Εκείνος και Εκείνος

από 16/11 έως 15/01
Διάρκεια: 120'
Συγγραφέας: Κώστας Μουρσελάς
Σκηνοθέτης: Αλμπέρτο Εσκενάζη
Ερμηνεύουν: Αλμπέρτο Εσκενάζη,Κώστας Μπίγαλης,Σαββίνα Πετρίδου

Περιγραφή

Μία θεατρική παράσταση με πολύ γέλιο…. και συγκίνηση. Το σατυρικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος και Εκείνος», που έγινε γνωστό στο ελληνικό κοινό από τη θρυλική παρουσίαση του στην τηλεόραση την δεκαετία του 70, ανεβαίνει στo θέατρο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ» στις 16 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία του Αλμπέρτο Εσκενάζη.

Περισσότερα

Η ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Αλμπέρτο, που “φρεσκάρει” και επικαιροποιεί το έργο, ακολουθώντας ωστόσο πιστά το διαχρονικό κείμενο του Κώστα Μουρσελά, καθώς και η μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση από τον Κώστα Μπίγαλη και ερμηνεύονται από τον ίδιο και τον Αλμπέρτο Εσκενάζη, προσδίδουν μια νέα ενδιαφέρουσα διάσταση στο κλασσικό αυτό έργο, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σειρά θεατρικών μονόπρακτων που, ενώ διατηρούν την αυτονομία μεταξύ τους, αποτελούν μία ενότητα, καθώς παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών ηρώων τους.

Ο Σόλων και ο Λουκάς, άστεγοι και πάμπτωχοι περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας. Η ευαισθησία τους και η εντός «εισαγωγικών» περιθωριακή τους σκέψη, ανατρέπει τα στερεότυπα της αστικής κοινωνίας και δίνει μια άλλη διάσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης, μέσα στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Με το ιδιαίτερο χιούμορ τους, την ευγενική τους παρουσία και πάνω απ’ όλα την φιλοσοφία τους για την ζωή, οδηγούν τον θεατή σε μονοπάτια που φωτίζονται από το καλό θέατρο. Η συγκίνηση και το γέλιο σφιχταγκαλιάζουν τους θεατές, που στο τέλος φεύγουν πλουσιότεροι ψυχικά και πνευματικά, έχοντας στην μνήμη τους το υπέροχο κείμενο του Κώστα Μουρσελά και τους ανεπανάληπτους χαρακτήρες που δημιούργησε η ζεστή και πάντα επίκαιρη πένα του. Οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά μοιάζουν να ήταν πάντα εδώ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ... Στα τελευταία χρόνια της χούντας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου του 1972 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της θρυλικής σειράς της ελληνικής τηλεόρασης, «Εκείνος κι Εκείνος». Μία σατυρική σειρά με αλληγορικά στοιχεία που περνούσε έμμεσα αντικαθεστωτικά μηνύματα στο κοινό. Τους δύο απροσάρμοστους ρακένδυτους τύπους που εισβάλλουν στη ζωή μας υποδύθηκαν οι Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. . Η σειρά ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1974 και από τα 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια δεν σώθηκε ούτε ένα! Καθότι η σειρά του 1972 δεν διασωζόταν πλέον στο Αρχείο της ΕΡΤ, 17 χρόνια αργότερα, το 1989, με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο ξανά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η σειρά ξαναγυρίστηκε με νέο σκηνοθέτη (Κώστας Κουτσομύτης). Τα επεισόδια του remake της σειράς είναι τα μοναδικά που σώζονται σήμερα Ο πίνακας «Δον Κιχώτης» του Πάμπλο Πικάσο ήταν που έδωσε στον συγγραφέα την ιδέα της σύνθεσης του «Εκείνος κι Εκείνος» όταν στα χρόνια της δικτατορίας ο Βασίλης Διαμαντόπουλος του πρότεινε να γράψει κάτι που «θα πρόβαλλε αντίσταση, χωρίς όμως να μας βάλουν μέσα». «Το να καταφέρεις να γράψεις κάτι χωρίς να φαίνεται αυτό που στην ουσία λες είναι το δυσκολότερο όλων» Κ. Μουρσελάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΗ
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΔΟΥΓΚΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΙΓΑΛΗΣ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΜΙΞΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ : ΠΑΝΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΛΕΩΝ ΕΣΚΕΝΑΖΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΙΣΣΥ ΜΟΡΦΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΟΓΙΑ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΣΑΒΒΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ
Μία παραγωγή της: «ΘΕΑΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ»

https://www.facebook.com/ekeinoskaiekeinostheatrical

Πότε & Πού

Νέος Ακάδημος

από 16/11 έως 15/01
Ιπποκράτους 17, Αθήνα
Τηλ: 21 0362 5119 Email: info@neosakadimos Website: neosakadimos.gr/?fbclid=IwAR1SJnVQxg5TTHCby4ZI1kdvv7zBaOdFycKfLa56x1u57BpNjSp_jxyS6Ok

Εισιτήρια: 15 ευρώ
Φοιτητικό: 12 ευρώ
Πληροφορίες: 21 0362 5119

Ημέρες & Ώρες
Δ 21:00
Τ 21:00
Τ
Π
Π
Σ
Κ