Ο Α. Π. στο σπίτι μας

Αρχείο Παίχτηκε από 22/10/2018 έως 22/12/2018
στο Άβατον

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 90’
Σύλληψη: Ιωάννα Μπακαλάκου
Κείμενο: Ιωάννα Μπακαλάκου(σύνθεση)
Σκηνοθέτης: Ιωάννα Μπακαλάκου
Σκηνογραφία: Θράσος Χριστόπουλος
Κοστούμια: Θράσος Χριστόπουλος
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Μουσική: Λόλα Γιαννοπούλου
Ερμηνεύουν: Λόλα Γιαννοπούλου, Τερέζα Κρητικού, Ιωάννα Μπακαλάκου, Δων Χριστοδούλου

Περιγραφή

Μια σκηνική σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου

 Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η θεατρική παράσταση που ανατρέπει τον «κλασικό» Παπαδιαμάντη συνεχίζεται, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο θέατρο Άβατον.

Περισσότερα

Μία παράσταση που φωτίζει το χιούμορ, την ειρωνεία, τον σαρκασμό και την οξύτατη κριτική που ασκεί ο σπουδαίος συγγραφέας στα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα με μία διαφορετική και σε πολλές περιπτώσεις συγκεκαλυμμένη μορφή. Μία ιδιαίτερη, ομολογουμένως, θεατρική παράσταση που ενώ διατηρεί την αρχαΐζουσα γλώσσα και τον ποιητικό λόγο του Παπαδιαμάντη, οι διαρκείς εναλλαγές, ο φρενήρης ρυθμός και η πρωτοποριακή σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μπακαλάκου δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα που καθηλώνει τον θεατή –κάθε ηλικίας- και τον φέρνει αντιμέτωπο με ανάμεικτα συναισθήματα, γνώριμες καταστάσεις και αρκετή τροφή για σκέψη.

Ένας φιλόλογος, μια αρχιτέκτονας, μια ενδυματολόγος και μια μουσικός ζουν στη σημερινή Αθήνα, μοιράζονται έναν κοινό χώρο εργασίας και μια φορά την εβδομάδα παίζουν ένα παιχνίδι. Παίζουν τις ιστορίες του Παπαδιαμάντη, μιλάνε τη γλώσσα του συγγραφέα και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να την ζουν, να την γεύονται και να την εκφράζουν. Οι ιστορίες και τα ερωτήματα που θέτει ο σπουδαίος συγγραφέας, συνθέτουν μια παιγνιώδη και σκοτεινή πλατφόρμα που φέρνει το τότε στο εδώ και τώρα, καθιστώντας τον Παπαδιαμάντη έναν ενδιαφέροντα, επίκαιρο, διασκεδαστικό, αόρατο συμπαίκτη.

Το κείμενο της παράστασης αποτελεί μια σύνθεση πέντε διηγημάτων του Α. Παπαδιαμάντη -«Οι Μάγισσες», «Η Φωνή Του Δράκου», «Η Φαρμακολύτρια», «Η Στοιχειωμένη Καμάρα», «Φορτωμένα Κόκκαλα»-, ενώ η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι πρωτότυπα και διασκευές παραδοσιακών θεμάτων τα οποία παίζονται ζωντανά στη σκηνή.

 Βοηθός σκηνοθέτη /επιμέλεια κίνησης : Έμα Μαυρέλη
Γραφιστικά : Παντελής Χατζηϊορδάνογλου
Φωτογραφίες : Μιχάλης Ευθυμίου  (M-WORD RADIO)
Παραγωγή : ΑΜΚΕ «ΟΜΑΔΑ»

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Ξαναδιαβάζοντας τον Παπαδιαμάντη πριν από δυο χρόνια έπεσα επάνω στα διηγήματα του αυτά που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με την μυθοποιία, το μεταφυσικό, τον θάνατο και την επίδραση που ασκεί  η τύχη και ο κοινωνικός έλεγχος στις ζωές μας.  Διαπίστωσα για άλλη μια φορά, πως πρόκειται για έναν συγγραφέα που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του ανθρώπου, που θέτει θεμελιώδη ζητήματα καίρια και παντοτινά άρα και σύγχρονα. Με κινηματογραφική ματιά και παιγνιώδη διάθεση ο Παπαδιαμάντης βάζει τον αναγνώστη στη θέση του συνοδοιπόρου μέσα στις ιστορίες του. Αυτή ακριβώς η αίσθηση που μου έδωσε ότι δηλαδή περπατάω δίπλα στους ήρωες του κι ότι γίνομαι συμμέτοχος και συμπαίκτης είναι που με ώθησε να βρω το σημείο συνάντησης μου μαζί του και να κάνω θεατρική πράξη αυτά τα πέντε διηγήματα του.  Ένα παιχνίδι μέσα στις ιστορίες αυτές, ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι  τεσσάρων ανθρώπων του σήμερα, που φοράνε τα ρούχα τους, χρησιμοποιούν τα πράγματα του σπιτιού τους, τα εργαλεία της δουλειάς τους  και ακολουθούν την ιστορία μέχρι που φθάνουν να την ζουν, να την γεύονται και να την εκφράζουν. Χρησιμοποίησα έναν λιτό θεατρικό κώδικα και προσπάθησα να μείνω στην ουσιαστική  δράση η οποία υπηρετεί και ζωντανεύει το κείμενο, λειτουργώντας αντιστικτικά  στην σπουδαία ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Επικοινωνία: Ναταλί Τσιριγώτη

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχη παράσταση!!!
  Στο μικρή σκηνή του θεάτρου Άβατον  4 ταλαντούχοι ηθοποιοί με ένα πιάνο και με ελάχιστα σκηνικά μέσα, κατάφεραν να  ζωντανέψουν αγαπημένα διηγήματα του Παπαδιαμάντη!
  Όλοι οι θεατές φύγαμε κατενθουσιασμένοι!
  Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες περίπου με διάλειμμα, αλλά δεν θέλεις να τελειώσει.....
  Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές!
  Σπεύστε...τέτοιες παραστάσεις  σπανίζουν