Κριτική για την παράσταση "Ανύπαρκτοι φίλοι"

64

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τη Ναντίν Αθανασίου

Η παράσταση «Ανύπαρκτοι φίλοι» είναι μια ατόφια, μαύρη κωμωδία, με έντονο το στοιχείο του αγγλικού χιούμορ! Το έργο του πολυβραβευμένου, Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, Alan Ayckbourn, παρουσιάζεται με επιτυχία στο θέατρο Αλκμήνη.

6 «φίλοι» προσπαθούν να τιθασεύσουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, τα καταπιεσμένα τους θέλω και τις απέλπιδες προσπάθειές τους προς εύρεση της πολυπόθητης ευτυχίας…

Θέλουν να πιστεύουν ότι τα έχουν καταφέρει, ώσπου έρχεται μια στιγμή, μια τόση δα στιγμούλα, που ανακαλύπτουν το σαθρό τους κόσμο και πέφτουν στην απελπισία! Γκρεμίζονται...

Μία νευρωτική, απατημένη και στερημένη από αγάπη γυναίκα, μία «αφελής» σύζυγός, που προσπαθεί μόνο να ικανοποιεί τα "θέλω" του κατά φαντασίαν ασθενή συζύγου της, μία αδιάφορη, σκληρή, δυστυχής όμως ερωμένη, ένας ματαιόδοξος, υπερφίαλος μοιχός και ένας απατημένος, αναξιοπρεπής άντρας, που εθελοτυφλεί… Όλοι φοβούνται τον θάνατο, χωρίς, όμως να έχουν ιδέα, ότι αυτό, που πρέπει να φοβηθούν είναι η ζωή, που στερούνται.. Και από την άλλη, ο φίλος, που όλοι πρέπει να παρηγορήσουν, γιατί έχει χάσει την αγαπημένη του… Έχει βιώσει την απώλεια, έχει υποφέρει, αλλά βγαίνει σοφότερος και σίγουρα πιο ευτυχής από τους «φίλους» του! Τους «Ανύπαρκτους» φίλους του…

ΦΙΛΟΙ 8

Οι ρυθμοί του έργου έντονοι και εξαιρετικά γρήγοροι. Η σκηνοθεσία της ταλαντούχας Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, ευρηματική. Καταφέρνει να φωτίσει ισάξια όλους τους χαρακτήρες.

Η Σοφία Μουτίδου είναι πραγματικά απολαυστική! Δε θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Το γέλιο της, οι εκφράσεις του προσώπου της, ο τρόπος, που κινείται πάνω στη σκηνή, η άνεσή της, ο λόγος της, που ρέει είναι μόνο λίγα από αυτά, που την καθιστούν ηθοποιό μεγάλων δυνατοτήτων!!

Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής για άλλη μια φορά μας εντυπωσιάζει, δίνοντας την εικόνα ενός γνήσιου κωμικού ηθοποιού (αυτό δε σημαίνει, βέβαια ότι δεν είναι εξαιρετικός και σε δραματικούς ρόλους, που τον έχουμε απολαύσει).

ΦΙΛΟΙ 5

Η Ειρήνη Παπαδημάτου, ο Δημήτρης Μάριζας, ο Μανώλης Ιωνάς, και η Κατερίνα Κωνσταντέλλου κινούνται στο πνεύμα του έργου. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων και συνθέτουν ένα υπέροχο σύνολο, καλοκουρδισμένο και συντονισμένο παρά τις δυσκολίες, που έχει μια αγγλική, σαρκαστική και κυνική, όσο αυτή, κωμωδία!

Έντονα, χρωματικά και πομπώδη τα επιτυχημένα κοστούμια της Κικής Μήλιου και όμορφο το σκηνικό του David Negrin, ένα κανονικό play room μιας πλούσιας οικίας. Η μουσική του Γιώργου Περού προσεκτικά επιλεγμένη, αποφορτίζει την κατάσταση, όταν τα όρια (πολύ συχνά) ξεπερνιούνται.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση, που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε, πόσοι από εμάς, άραγε, έχουμε πραγματικούς φίλους;;; Η απάντηση θα σας δοθεί στο θέατρο Αλκμήνη!!!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

5 ΣΧΟΛΙΑ