Ιδομενέας ή Το βάρος της ιστορίας

Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα)
Σκηνοθέτης: Αμάλια Μπένετ
Σκηνογραφία: Πέτρος Τουλούδης
Κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης
Τραγουδούν: Αναστασία Κότσαλη, Λητω Μεσσήνη, Νικόλας Μαραζιώτης, Βαρβάρα Μπιζά, Δημήτρης Ναλμπάντης, Ελένη Σταμίδου
Παίζουν μουσική: 7μελές μουσικό σύνολο

Περιγραφή

Η Ομάδα Ραφή, από τα πιο δραστήρια σχήματα μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχία της κωμικής όπερας Μικάδο στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, συνεργάζεται με την Αμάλια Μπένετ, που σκηνοθετεί γι’ αυτήν το σπάνια παιγμένο αριστούργημα του Μότσαρτ Ιδομενέας. Ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης έχει αναλάβει τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Περισσότερα

Άνοιγμα στην Πόλη – Αθήνα

Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή - Αμάλια Μπένετ

Όπερα σε τρεις πράξεις του Β.Α.Μότσαρτ
Ποιητικό κείμενο του Τζιανμπατίστα Βαρέσκο

Γραμμένη το 1781, η όπερα Ιδομενέας αποτελεί το πρώτο ώριμο εγχείρημα του συνθέτη. Αντλώντας έμπνευση από την ποίηση του Μεταστάσιο και τον κομψό κλασικισμό του Γκλουκ, η υπόθεση του έργου έχει ως πλαίσιο την πτώση της Τροίας και τα πάθη του νεαρού βασιλιά τής Κρήτης Ιδομενέα. Θέμα της το χάσμα των γενεών στην αναμέτρησή τους με το παρελθόν και την ιστορία. O Ρίχαρντ Στράους έκανε τη δική του μουσική διασκευή του έργου το 1931, ενώ ο σύγχρονος γερμανός ποιητής Ρόλαντ Σιμελπφένιχ έγραψε το 2008 το σκηνικό ποίημα Idomeneus. Ο μοτσάρτειος Ιδομενέας παρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την ΕΛΣ στο Ηρώδειο το 1955 και το 2011 σε κοντσερτάντε (μη σκηνοθετημένη) εκδοχή από το μουσικό σύνολο του Jérémie Rhorer.

Σημείωμα της σκηνοθέτριας
Η προβληματική της όπερας, τολμηρή και σύγχρονη, αφοπλίζει με την επικαιρότητά της: οι νεότεροι προσπαθούν να μη συνθλιβούν από την ιστορία, οι γηραιότεροι από το βάρος της προσωπικής τους ιστορίας. Η αντίθεση παλιού και νέου διαπερνά, ως μοτίβο, το έργο. Γραμμένο σε μια περίοδο κοινωνικών αναταράξεων, λίγα χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση, αντανακλά την αμφισημία μιας εποχής μεταβατικής, όπως και η δική μας.

Μουσική διεύθυνση - διδασκαλία - ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Συμπαραγωγοί: Ε.Φ. - ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Πότε & Πού

Αρχοντικό Μπενιζέλων

από 20/06 έως 25/06
Αδριανού 96, Πλάκα , Αθήνα
Τηλ: 2103248861 Email: [email protected] Website: archontiko-mpenizelon.gr/el/

Πληροφορίες: 2103248861

Ημέρες & Ώρες
Δ 21:00
Τ
Τ 21:00
Π 21:00
Π
Σ 21:00
Κ