Περισσότεροι από 800 θεατές στην ολονύχτια διαδραστική παράσταση «From Darkness to Light» στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

«From Darkness to Light»

The Dream and Sleep Performance series

Ολονύχτια Διαδραστική Παράσταση

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Περισσότεροι από 800 θεατές, έλληνες και ξένοι, 40 διανυκτερεύοντες συμμετέχοντες, μια συναρπαστική περφόρμανς για την ανθρώπινη συνάντηση με την Ιστορία και τη Φύση σε 1.000τμ Αρχαιολογικού χώρου και περισσότερες από 600 δηλώσεις συμμετοχής είναι ένας πρώτος απολογισμός της Ολονύχτιας Διαδραστικής Παράστασης «From Darkness to Light» της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου στον «Παρθενώνα» της Πελοποννήσου, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Η συναρπαστική εμπειρία του κύκλου παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series» που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξίδεψε για πρώτη φορά υπαίθρια, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων.

Η παράσταση αφιερωμένη στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος πλημμύρισε τη βραδιά για 14 ώρες με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και όνειρα. Βασικό ζητούμενο της Αποστολίας Παπαδαμάκη, για φέτος, ήταν να εδραιωθεί ο διάλογος του Αρχαιολογικού χορού με την Τέχνη, προωθώντας παράλληλα τη σκέψη και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: προσωπικό, συλλογικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό. Η καλλιτεχνική πρόταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», με πολλούς συμβολισμούς για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε ως κοινωνία, συνέθεσε μια ονειρική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.
Η χορογράφος με την ομάδα της κατάφερε να παρασύρει τους θεατές να διαδράσουν με τον ίδιο τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα στους θεατές εκτός από ενήλικες, υπήρχαν παιδιά από όλες τις ηλικίες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, άνθρωποι που δεν έχουν όραση, άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν φανταστεί να βιώσουν μια τέτοια εμπειρία… από το σκοτάδι στο φως.

Οι διανυκτερεύοντες επισκέπτες κλήθηκαν να δώσουν γραπτώς το όνειρό τους (ανώνυμο) κατά την είσοδο στην παράσταση. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν αποχώρησαν οι θεατές με ελεύθερη είσοδο, οι διανυκτερεύοντες τοποθέτησαν στον «χώρο των ονείρων» τον υπνόσακό τους. Λίγα λεπτά αργότερα η χορογράφος ξεκίνησε να διαβάζει με την αισθαντική φωνή της το κάθε όνειρο.

Για όλο το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, η Αποστολία Παπαδαμάκη αφηγήθηκε τα όνειρα όσων έμειναν το βράδυ στο Ναό υπό την πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου μουσικού και συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο  κ. Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που συνόδεψε τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές.

Για τη σύνθεση του έργου έχουν χρησιμοποιηθεί δεδομένα της αρχιτεκτονικής του ναού τα οποία μετατρέπονται σε ήχο μέσω της μεθόδου data sonification (ηχοποίηση δεδομένων). Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νου, η σύνδεσή του με τα σημεία του Ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), δημιούργησαν αρμονικά στη συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Η Αποστολια Παπαδαμάκη μας ξενάγησε στη χώρα των ονείρων αναζητώντας το φως του Απόλλωνα και κατάφερε με ευρηματικότητα και αριστοτεχνία να συνδέσει τους καλλιτέχνες – χορευτές με τους θεατές, επισκέπτες και διανυκτερεύοντες υπό το Φως της Πανσελήνου και της Ανατολής. Η ολονύχτια παράσταση σηματοδοτεί τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φώς, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος άρδευσε επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Η παράταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με την  ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κριστένων.

 Στο πρωινό της Κυριακής 29 Ιουλίου, κατά την αυλαία της παράστασης προσφέρθηκε παραδοσιακό πρωινό στους συμμετέχοντες. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση της Ολονύχτιας From Darkness to Light απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό.

Η Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της: «Η διαδικασία που περιγράφει η παράσταση, η ανάβασή μας από το σκοτάδι στο φως αποτελεί τον στόχο της κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα όμως, γίνεται και μια μεταφορά των δύσκολων ημερών που διανύουμε. Μέσα από το σκοτάδι της καταστροφής, της απώλειας και της φωτιάς φτάνουμε στο φως μέσα από την αλληλεγγύη, την απλόχερη βοήθεια και την ανιδιοτέλεια. Όσο θα υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μας βοηθούν να περνάμε από το σκοτάδι στο φως, δικαιούμαστε να ελπίζουμε».

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, Τσέγας Κωνσταντίνος υπογράμμισε «Το Υπουργείο Τουρισμού, η υπουργός, κυρία Έλενα Κουντουρά, και ο ΕΟΤ στηρίζουν πάντα τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν νέους τόπους ως ιδανικούς πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς, που μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι στις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού συμπορεύεται με τον πολιτισμό, τη φύση και την τέχνη».

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλια μίλησε για την Ιστορία και τη σημαντικότητα του Ναού: «Κτισμένος απόμερα, μέσα στα ψηλά βουνά της δυτικής Αρκαδίας, στις Βάσσες, σε υψόμετρο 1.131 μ., από τους κατοίκους της αρχαίας αρκαδικής πόλης Φιγαλείας, o ναός του Απόλλωνος Επικουρίου κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μνημεία που δημιούργησε η ελληνική αρχαιότητα. Ο περικαλλής «Παρθενών της Πελοποννήσου», έργο του Ικτίνου (420 – 400 π.Χ.) σύμφωνα με τον Παυσανία, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα κλασσικής αρχιτεκτονικής, με συντηρητικές και συνάμα πρωτοποριακές ιδιαιτερότητες. Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που το 1986 ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνος συγκαταλέγεται πρώτος από τα αρχαία μνημεία της Ελλάδος στον κατάλογο προστασίας μνημείων της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ».

 Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Μιλιτιάδης Γεωργακόπουλος, οι οποίοι ευχαρίστησαν την χορογράφο για την επιλογή της να παρουσιάσει το έργο της στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και τόνισαν τη σύμπραξη Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και τα μέλη της Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Φιγαλείας.

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Κοστούμια: Angelika Chilikova
Φωνή, κίνηση: Θοδωρής Χιώτης,Αλέξανδρος Λαγόπουλος
Σαντούρι: Fuad Ahmadvand
Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Ολγα Μουρουζίδου
Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα
Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Βοηθός Διεύθ. Παραγ.: Χριστινα Πολυχρονιάδου
Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου/ Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδραστική παράσταση «From Darkness to Light» είναι διαθέσιμες στο: www.apostoliapapadamaki.com 

και στα Social media:
www.facebook.com/apostoliapapdamakiartist/
www.instagram.com/apostoliapapadamaki/