Η νύχτα των δολοφόνων

Αρχείο Παίχτηκε από 05/10/2018 έως 06/01/2019
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Χοσέ Τριάν
Μετάφραση: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνοθέτης: Μάνος Βαβαδάκης
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Ερμηνεύουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαρία Παρασύρη

Περιγραφή

Κλεισμένα στο υπόγειο του σπιτιού τους, τρία αδέλφια, στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν την πατρική εξουσία, σχεδιάζουν τη δολοφονία των γονιών τους.  Επιδίδονται σε ένα ενστικτώδες παιχνίδι ενηλικίωσης δίχως τέλος. Ένα κουβανέζικο έργο, που τα γεγονότα του Μάη του ’68 ανέδειξαν σε κατεξοχήν έργο σύγκρουσης των γενεών.

Περισσότερα

Κάτω Χώρος 

 Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η πρώτη απαγόρευση έρχεται στη ζωή μας πολύ νωρίς, αμέσως μόλις η αντίληψή μας για την ύπαρξη ξεπεράσει το δίπολο μητέρα-παιδί. Και σε αυτήν θα προστεθούν κι άλλες, κι άλλες, κι ακόμα περισσότερες, ανάλογα με την παράδοση, τη θρησκεία των γονιών μας, την καταγωγή, την κουλτούρα. Την αναπόφευκτη εσωτερική σύγκρουση στην προσπάθειά μας να εγκιβωτιστούμε στην κοινωνία επιλέγει να διαχειριστεί ο Τριάνα μέσω ενός παράξενου παιχνιδιού που παίζουν τρία αδέλφια κάθε βράδυ στο πίσω δωμάτιο του σπιτιού τους.

Η επιθυμία λύτρωσης από τα δεσμά της εξουσίας δίνει κίνηση σε αυτό το παιχνίδι, την παράσταση όπως την αποκαλούν, στην οποία εναλλάσσουν ρόλους, υποδυόμενοι τους γονείς τους, τους φίλους τους, πρόσωπα εξουσίας, προκειμένου να ξορκίσουν το απωθημένο του γονεϊκού φόνου. Και μέσα σε αυτό το vertigo τελικά θα συγκρουστούν μεταξύ τους, αφού και οι ίδιοι δεν μπορούν να οραματιστούν ένα κόσμο χωρίς γονείς, δίχως Νόμο.

Το έργο, γραμμένο από τον Κουβανό Χοσέ Τριάνα, συνδέθηκε με τα γεγονότα του Μάη του ’68, επειδή αναδείκνυε το χάσμα των γενεών που είχε προκύψει στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η φοβισμένη γενιά του πολέμου, αγκιστρωμένη από την παράδοση και τον συντηρητισμό, και τα παιδιά της οδηγημένα από αυτόν τον νεοπουριτανισμό στη σύγκρουση με οτιδήποτε παλαιό. Πενήντα χρόνια μετά, αυτή η ψυχαναλυτική ανάγνωση συνεχίζει να ασκεί κριτική στον θεσμό της οικογένειας, παραμένοντας φοβερά σύγχρονη.

Βοηθός σκηνογράφου: Βίρνα Κούτλα