Σεμινάριο «Δημιουργία Performance» για νέους καλλιτέχνες με στόχο την παρουσίαση

unnamed

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν σε βασικές αρχές υποκριτικής θεάτρου μέσω ασκήσεων θεάτρου, σωματικού θεάτρου, ψυχο-σωματικής ενεργοποίησης και έκφρασης, ομαδικότητας, συγχρονισμού, κ.ά.

Ξεκινώντας από αυτοσχεδιασμούς, θα διδαχτούν πώς να συλλέγουν υλικό, να ταξινομούν τις ιδέες τους και να συνθέτουν τις εμπνεύσεις τους, ερχόμενοι σε επαφή με απλές σκηνοθετικές αρχές και το θέατρο της επινόησης (devised theater)

Έχοντας ερευνήσει την προσωπική τους δυναμική στη σκηνή, αλλά και μέσω της διάδρασης με την υπόλοιπη ομάδα, θα είναι σε θέση, τελικώς, να εμπνευστούν και από τον «χώρο», παίρνοντας μία γεύση από την πρακτική της site specific performance.

Στόχος του σεμιναριακού κύκλου θα είναι η τελική παρουσίαση, με τη συμμετοχή της ομάδας στο 6ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ», το οποίο πραγματοποιείται κάθε Άνοιξη (Μάης-Ιούννης) στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ». Ένας χώρος που ενδείκνυται για καλλιτεχνική δημιουργία και έρευνα.

Σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών πατήστε εδώ

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, περφόρμερ και φοιτητές σχολών υποκριτικής, χορού και θεατρικών σπουδών και άλλους νέους καλλιτέχνες.

Διδασκαλία-επιμέλεια: Μελίνα Σκούφου

Συνεργάτης για την υλοποίηση της παράστασης: Γεωργία Μπούρδα (σκηνογράφος-ενδυματολόγος)

Διάρκεια σεμιναρίου: Ιανουάριος 2016- Ιούνιος 2016

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Κάθε Δευτέρα 18.00-21.00, στη Συμμορία του Ήλιου,
Δημοφώντος 136, Άνω Πετράλωνα.

Κόστος: 80 ευρώ, 70 για ανέργους / το μήνα

Η δήλωση θέσεων είναι απαραίτητη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974828873

 

Μελίνα Σκούφου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κατεύθυνση Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας και του Duende School of Ensemble Physical Theatre. Μεταπτυχιακή σπουδάστρια Υποκριτικής-Σκηνοθεσίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, ακροβατικών, τελετουργικού (ολιστικού) θεάτρου, σεμινάρια Σωματικού Θεάτρου, δραματοθεραπείας κ.ά. Eνασχόληση με εναλλακτικές θεραπείες και ρέικι.
• Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο («Αίας», σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008, -«Wolfgang», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Νέα Σκηνή Εθνικού, 2008), με το Αμφι-Θέατρο («Λέσχη της Αυτοκτονίας», σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, 2009), και άλλες θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, Κύπρο και Γερμανία (2008-2015)• Ως performer σε παραστάσεις και δρώμενα σε Ναύπλιο και Αθήνα.
• 2010-2013 Συντονισμός ομάδων θεάτρου, στα 3 οικοτροφεία και στο Κέντρο Ημέρας «Ίρις», κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά ασθενών.
• Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, γράφει και σκηνοθετεί θεατρικά έργα για παιδιά. «Αν τα λουλούδια είχαν στόμα» εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιώργου Μηλιώτη το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2012, «Περί Μαγείας», το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013.
• Τον Νοέμβριο του 2011 παρουσίασε την πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα», στο ArtGarage, στα Εξάρχεια, όπου και σκηνοθέτησε δρώμενο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με την ηθοποιό Αγγελική Δημοπούλου.
• Τον Ιούλιο του 2012 παρουσίασε τη δεύτερη προσωπική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Από το Πένθος στο Χρώμα-από το Χρώμα στο Φως», στον εκθεσιακό χώρο του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο.
• Τον Ιούλιο του 2012 ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο η «Συμμορία του Ήλιου», όπου διδάσκει σεμινάρια προς παιδιά και ενήλικες.
• Τον Φεβρουάριο του 2013 έλαβε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών Τιμητική Διάκριση για επιτυχημένη σταδιοδρομία μετά την απόκτηση του πτυχίου.
• Τον Μάιο του 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Εβίβα!» στα πλαίσια του 4ου φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών στο θέατρο τρένο στο Ρουφ.
• Έγραψε (με την πολύτιμη συμβολή των μαθητών του τμήματος) και σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Χάσαμε τη μπάλα», το οποίο παρουσιάστηκε στη Συμμορία του Ήλιου τον Ιούνιο του 2014 / παιδικό τμήμα θεάτρου.
• Διδασκαλία και σκηνοθετική επιμέλεια της θεατρικής performance «2013ΑΘΛΟΙ», η οποία ήταν αποτέλεσμα ετήσιου σεμιναρίου στη Συμμορία του Ήλιου και παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2014.
• Τον Οκτώβρη του 2014-Φεβρουάριο 2015 η παράσταση «Εβίβα!» μετά την επιτυχία της παρουσιάζεται στο θεατρικό βαγόνι του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ.

• Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015, βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αν και ορισμένα μόνο μία φορά» του Ερβέ Λε Τελιέ, ομάδα 4Frontal, σκηνοθεσία Παντελής Δεντάκης –θέατρο του Νέου Κόσμου.
• Φεβρουάριος-Απρίλιος 2015, βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Δεν έχω τίποτα» του Edward Bond, σκηνοθεσία Δημήτρης Μυλωνάς –θέατρο του Νέου Κόσμου.
• Ιούνιος 2015 Σκηνοθέτησε την performance «DogGame» της ομάδας 3D της που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Επί Κολωνό.
• Οκτώβριος 2015-Ιανουάριος 2016 έπειτα από την περσινή επιτυχία, επανάληψη της παράστασης Εβίβα! για δεύτερη χρονιά στο θεατρικό βαγόνι του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ.

 Γεωργία Μπούρδα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σκηνογράφος – ενδυματολόγος, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Θεάτρου) του Α Π.Θ., επίσης, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, καθώς και πτυχιούχος Αρμονίας από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Από το 2007 ζει και εργάζεται μόνιμα στην Αθήνα.
Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος ή ως κατασκευάστρια στο Κ.Θ.Β.Ε., στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Ιλίσια, στο Θέατρο Χώρα, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, στο Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με τους σκηνοθέτες Π. Δεντάκη, Θ. Χαλκιά, Γ. Λεοντάρη, Δ. Αδάμη, Δ. Φοινίτση, Φ. Γέμτου, Μ. Μαγκανάρη, Ε. Μερκούρη, Μ. Σκούφου κ.α., σε διάφορα σχήματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, σε ταινίες μικρού μήκους και σε διαφημιστικά σποτ. Επίσης, υπήρξε από το 2007 μόνιμος συνεργάτης του θιάσου «Κανιγκούντα».
Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνογράφος – ενδυματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Παλλάς, το Theatre de la Ville, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο Αμόρε, το Από Μηχανής Θέατρο, κ.α., σε παραστάσεις με τις σκηνογράφους – ενδυματολόγους: Θάλεια Ιστικοπούλου και Ντένη Βαχλιώτη.
Δουλειές της έχουν βραβευτεί στους 27ους , 28ους και 29ους θεατρικούς Αγώνες του Δήμου Ζωγράφου και στο 13ο Φεστιβάλ θεάτρου Κορίνθου.
Παράλληλα εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια σε μαθήματα σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ιστορίας θεάτρου και κινηματογράφου σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.