά Θεατρομάνια!

  3. Όμορφη παράσταση. Το μυθιστόρημα του Ταχτσή αρθρώνεται σε δύο μεγάλης διάρκειας μονόλογους της Εκάβης και της Νίνας. Μέσα από μια καθαρά γυναικεία οπτική εξιστορούνται με μεγάλη λεπτομέρεια τα πάθη και οι λίγες αλλά τόσο σημαντικές χαρές της ζωής. Η αξεπέραστη αγάπη της μάνας, γάμοι, εξαπατήσεις, διαζύγια, όνειρα που καταβαραθρώνονται από τη ζοφερή πραγματικότητα. Ιστορίες ζωής Ελλήνων μικροαστών που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του 20ού αιώνα. Στοίχημα δύσκολο που το κέρδισε η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ενσαρκώνοντας τις δύο γυναίκες πάνω στη σκηνή. Σε μια πολύ καλή ερμηνευτική της στιγμή ανήκει η συγκεκριμένη παράσταση κάτι που επιβεβαίωσε και το παρατεταμένο χειροκτόρημα του κοινού στο τέλος της. Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ.