Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα

Αρχείο Παίχτηκε από 03/11/2021 έως 29/01/2022
στο Άλφα
Διάρκεια: 60’
Κείμενο: βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση: Λ. Μυριβήλης
Σκηνοθέτης: Παντελής Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου
Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Μουσική σύνθεση: Λήνα Ψυχογιού
Ερμηνεύουν: Νίκος Κουφάκης, Γιάννης Φλουράκης
Παίζουν μουσική: Άννα Λαμπρούση

Περιγραφή

Δύο ηθοποιοί και μία μουσικός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Παπαδόπουλου, ξεδιπλώνουν τις υπαρξιακές αγωνίες τους και συζητούν για θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους, στη διασκευή του έργου «Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα - Ληναίος-Φωτίου.

Περισσότερα

«Και η ζωή, κύριε, και μόνο στην ιδέα να την χάσει κανείς…
Ιδίως όταν ξέρεις πως είναι υπόθεση ημερών»

Η τυχαία συνάντηση δύο αγνώστων στο σιδηροδρομικό σταθμό, θα σταθεί η αφορμή για μια εξομολόγηση. Ένας άνθρωπος ανακαλύπτει τη μοναδικότητα και τις ομορφιές της ζωής, όπως δεν τις έχει ξαναδεί ως τώρα. Η φιλοσοφική συζήτηση με τη συνοδεία του πιάνου επί σκηνής γίνεται ένας ύμνος προς τη ζωή.

Ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος σημειώνει:
«Ο άνθρωπος. Οι πολλαπλές εκφάνσεις της προσωπικότητας του. Η πολυπλοκότητα της ύπαρξης του. Αλήθεια, χρειάζεται ο άνθρωπος να φτάνει σε οριακές καταστάσεις για να κατανοήσει, να νιώσει την ομορφιά, την αξία των απλών καθημερινών πραγμάτων, των καθημερινών στιγμών;

Να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν υποκείμενο μες στη βουή, στη ροή της ζωής, να την παρατηρήσει σε βάθος και τελικά να την αλλάξει σε βάθος χωρίς να πρέπει να είναι ήδη αργά;

Χρειάζεται ένα “επιθηλίωμα” για να καταφέρει να δει κανείς, για να ανακαλύψει, να αποκαλύψει;»

Φωτογραφίες - trailer παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου

Αφίσα: Ελένη Παπαδοπούλου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Παραγωγή: Μολυβένιος

 

Το θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:

 • κάθε Σάββατο ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).
 • Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.
  *Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Φωτογραφίες

Βίντεο

62 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ένα έργο του θεατρικού συγγραφέα Πιραντέλλο, ένα φιλοσοφικό κείμενο με θέμα τον θάνατο.
  Όμορφη η παρουσία της ζωντανής μουσικής με το πιάνο, κατά την προέλευση μας αλλα και κατά την διάρκεια της παράστασης.
  Κάπως παλλαϊκή η προσέγγιση του σκηνοθέτη, έλειψε από την παράσταση η ένταση σε κάποια καίρια σημεία, οπως στην στιγμή οπου ο ενας εκ των πρωταγωνιστών του ανέφερε οτι θα τον σκοτώσει.
  Η προσέγγιση του έργου έγινε με ρεαλισμό σε ενα έργο μη ρεαλιστικό και απόλυτα φιλοσοφικό.
  Ωστόσο ηταν μια αξιοπρεπή προσπάθεια σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 2. Πολύ μικρής διάρκεια παράσταση (περίπου 40 λεπτά). Καμία δυναμική, καμία ένταση. Η κορύφωση της ιστορίας ήρθε 10 λεπτά πριν το τέλος, ενώ το τέλος της παράστασης έγινε αντιληπτό μόνο όταν οι πρωταγωνιστές υποκλίθηκαν. Ανευρη παράσταση και χαμηλών τόνων. Στα υπέρ η ζωντανή μουσική με ένα πιάνο στη σκηνή. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 3. Ευχαριστώ Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις 12/1/2022 και ώρα 21:00 αλλά για κακή μου τύχη δεν θα μπορέσω να τις χρησιμοποιήσω. Παρακαλώ να διατεθούν σε άλλον ενδιαφερόμενο.
  Ενημερώνω εδώ στα σχόλια διότι δεν έχω κατανοήσει που ενημερώνω στο fb όταν δεν χρησιμοποιώ προσκλήσεις που κέρδισα σε διαγωνισμό.
  Με εκτίμηση.

