Ειρήνη

Διάρκεια: 75'
Κείμενο: Αριστοφάνης
Διασκευή: Oμάδα The Young Quill
Σκηνοθέτης: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνογραφία: Έλλη Εμπεδοκλή
Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή
Φωτισμοί: Κωστής Μουσικός
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Κώστας Κουτρούλης, Δάφνη Νικαιτάκη

Περιγραφή

Η «Ειρήνη» είναι ένα έργο, που αποτελεί ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Παρουσιάζεται σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, απόλυτα συνδεδεμένο με το σήμερα των παιδιών και των εφήβων, τα social media, τα videogames, την kpop κ.α. που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος.

Περισσότερα

Μία παράσταση για παιδιά και εφήβους

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών, που το καθιστά σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μπέλλος από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11:00, σε συνέχεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το καλοκαίρι 2022.

Βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει από τους θεούς είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο, επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν.

Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουν τη βοήθεια της Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες, που συναντούν, η απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία. Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Ο Αριστοφάνης, μέσα από τα έργα του καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Η διασκευή και η μεταφορά της «Ειρήνης» έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Το έργο πλαισιώνεται από σύγχρονες αναφορές που προβληματίζουν τα παιδιά του σήμερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα. Το φιλειρηνικό μήνυμα αγάπης και ομόνοιας που εκπέμπει το έργο μεταδίδεται μέσα από σύγχρονα στοιχεία και παραδείγματα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν.

Μουσική Διδασκαλία: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative

Φωτογραφίες

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καταπληκτική παράσταση. Θα μπορούσα άνετα να την ξαναδώ.
    Ο τρόπος που έχει γραφτεί το σενάριο κάνει για όλες τις ηλικίες και χαρίζει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Οι ηθοποιοί τέλειοι.
    Ευχαριστώ την θεατρομανια για την πρόσκληση.

  2. Φιλότιμη προσπάθεια των ηθοποιών, αλλά δυστυχώς με ένα θεατρικό κείμενο απλώς εμπνευσμένο από την κωμωδία του Αριστοφάνη και αδικαιολόγητα φορτωμένο με σύγχρονες κοινωνικές, πολιτικές και τεχνικοοικονομικές πληροφορίες και λεπτομέρειες, απολύτως ακατανόητες σε παιδιά αλλά και σε ενηλίκους. Π.χ. αντί η Ειρήνη απλώς να έχει φυλακιστεί από τον Πόλεμο και ο ήρωας να την απελευθερώνει, όπως στο πρωτότυπο έργο, η εδώ διασκευή θέλει την Ειρήνη να έχει κατηγορηθεί για ένα περίπλοκο οικονομικό σκάνδαλο και ο ήρωας με την βοήθεια των σερβιτόρων του μαγαζιού του και άνεργων πτυχιούχων (νομικής, οικονομικών, πληροφορικής και βιολογίας - ό,τι να 'ναι καταγγελία στον υπερπληθωρισμό πτυχιούχων ή στην δήθεν ντροπιαστική απασχόληση πτυχιούχων ως σερβιτόρων, ποιος ξέρει) την αθωώνει των κατηγοριών! Μέχρι και αναφορά έκανε στο body shaming (stop body shaming stop)!

  3. Παρακολούθησα πολύ ευχάριστα την παράσταση μαζί με την κόρη μου. Διασκεδάσαμε πολύ! Το κείμενο είναι «πειραγμένο» και τοποθετημένο στο εδώ και τώρα, με τρόπο που «μιλάει» στα παιδιά. Οι ηθοποιοί όλοι εξαιρετικοί! Τα καθίσματα, όμως, άβολα…ευτυχώς οι ατάκες και η κίνηση των ηθοποιών μας κράτησαν σε ευδιάθετη θέση!
    Θεατρομανια, ευχαριστούμε πολυ!!!

  4. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο για τις τόσες παραστάσεις που η Θεατρομανία μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.
    Η συγκεκριμένη παράσταση όμως δεν μου άρεσε καθόλου.
    Το θέατρο καθόλου καλό, τα σκηνικά ανύπαρκτα, πρόχειρα όσο δεν πάει.
    Δεν λέω ότι οι ηθοποιοί δεν προσπάθησαν! Θα ήταν άδικο.
    Όμως το έργο ήταν τόσο πειραγμένο και άσχημα πειραγμένο.
    Δεν θα το συνιστούσα και ειδικά σε μικρές ηλικίες...