Γυάλινος κόσμος

Αρχείο Παίχτηκε από 05/11/2018 έως 13/11/2018
στο Θεσσαλικό θέατρο (Λάρισα)
Μετάφραση: ΝίκοςΣπάνιας
Διασκευή: ΒασίληςΝανάκης
Σκηνοθέτης: ΒασίληςΝανάκης
Σκηνογραφία: ΕβελίναΔασκαλοπούλου
Κοστούμια: ΕβελίναΔασκαλοπούλου
Ερμηνεύουν: Αντονέλλα Χήρα, Λίνα Μαργώνη,'Αγγελος Αντωνίου,Βασίλης Νανάκης

Περιγραφή

Ο «Γυάλινος Κόσμος» (αγγλικός τίτλος: The Glass Menagerie, Το Γυάλινο Θηριοτροφείο) είναι θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ (Civic) του Σικάγου και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη (Θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945), όπου κέρδισε το Βραβείο «New York Drama Critics Circle Award». Αποτέλεσε τη πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τένεσι Ουίλιαμς, που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του αιώνα.

Περισσότερα

…Στο έργο εξιστορείται μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν ο γιος Τομ, η μητέρα Αμάντα και η κόρη Λάουρα. Ο πατέρας τους έχει εγκαταλείψει για χρόνια κι εκείνοι ζουν σ' ένα δικό τους "γυάλινο κόσμο". Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στο Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της "ξεπεσμένης καλλονής".

Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για το γιο της, θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια. Ο ίδιος ονειρεύεται να φύγει και αυτός όπως ο πατέρας του. Η Λάουρα είναι μια εύθραυστη παρουσία, ανάπηρη στο πόδι, φοβάται τον έξω κόσμο, προτιμώντας τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια και την συλλογή παλιών δίσκων γραμμοφώνου του πατέρα της.

Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Τζιμ, έναν επισκέπτη από τον έξω κόσμο, με τον οποίο έχει ένα σύντομο φλερτ η Λάουρα...

Ο Βασίλης Νανάκης έχει σπουδάσει στη δραματική σχολή  EcoleFlorent  στο Παρίσι, με δάσκαλο τον Maurice Attias. Στην Αθήνα έχεις συνεργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο με τους Γιάννη Ρήγα, Παντελή Βούλγαρη, Ασπασία Κυρίμη, Άρη Ρέτσο, Γιάννη Σαπάκο, Σοφία Παπαχρήστου, Στέφανο Τζιβόπουλο, Frederic L’ Epee, κ.α.

Το 2011 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε  στο «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού και  πήρε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο φεστιβάλ ελληνικού θεάτρου στην Αθήνα, στο θέατρο «Εliart» στο Βοτανικό. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε στη Λάρισα με μεγάλη επιτυχία στο «Θέατρο Ουήλ» την άνοιξη του 2017.

Φωτογραφία: ΣτέφανοςΓώγος
Σχεδιασμός/Παραγωγή:  «URBAN»
Graphic Designer: Στέργιος Παπαζήσης