Ο Επικήδειος

Διάρκεια: 50'
Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθέτης: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνογραφία: Ανθή Σοφοκλέους
Κοστούμια: Ανθή Σοφοκλέους
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας
Μουσική: Βασίλης Κατσικονούρης(επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βλάχος

Περιγραφή

Επικήδειος: καυστικό χιούμορ για την ματαιοδοξία των ανθρώπων.

Περισσότερα

Ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης συναντά τον Δάσκαλο των Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής από ένα σημαντικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς συγγραφέων στον Πατριάρχη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Σπαρακτική κωμωδία, τρελοί ρυθμοί, εξωφρενικό ύφος, άριστη ερμηνεία
Λέανδρος Πολενάκης, Εφημ. Αυγή

Καταπληκτικό κείμενο, υπέροχος ερμηνευτής ο Βασίλης Βλάχος, καθηλώνει τον θεατή
Μαρία Μαρή, Θεατρομάνια

Απολαυστική παράσταση. Ο Βασίλης Βλάχος δεν αφήνει τον θεατή να ξεχαστεί ούτε λεπτό.
Μαρία Πανούτσου, independent.

Ο «Επικήδειος» σχολιάζει με καυστικό χιούμορ και σαρκασμό την ματαιοδοξία των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που στο τέλος της ζωής τους ανάβει η σπίθα για υστεροφημία. Παρουσιάζει το δράμα ενός ηλικιωμένου συγγραφέα που διαπιστώνει ότι δεν είχε την αναγνώριση που του άξιζε και προσπαθεί να γίνει γνωστός μετά θάνατον.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΦΥΕΣ: η ευρηματικότητα του Καμπανέλλη, η πρωτοτυπία του, εδώ απογειώνονται. Χιούμορ ποιοτικό, υπόγειο, μαύρο αλλά και ολόφρεσκο, καθότι διαχρονικό.

Το θέατρο του Καμπανέλλη, σύμφωνα με τον Κώστα Νταλιάνη, είναι κατεξοχήν ελληνικό, είναι ένα θέατρο που μας προβληματίζει ή που κάνει τους προβληματισμούς μας πιο ξεκάθαρους, προβάλλοντάς τους μέσα από καθαρά ελληνικές εικόνες, μέσα από έναν κόσμο που τα ερεθίσματά του μας αγγίζουν και μας συγκινούν στα κρίσιμα και τραγελαφικά αυτά χρόνια. Ο Καμπανέλλης δημιουργεί αυθεντικούς ελληνικούς χαρακτήρες, μορφές που μας είναι οικείες και που γι’ αυτό το λόγο εύκολα μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε. Αντλεί την ποίηση μέσα από την τάξη των λαϊκών ανθρώπων. Το μερίδιο από το δράμα το προσφέρει ο κοινωνικοπολιτικός περίγυρος και το μερίδιο της κωμωδίας τα πρόσωπα, που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την εμπλοκή τους μέσα στην αυταπάτη και στον αυτοεμπαιγμό.

«Από τους πρωτομάστορες του νεοελληνικού θεάτρου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, εκτός από τα πολύπρακτα έργα του, λάμπει εξίσου και στους κωμικούς μονολόγους. […] ερμηνεύει στον πανέμορφο πολυχώρο «Αλεξάνδρεια» ο ακούραστος Βασίλης Βλάχος […] Ο «Επικήδειος» είναι σπαρακτική κωμωδία και τοποθετείται στα χρόνια της μεταπολίτευσης […]. Οι τρελοί ρυθμοί και οι τόνοι που δίνει ο σκηνοθέτης στην παράσταση, το εξωφρενικό ύφος και η άριστη ερμηνεία του Βασίλη Βλάχου εγγυώνται μια εξαιρετική βραδιά για όσους το αποφασίσουν…». Λέανδρος Πολενάκης, Εφημ. Αυγή

«Ο Βασίλης Βλάχος έχει μία καταπληκτική άνεση στα κείμενα τα νεοελληνικά. Τα προσεγγίζει με την παιδεία, την κοσμοπολίτικη προσωπικότητά του […]  Η σκηνοθεσία του Βασίλη Κατσικονούρη ήταν αποτελεσματική. Έχει ενδιαφέρον η σκηνοθετική ματιά συγγραφέων που παραμένουν πιο πολύ στην απόδοση του κειμένου […] Θα μείνω στην τεχνική και κυρίως στον ψυχισμό του Βασίλη Βλάχου […] Μόνος του επί σκηνής, δεν αφήνει τον θεατή να ξεχαστεί ούτε λεπτό. […] Μία απολαυστική παράσταση…». Μαρία Πανούτσου, independent.

Καταπληκτικό κείμενο αποκαλυπτικό της ματαιοδοξίας και της μικρότητας ... Άλλη μια φορά υπέροχος ερμηνευτής ο Βασίλης Βλάχος, κινητικός πάνω στην σκηνή […] καθηλώνει τον θεατή. […] Διεισδυτική η ματιά του σκηνοθέτη Βασίλη Κατσικονούρη και ωραίες μουσικές επιλογές, που υπογραμμίζουν μέρη των κειμένων, που αποτελούν βαθειά κριτική της ελληνικής κοινωνίας…». Μαρία Μαρή, Θεατρομάνια

*Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Για τον λόγο αυτό, το φετινό καλοκαίρι ο Κήπος της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, μπορεί να δεχθεί max. 70 άτομα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.

Φωτογραφίες