Γ' κύκλος εργαστηρίου Παραμυθογράφησης

assets_LARGE_t_175762_53821964

Γ' ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΓΡΑΦΗΣ

Τρίτη 5 Απριλίου - Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

(10 τρίωρες συναντήσεις)

ΠΑΡΑ – ΜΥΘΕΟΜΑΙ VI, 2015 - 2016

Για 6η χρονιά φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

 Με την αφηγήτρια - ψυχοπαιδαγωγό Σάσα Βούλγαρη

Ένα σημάδι στον τοίχο, μια φιγούρα στην άκρη του δρόμου, μια κάλτσα πεταμένη κι ένα περίεργο σύννεφο... Μια ηρωίδα κοκκινοσκούφα, ένας πορτοκαλί ελέφαντας, ένα θλιμμένο μπαλόνι και ένα περιστατικό της καθημερινότητας... Η παλιά φωτογραφία, ένα ξεχασμένο κουρελάκι, μια αίσθηση κι ένα χρώμα, μια περίεργη γεύση... Τόσα κι άλλα τόσα ψάχνουν τις ιστορίες τους!

Από παλιά οι άνθρωποι επικοινωνούσαν τα βιώματα τους μέσα από τις... ιστορίες!

 

Η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής ιστόρησης διέπεται από κανόνες όπως όλες οι λαϊκές τέχνες. Μέσα από αυτούς τους κανόνες αναδύονται οι τεχνικές για να φτιάξετε ιστορίες!

Υπάρχουν διαφορετικά «στυλ» αφήγησης και διαφορετικά είδη αφηγημάτων είτε είναι προφορικά, είτε γραπτά:  μαγικά παραμύθια, αστείες ιστορίες, μπαλάντες, έπη, παραδόσεις, θρύλοι, ιστορίες διδακτικές, παραμύθια της παρηγοριάς, και πολλά ακόμα!

Η προφορική αφηγήτρια και ψυχοπαιδαγωγός (Πανεπιστήμιο Αθήνας) Σάσα Βούλγαρη διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και της δημιουργικής γραφής που βασίζεται στον έντεχνο προφορικό λόγο, από το 1995. Αφηγείται επαγγελματικά από το 1993 με αποκλειστική επαγγελματική ενασχόληση την προφορική αφήγηση και ο,τι  συσχετίζεται με αυτήν (διαλέξεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.).

Έχει διαμορφώσει την δική της μέθοδο διδασκαλίας, βασισμένης τόσο στην πλούσια εμπειρία και τη συνεχή παρουσία της στον χώρο της επαγγελματικής αφήγησης όσο και στην εκπόνηση πολλών αφηγηματικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε γνωστά μουσεία, βιβλιοθήκες και ποικίλους πολιτιστικούς χώρους.

 

ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κάθε Τρίτη  17:30 - 20:30

Μερικά από τα θέματα:

  • Απλές τεχνικές και αφορμές από την καθημερινότητα για να φτιάξετε ιστορίες
  • Αυθόρμητες ιστορίες, αυτόματη γραφή
  • Ιστορίες με προδιαγραφές: όρια, εμπλουτισμός, στοχοθεσία κ.α.
  • Δημιουργία παραμυθιών – κατασκευή παραμυθοβιβλίων
  • Αστείες ιστορίες, ανατροπές
  • Ιστορίες και εκπαιδευτικά προγράμματα
  • Ιστορίες και διαφήμιση
  • Τα βασικά συστατικά στην κατασκευή μιας οποιασδήποτε ιστορίας
  • Ο τρόπος επεξεργασίας ανάλογα με το είδος της ιστορίας – μορφολογία του κειμένου (έμμετρο, πεζό, ανάλογα με την έκταση και τη δομή κ.λπ.)
  • Δομή του αφηγήματος: το στήσιμο και ο «χάρτης» επεξεργασίας του
  • Τεχνικές μυθοπλασίας εμπνευσμένες από παγκόσμια προφορικά είδη αφήγησης (χαϊκού, δεκαπεντασύλλαβος, nonsense, στιχοπλοκιές, κ.α.)
  • Ο συν – τονισμός των λέξεων: πως έχουμε ένα κριτήριο αν αυτό που γράψαμε είναι καλό

 

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα ή προεργασία για την παρακολούθηση του, ενώ μπορούν να το παρακολουθήσουν άτομα από κάθε επαγγελματικό χώρο.

Το   σεμινάριο   είναι   ομαδικό   και   βιωματικό   και   ζητείται   συνέπεια   στην παρακολούθηση όλων των συναντήσεων του κάθε κύκλου.

Δίνεται βιβλιογραφία, σημειώσεις και βεβαίωση σπουδών

Παρέχονται όλα τα υλικά

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 210 9572613, 6972 261037

[email protected]

http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα για ενήλικο και παιδικό κοινό. Είναι αυτοδίδακτη και αφηγείται επαγγελματικά από το 1993.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για παραπάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, το σύστημα της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της. Έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, διδάσκει για την τέχνη της αφήγησης και συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες από το 1995. Αρκετοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης ή της συγγραφής.

Είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει προγράμματα σε συνεργασία με τα Μουσεία: Λαϊκής Τέχνης, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, Γουλανδρή - Φυσικής Ιστορίας, Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης, Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Μετάξης Π.Ι.Ο.Π., το Φιλοτελικό Μουσείο κ.α. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Θεοχαράκη, το θέατρο Φούρνος. Οι συνεργασίες της χαρακτηρίζονται από πολυετή σταθερότητα.

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το 1998 αφηγήθηκε 13 ελληνικά παραμύθια στην ΕΤ1. Το Δεκέμβριο του 2013 κλήθηκε από τον Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη να δημιουργήσει, σκηνοθετήσει και να αφηγηθεί «Το Παραμύθι των Χριστουγέννων» στην 1η επίσημη παρουσίαση της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ

Το 2014 και το 2015 ήταν υποψήφια της SCBWI - Greece, ως storyteller, για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία στον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που επαγγελματίας αφηγητής αντιπροσώπευσε την Ελλάδα.