Ερευνητικό εργαστήρι ενός έτους από το Δημήτρη Λάλο

Μικρή Ακαδημία: σεμινάρια υποκριτικής στο Tempus Verum – Εν Αθήναις (1ο τρίμηνο & Ετήσιο)

Στο Tempus Verum-Εν Αθήναις, έχει στηθεί εδώ και δύο χρόνια –υπό την εποπτεία του Δημήτρη Λάλου– μια «Μικρή Ακαδημία». Ο καθιερωμένος, πλέον, θεσμός θεατρικής μετεκπαίδευσης παρουσιάζει την νέα του εκδοχή υπό μορφή τριμηνιαίων εργαστηρίων. Σκοπός της Ακαδημίας είναι να εδραιωθεί, ως ένας οργανωμένος θεσμός μεταπτυχιακής θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επαγγελματίες του θεάτρου, σε απόφοιτους αλλά και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Στο χειμερινό τρίμηνο (14/10 - 12/1) θα διδάξουν οι: Γιώργος Βαλαής, Cezaris Graužinis, Δημήτρης Ήμελλος, Ακύλλας Καραζήσης, Χρήστος Καρασαββίδης, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Παπαγεωργίου.

 

 

Δια βίου μάθηση και πειραματισμός

Η «Μικρή Ακαδημία» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018, και συνεχίστηκε με σεμινάρια στη διάρκεια της χρονιάς. Μετά τη μεγάλη  περσινή προσέλευση, τη θερμή αποδοχή και τον θετικό απολογισμό το νέο αυτό εγχείρημα καθιερώθηκε.

Όπως σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις, Δημήτρης Λάλος: «Δημιουργήσαμε μια Ακαδημία ελευθέρων σπουδών που απευθύνεται σ’ επαγγελματίες του χώρου για την μετεκπαίδευση αλλά και την δια βίου μάθηση. Όπως σε κάθε τέχνη, έτσι και στην τέχνη του θεάτρου, κάθε επαγγελματίας συνεχίζει την εκπαίδευσή του μέχρι τα βαθιά γεράματα, δουλεύοντας διαρκώς την εγρήγορση, την επικοινωνία αλλά και την αλήθεια πάνω στη σκηνή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες μεθόδους και τις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως, έτσι ώστε να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Στον παλμό του σύγχρονου θεάτρου, εξαλείφοντας έτσι τις αποστάσεις ανάμεσα στο παλιό και το νέο, δημιουργώντας το ένα και μοναδικό παίξιμο που ενδιαφέρει την τέχνη του 21ου αιώνα: το αληθινό. Στα παραπάνω στοχεύει να συμβάλει η Μικρή Ακαδημία».

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΑΛΟ

Όπως κάθε τέχνη και κάθε επιστήμη εξελίσσεται, έτσι και το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Πώς, όμως, εξελίχθηκε η υποκριτική τον τελευταίο αιώνα; Πώς φτάσαμε από τον Στανισλάφσκι και το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, στον Λι Στράσμπεργκ και το Actors Studio; Πώς επηρεάζει ο κινηματογράφος το σύγχρονο παίξιμο;

Θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου» και μέσω της αρνητικής εκμάθησης (via negativa), θα ξεκαθαρίσουμε τα κατάλοιπα τον διαφόρων τεχνικών και θα αναδομήσουμε έναν καθαρό δρόμο προσέγγισης μέσα από της δικές μας αναφορές.

‘Έτσι, θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στα άκρα αναζητώντας την βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή.

Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες, σπουδαστές και τελειόφοιτους δραματικών σχολών που ενδιαφέρονται να αφοσιωθούν και να ερευνήσουν σε βάθος την υποκριτική τέχνη.

 

Το εργαστήρι θα χωριστεί σε τρία στάδια

Στο 1ο στάδιο θα αναπτύξουμε την αντοχή και τη φυσική κατάσταση που απαιτείται να έχει ο σύγχρονος ηθοποιός του θεάτρου, ενώ ταυτόχρονα θα διευκρινίσουμε τις προθέσεις μας θέτοντας τους στόχους ως ομάδα αλλά κι ο καθένας ξεχωριστά.

Στο 2ο στάδιο θα μελετήσουμε τις βασικές αρχές τις υποκριτικής. Μέσω του αυτοσχεδιασμού θα αναπτύξουμε, θα δυναμώσουμε και θα επαναπροσδιορίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα αλλά και χρησιμοποιώντας κείμενα από την παγκόσμια δραματουργία θα επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της «μεθόδου». Στο μάθημα αυτό, σχεδιασμένο για επαγγελματίες, θα αναλυθούν καθαρά: ο ρόλος του βιογραφικού του χαρακτήρα, η έννοια του ενεργητικού ρήματος, η εκφορά του λόγου και τα στοιχεία της ενέργειας που απαιτούνται για ένα δημιουργικό, αληθινό παίξιμο.

Στο 3ο στάδιο ο βασικός πυρήνας του εργαστηρίου θα αναλάβει ένα κείμενο και σε ερευνητικό επίπεδο θα το παρουσιάσει στο θέατρο Tempus Verum–Εν Αθήναις. Προσομοιώνοντας πραγματικές συνθήκες πρόβας, οι ηθοποιοί θα κληθούν να ακολουθήσουν όλη τη διαδικασία εξερεύνησης ενός ρόλου, από την ανάλυση του χαρακτήρα και την κατάρτιση του βιογραφικού του, μέχρι τους στόχους και την σκηνική προετοιμασία.

Tο μάθημα αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενώ η επιλογή θα γίνει μέσω αποστολής βιογραφικών και ακρόασης.

Ο Δημήτρης Λάλος είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Επί Κολωνώ. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Συνεργάστηκε με τους παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες Ολιβιέ Πι στο Φεστιβάλ Αβινιόν και τον Λουντοβίκ Λαγκάρντ στη Comédie de Reims για το Εθνικό Θέατρο. Έχει διδάξει υποκριτική στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Bios και στο «Ακαδημία Πλάτωνος». Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σκηνοθέτης και είναι ιδρυτής της εταιρίας θεάτρου Tempus Verum αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις.

 

Τοποθεσία: Θέατρο Tempus Verum – Eν Αθήναις (Ιάκχου 19, Γκάζι)

Ημερομηνία: 11 /11/19- 10/4/20 (κάθε  Δευτέρα  και  Πέμπτη  10:00-13:00)

Πληροφορίες – αιτήσεις με βιογραφικό σημείωμα: [email protected]

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 1/11/19

Κόστος συμμετοχής: 950 € εξόφληση σε 3 δόσεις

Χρήσιμες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected], καθώς και να καλείτε στο τηλέφωνο 697 6458526. Βρείτε όλα τα νέα για τη «Μικρή Ακαδημία» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook: http://bit.ly/2Ko7VWA   καθώς και του Tempus Verum-Εν Αθήναις στο: www.facebook.com/tempusverum/

Κόστος: 100 € το μήνα/σεμινάριο

Για την παρακολούθηση δύο ή περισσότερων σεμιναρίων, παρέχεται έκπτωση 10%