 4. Πολύ ενδιαφέρουσα η υποδοχή με το πιάνο! Καλή σκηνοθεσία και σκηνικά, εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα αναμφισβήτητα δύσκολο και βαρύ κείμενο. Πολύ σύντομο σε διάρκεια, και με αίσθηση απότομου τελειώματος. Τηρούντο οι αποστάσεις μεταξύ των θεατών με μεγάλη άνεση στα καθίσματα, και το αίσθημα ασφάλειας μας έκανε να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο την υπέροχη αυτή παράσταση!

 5. Ο Πιραντέλο δίνει μια άλλη όψη της καθημερινότητας των ανθρώπων, απρόσμενη μα και ταυτόχρονα αποδεκτή από οποιονδήποτε μπορεί να την συναισθανθεί, όσο οδυνηρή κι αν είναι.
  Ερμηνείες απόλυτα εναρμονισμένες, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής επένδυσης, με το συγγραφικό κλίμα.

 6. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Η παράσταση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, συνοπτική και to the point. Η σκηνοθεσία όσο έπρεπε. Οι ηθοποιοι εξαιρετικοί και η συνοδεία πιάνου απολαυστική (θα μπορούσα να κάθομαι όλο το βράδυ να ακούω πιάνο!). Αξίζει το χειροκρότημα μας και τη στήριξη μας. Μπράβο

 7. Το παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα και ευχαριστώ το θεαυρομανια για τις προσκλήσει.Το κείμενο χρήζει μίας δεύτερης ανάγνωσης πριν την παράσταση προκειμένου να συνειδητοποιηθουν εννοιες και νοήματα που εκείνη τη στιγμή δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς. Καλή προσπάθεια, θα ήταν καλύτερο αν ήταν μεγαλύτερης διάρκειας. Σκηνοθετικά, είναι πολύ καλό και έξυπνη η ιδέα με το πιάνο κατα τη διάρκεια της ομιλίας.

 8. Ο Λουίτζι Πιραντέλλο είναι ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και στο μονόπρακτό του αυτό, Ο άνθρωπος με το Λουλούδι στο στόμα, μας υπενθυμίζει να δίνουμε σημασία στην ουσία και ν' αφήνουμε στην άκρη το "περιτύλιγμα". Πολύ αξιόλογη η προσπάθεια των δύο αντρών ηθοποιών και η γυναικεία παρουσία με το πιάνο ήταν μια έξτρα πινελιά.

 9. Πολύ ωραίο κείμενο με καλές ερμηνείες. Λίγο μικρό αλλά τι να κάνουμε, έτσι το ήθελε ο Λουίτζι.

  Υπέροχο σημείο : "Κάντε μου μία χάρη αύριο, όταν θα φτάσετε. Φαντάζομαι ότι το χωριουδάκι θα απέχει λίγο από το σταθμό. Την αυγή μπορείτε να κάνετε το δρόμο με τα πόδια. Στην πρώτη τούφα από χόρτα που θα συναντήσετε στην άκρη του δρόμου, μετρήστε τα φύλλα για μένα. Όσα φύλλα θα μετρήσετε τόσες μέρες θα ζήσω ακόμη.

  Διαλέξτε όμως μία μεγάλη τούφα, σας παρακαλώ."

  Ευχαριστώ Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις..