457

Οι Μίμοι

Συγγραφέας: Ηρώνδας
Μετάφραση: Θεοδώρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθέτης: Άννα Κοκκίνου
Σκηνογραφία: Κέννι Μακ Λέλλαν
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Μουσική σύνθεση: Νίκος Βελιώτης
Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού
Ερμηνεύουν: Ρηνιώ Κυριαζή, Νίκος Νίκας, Ρίτα Λυτού, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Αλκίνοος Δωρής, Άννα Κοκκίνου

Περιγραφή

Οι Μίμοι, το σπουδαίο σατιρικό έργο του Ηρώνδα, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 6 Απριλίου στο θέατρο Σφενδόνη σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου.

Περισσότερα

Η καρδιά του θεάτρου χτυπά στους Μίμους. 

Το μαγικό σύμπαν των Μίμων, πιο κοντά στις περιοχές της Νέας Κωμωδίας, έρχεται πληθωρικό και υποκριτικά ακραίο, ν’ αποκαλύψει τις πρώτες ακόμα πηγές της έκφρασης. Με τους ανθρώπινους τύπους του, μαστροπούς, μεσίτρες, δασκάλους, βιοτέχνες, την ατμόσφαιρα της πολιτείας, το θόρυβο των δρόμων της, τα μαγαζιά, τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κακόφημα σπίτια της. Ένας κόσμος που βρίσκει τρόπους να ευχαριστιέται και να ευχαριστεί, να διασκεδάζει, να επιβιώνει με πονηριά και χάρη, αν και φτωχός και ξεπεσμένος,  προσφέροντας στιγμές ακριβής ευφορίας. Γιατί πάντα, σε στιγμές που όλα είναι μπερδεμένα και σκοτεινά, πηγαίνοντας κανείς στις πηγές, αποκομίζει γνώση κι ευχαρίστηση, την οποία ελπίζει απλόχερα να προσφέρει στους άλλους.

Οι μίμοι ήταν σύντομοι θεατρικοί διάλογοι που ζωντάνευαν μυθολογικά επεισόδια ή στιγμιότυπα του καθημερινού βίου. Η δωρική αυτοσχέδια φάρσα ήταν η πρώτη μορφή που είχε η δραματική τέχνη στην Ελλάδα. Με την άνθηση, όμως, της μεγάλης ποιητικής θεατρικής τέχνης στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα, η εικόνα άλλαξε. Το αυτοσχέδιο θέατρο συγκέντρωσε τα έθιμα και τα θέματά του και μετανάστευσε στις δωρικές αποικίες της Σικελίας. Η λέξη μίμος πρωτακούστηκε εκεί. Ο Ηρώνδας σταδιοδρόμησε στο πρώτο μισό του 3ου π.Χ. αιώνα, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια και την Κω. Το έργο του ήταν άγνωστο έως το 1889, όταν βρέθηκε ένας παπύρινος κύλινδρος με οχτώ μιμοδράματά του. Βρέθηκε σ’ έναν τάφο στην πόλη Μαιγίρ (Μοίρες) της Αιγύπτου μαζί με μια μούμια. Η ανακάλυψη, μάλιστα, αυτή ενέπνευσε στον Κωνσταντίνο Καβάφη το ποίημά του "Οι μιμίαμβοι του Ηρώνδα" (1892).

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Σολωμός στο έργο του ο Άγιος Βάκχος “[Από τον μίμο]  λείπει ο τελετουργικός χαρακτήρας της τραγωδίας και η μαχητική επικαιρότητα της κωμωδίας. Του λείπει και ο χορός. Είναι ένα θέατρο δωματίου, όπως θα λέγαμε σήμερα, με τάση για στοχασμό και επιγραμματισμό. Ένα ταπεινό ξύλινο πατάρι και ένας κουρελομπερντές τους είναι αρκετά. Η μόδα τους ξεπετάγεται σαν ρουκέτα στα μεγάλα ελληνικά κέντρα που είναι κορεσμένα από καλλιτεχνική ποιότητα και κουρασμένα από ωριμότητα σκέψης. Κερδίζουν επιδέξια τις λαϊκές μάζες, τον καιρό που αρχίζει η χρεοκοπία της ποιητικής τέχνης. Από 'δω και μπρος ο μίμος είναι ένας αυτοσχεδιαστής θεατρίνος που χορεύει, γελάει, τραγουδάει, κάνει τούμπες και μαϊμουδίζει τα πάντα με την έκφραση και την κίνηση. Τα πιο πολλά μιμοδράματα της ελληνιστικής εποχής, στηρίζονται στις πρωτεϊκές ικανότητες των εκτελεστών. 

