1233

Κοριολανός - Ιούλιος Καίσαρας

Διάρκεια: 120’ με διάλειμμα
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή: Κωνσταντίνος Χατζής
Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Χατζής
Σκηνογραφία: Λία Ασβεστά
Κοστούμια: Miranda Dempsey
Μουσική: Αλέξανδρος Μέντης
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μέντης
Χορογραφία: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Κίνηση: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Ερμηνεύουν: Σοφία Φιλιππίδου, Αγλαΐα Παππά, Γιώργος Παπαπαύλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Νικόλας Χανακούλας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Ανδριανός Γκάτσος, Σπύρος Δούρος, Άρης Ντελία, Λυδία Σκουράκη
Τραγουδούν: Αλέξανδρος Μέντης

Περιγραφή

Θέλοντας ο Κωνσταντίνος Χατζής,  να διερευνήσει μέσα από την ποίηση του Σαίξπηρ, το θέμα της εξουσίας και πως αυτή διαφθείρει τον λαό και κυρίως αυτούς που την ασκούνε, καταπιάνονται με αυτά τα δυο μεγάλα έργα, Κοριολανό και Ιούλιο Καίσαρα διασκευάζοντάς τα  σε μια ενιαία παράσταση.

Περισσότερα

«Τώρα μπορείς να ηρεμήσεις, Καίσαρα

 Με τόση προθυμία δεν σκότωσα ούτε εσένα»

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Κοριολανός και Ιούλιος Καίσαρας.

Θέλοντας ο Κωνσταντίνος Χατζής,  να διερευνήσει μέσα από την ποίηση του Σαίξπηρ, το θέμα της εξουσίας και πως αυτή διαφθείρει τον λαό και κυρίως αυτούς που την ασκούνε, καταπιάνονται με αυτά τα δυο μεγάλα έργα, Κοριολανό και Ιούλιο Καίσαρα διασκευάζοντάς τα  σε μια ενιαία παράσταση.

Στον Κοριολανό, βλέπουμε πώς η λαϊκή εξουσία χρησιμοποιεί τα μέσα και τη δύναμή της για να κερδίσει δικαιώματα και να εξοντώσει έναν εν δυνάμει τύραννο ενώ στον Ιούλιο Καίσαρα πώς η αριστοκρατική τάξη δολοφονεί έναν λαοφιλή και χαρισματικό ηγέτη για να μην εξελιχθεί σε αυτοκράτορας.

Η προσέγγιση τέτοιων μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα από πάντοτε είναι δύσκολη, όμως η επαφή με τον σαιξπηρικό λόγο, και η ανάγκη να τα πουν με τα δικά τους λόγια μέσα από αυτό αυτή τη διαδικασία, οπλίζει τους συντελεστές με ενέργεια, με πάθος, όρεξη για ζωή, χαρά και δημιουργία και μας «βγάζει στο δρόμο».

Η παράσταση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάσωνας Νικητέας
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νικόλ Βότση
Φωτογραφίες: Karol Jarek, Ορφανίδης Γιάννης
Video: Amie Makris, Elena Kontela
Make Up Video/ Φωτογράφισης: ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Παπαδοπούλου Στέλλα, Μπούλα Στέλλα, Ασημώση Γεωργία)
Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Βοηθός Παραγωγής: Έλλη Φαμελιάρη
Παραγωγή: Ομάδα Χρώμα νέα ΣΚΗΝΗ  
Βασισμένη στις μεταφράσεις των:  Μίνως Βολανάκης-Μιχάλης Κακογιάννης

 

Κωνσταντίνος Χατζής

Ο Κωνσταντίνος Χατζής, είναι σκηνοθέτης και ιδρυτής της ομάδας Χρώμα. Έχει παρουσιάσει από το 2008 μέχρι σήμερα πολλές παραστάσεις. Στο βιογραφικό τουμετράσπουδαίες συνεργασίες μεταξύ των άλλων με τις Λήδα Πρωτοψάλτη, Λυδία Κονιόρδου, Αγλαΐα Παππά, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Μαρία Κατσανδρή.  Τοχειμώνα σκηνοθέτησε την παράσταση .Αγαμέμνονας. Αισχύλος/Ευριπίδης., μια συρραφή πάνω στον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου και την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη.  Η τελευταία του δουλειά είναι ο Γλάρος του Α. Τσέχοφ στο Θέατρο Τέχνης.

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

από 20/12 έως 17/02
Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη
Τηλ: 210 8217877

Εισιτήρια: Παρασκευή: 15 Ευρώ / 10 Ευρώ (μειωμένο) / 8 Ευρώ (άνεργοι)
Σάββατο: 18 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας)
Κυριακή: 16 Ευρώ / 12 Ευρώ (μειωμένο και ανεργίας)
Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές και άνω των 65
Πληροφορίες: 210 8217877
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-odou-kikladon/korialanos-kai-ioulios-kaisaras/

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π
Π 21:00
Σ 21:00
Κ 19:30

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δύο διαφορετικά έργα σε μία παράσταση!!! Ο Κοριολανός, πολύ καλό με εξαιρετικές ερμηνείες. Όσον αφορά τον Ιούλιο Καίσαρα νομίζω ότι ήταν πολύ μέτριο και κουραστικό ... Και στα δύο έργα εξαιρετική ήταν η απόδοση των κειμένων.
    Ευχαριστώ πολύ !!

  2. «Αρχή άνδρα δείκνυσι» ,αναφέρει το γνωμικό που αποδίδεται στον Βίαντα τον Πριηνέα, έναν εκ των επτά σοφών, ενώ χρησιμοποιείται από τον Σοφοκλή στην Αντιγόνη, με τον Κρέοντα να υποστηρίζει ότι η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του άνδρα. Σε κάθε περίπτωση,η " αρχή', η εξουσία, η οποία -στο δια ταύτα- δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική, αναδεικνύει τα καλύτερα, αλλά ίσως και τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου.

    Το θέμα της "ποικιλόμορφης" εξουσίας διερευνάται λοιπόν, μέσα από την ευφυή σύμπραξη αυτών των δύο μεγάλων έργων της ποίησης του Σαίξπηρ," Κοριολανός" και"Ιούλιος Καίσαρας", γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από το δίπολο λαϊκή εξουσία - αριστοκρατική τάξη, με όχημα τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών της παράστασης.

    Σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

  3. Παρασταση με ενδιαφέρουσα προσεγγιση, εξαιρετικους ηθοποιους και πολυ θετικο το οτι δινεται χωρος να ακουστει το κειμενο, ομως η διαρκεια κι η ελλειψη σκηνικης δρασης λιγο κουραζουν. Η Κωνσταντινα Τακαλου απολαυστικη.