Οι μίμοι δεν έπαψαν να ξεχωρίζουν ανάμεσά μας σαν οι πιο θαυματουργοί ιεροφάντες της ψευδαίσθησης και να κατασκευάζουν με τα πολλά τους ψέματα πολλές αλήθειες. Η τέχνη τους είναι η μόνη δύναμη που βάσταξε αδιάσπαστη τη δύναμη του θεάτρου. Το μιμοθέατρο ήταν πιο προσιτό σε όλους. Τα θέματά του ήταν απλά κι η γλώσσα του λαϊκή. Δεν υπήρχαν γλωσσικοί φραγμοί. Τους καταργούσε η μιμική του προσώπου, του κορμιού και της φωνής. Οι βιοτικές συνθήκες συζητιούνταν πάνω στη σκηνή, οι αδικίες ξεσκεπάζονταν, οι μεγάλοι και τρανοί σατιρίζονταν.”

Οι πληροφορίες για τις παραστάσεις του Ηρώνδα στην αρχαιότητα είναι περιορισμένες. Οι μίμοι ανέβαζαν μπουφόνικες παραστάσεις περιοδεύοντας σε περιοχές της Αττικής και συμμετέχοντας σε συμπόσια. Σπάνια δείγματα ελληνικού μιμοθεάτρου, που διατήρησαν τη διαχρονικότητά τους. Και με την καρδιά του θεάτρου να χτυπά σήμερα μέσα τους, πιο δυνατά από ποτέ.

Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθοί Σκηνοθέτιδος: Μιχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Καλακίδης, Ειρήνη Κουμπαρούλη 
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ταμπάκης

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Σφενδόνη

από 06/04
Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Αθήνα
Τηλ: 2155158968

Εισιτήρια: 15€, 10€ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, 65+)
Πληροφορίες: 215 515 8968 (Τετάρτη έως Κυριακή 14.00-21.00)
Προπώληση: Από 21/12: ticketservices,gr, 210 72 34567

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ 18:30
Π 21:00
Π 21:00
Σ 21:00
Κ 18:30

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαριτωμένα χιουμοριστικά σκετσάκια με αέρα από την αρχαία εποχή.
  Πρωτότυπη παράσταση, πολύ ωραία κοστούμια, υπέροχες μάσκες, απολαυστική κινησιολογία. Πολύ επιτυχημένοι οι χαρακτήρες των γηραιών κυριών.
  Καλή η απόδοση του κειμένου, σε κάποια σημεία όμως έχανα τη ροή.
  Ερωτεύτηκα τον χώρο του θεάτρου Σφενδόνη!
  Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια!

 2. Μια εντελώς διαφορετική, ασυνήθιστη, ευχάριστη παράσταση!!!
  Ένα ολοζώντανο κουκλοθέατρο με μαριονέτες τους καταπληκτικούς ηθοποιούς!
  Υπέροχες οι ερμηνείες. η κίνηση, τα κουστούμια , οι μάσκες, η μουσική......
  Η πολύ μοντέρνα αυτή σκηνοθεσία, προσέγγισε τα  θεατρικά   σκετς του Ηρώνδα με πολύ σεβασμό του Ηρώνδα, που οι επιστήμονες πιθανολογούν  ότι τα έπαιζαν στους δρόμους και στα συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα....και είχαν πολύ βωμολοχία η οποία όμως απουσίαζε από την παράσταση.
  Στους λάτρεις του αυστηρά κλασικού θεάτρου δεν θα αρέσει καθόλου αυτό το είδος της σκηνοθετικής προσέγγισης, ενώ σε όσους αρέσουν οι νέες θεατρικές εμπειρίες θα την λατρέψουν αυτή την παράσταση!
  Σίγουρα πάντως αξίζει  της προσοχής σας......

 3. Πολύ όμορφος χώρος που τον γνώρισα με αφορμή αυτή την παράσταση. Εξαιρετικά σκηνικά, κοστούμια, μάσκες-προσωπεία, μουσική, σκηνοθεσία, κινησιολογία κι ερμηνείες. Το κείμενο δεν μου άρεσε. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.