Συνέντευξη με τη Λίλιαν Δημητρακοπούλου & τη Zωή Φίλιππα από την παράσταση "Chakras"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Συναντήσαμε τη συγγραφέα Λίλιαν Δημητρακοπούλου και τη σκηνοθέτιδα Zωή Φίλιππα και μας έλυσαν όλες τις απορίες σχετικά με την παράσταση "Chakras" .

Υπάρχει κάποιο κοινωνικό μήνυμα που θέλει να περάσει το έργο ή πρόκειται για μια κωμωδία στην οποία ο θεατής θα διασκεδάσει και θα περάσει απροβλημάτιστα την ώρα του;

Zωή Φίλιππα: Το έργο είναι μια αστυνομική κωμωδία με σουρεαλιστικά στοιχεία που σατιρίζει με πολύ έξυπνο και καυστικό τρόπο, πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας.Πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο θεατής να διασκεδάσει,να γελάσει, να ψυχαγωγηθεί και αν φεύγοντας συνειδητοποιήσει οτι αυτό που μόλις παρακολούθησε περιείχε και μια αλήθεια τότε θα θεωρήσω οτι έχουμε πραγματικά πετύχει το στόχο μας!

Λίλιαν Δημητρακοπούλου:  Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα πιο σοβαρά μηνύματα "περνάνε" καλύτερα στο κοινό μέσα από το γέλιο. Το σύνθημα του Ιταλικού Μάη του 68 "ένα γέλιο θα τους θάψει" με εκφράζει απόλυτα. Φυσικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα κοινωνικό έργο. Είναι καθαρόαιμη κωμωδία με αστυνομική πλοκή, που ωστόσο, περνάει και κάποια μηνύματα, καθώς η ιστορία μας διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα με χαρακτήρες που όλοι θα αναγνωρίσουμε και καταστάσεις που όλοι βιώνουμε και σχολιάζουμε καθημερινά. Ο θεατής θα διασκεδάσει, θα γελάσει με την ψυχή του και σε κάποιο βαθμό ναι... ίσως και να προβληματιστεί.

Πως αποφασίσατε να σκηνοθετήσετε ένα ελληνικό αστυνομικό έργο; Δεν βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα αστυνομικές κωμωδίες από Έλληνες συγγραφείς.

Zωή Φίλιππα: Πριν ενάμιση χρόνο πήγα να δω μια παράστασή το "Ιφιγένεια εν γένει”.Ενθουσιάστηκα τότε με την πολύ έξυπνη διασκευή που είχε κάνει η συγγραφέας στις δυο αρχαίες τραγωδίες το "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" και το "Ιφιγένεια εν Ταύροις". Έτσι γνώρισα για πρώτη φορά την Λίλιαν Δημητρακοπούλου και μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω και άλλα έργα της,όπως το "Ποιος σκότωσε τον William και έγινα θαυμάστρια της!΄Οταν έπεσε στα χέρια μου το "Chakras"(δεν είχε ακόμα φινάλε)και άρχιζα να το διαβάζω, θυμάμαι οτι γέλαγα μόνη μου στο σπίτι.΄Ειχε ένα πολύ εύστοχο χιούμορ,βγαλμένο μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και με έκανε να το λατρέψω από την πρώτη ανάγνωση.΄Οταν λοιπόν μου είπαν τα παιδιά της ομάδας "Γης ΜαΔάν" ότι αναζητούσαν σκηνοθέτη και αν ήθελα να το αναλάβω εγω,είπα αμέσως το ναί! Μάλλον λοιπόν το έργο επέλεξε εμένα και ευχαριστώ πολύ την Λίλιαν Δημητρακοπούλου και την ομάδα “Γης ΜαΔάν” που μου το εμπιστεύτηκε!

Λίλιαν Δημητρακοπούλου: Όταν ξεκινάω να γράφω, δεν ξέρω πού θα με βγάλει. Κατά καιρούς ξεκινάω διάφορα έργα και τα αφήνω ατελείωτα. Το "chakras" το ξεκίνησα πριν δύο χρόνια, όταν άρχισα να διαβάζω ότι βιβλίο ενεργειακής ενδυνάμωσης και "αυτοβελτίωσης" υπάρχει, για δικούς μου λόγους... και με την τάση που έχω να διακωμωδώ τα πάντα... μου ήρθε η επιθυμία να γράψω κάτι σχετικό. Το παράτησα πολύ γρήγορα. Για δύο χρόνια έμεινε στις 5 - 6 σελίδες. Ούτε το ξανακοίταξα, μέχρι τη μέρα που οι "Γης ΜαΔαν" μου ζήτησαν έργο, Τότε "ξεσκόνισα" τα αρχεία μου και είδα το μισοαρχινισμένο "chakras". Τους έδωσα να διαβάσουν αυτό το μίνι δείγμα, τους άρεσε και αποφάσισα να το συνεχίσω, γιατί διαπίστωσα πως μου άρεσε και μένα τελικά. Σε δύο μήνες το είχα τελειώσει. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήξερα πού θα πάει. με πήγαινε μόνο του. Έτσι γίνεται συνήθως. Δεν με απασχόλησε αν θα είναι αστυνομική κωμωδία ή κάτι άλλο. Αν και το "αστυνομική" με δυσκόλεψε, γιατί δεν έπρεπε να υπάρχουν "κενά". Αυτό ήταν και μία πρόκληση για μένα. 

Υπήρξε κάποια κοινή «γραμμή» που ζητήσατε από τους ηθοποιούς να ακολουθήσουν;

Zωή Φίλιππα: Αυτό που τόνισα στους ηθοποιούς ήταν το ότι ήθελα να βγει καθαρά το νόημα και η ουσία του έργου. Για να το επιτύχουν αυτό έπρεπε να μείνουν πιστοί στο κείμενο και να αποφύγουν τις υπερβολές εκει που δεν είναι απαραίτητες. Ήθελα να καταλάβουν το χαρακτήρα τους και να τον συμπαθήσουν(όσο αντιπαθητικός ή τρελός φαινόταν) και νομίζω ότι τα κατάφεραν τέλεια!

Λίλιαν Δημητρακοπούλου: Τους ηθοποιούς, τους καθοδήγησε θαυμάσια η σκηνοθέτρια, Ζωή Φίλιππα που έκανε απίστευτη δουλειά. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως είναι η πρώτη της θεατρική σκηνοθεσία. Εγώ το μόνο που ζήτησα, είναι αυτό που ζητάω πάντα: ειλικρίνεια στο παίξιμο, όχι υπερβολές που "καίνε" τα αστεία και τον γρήγορο ρυθμό που απαιτεί η κωμωδία και σπάνια βλέπουμε να πετυχαίνει στο θέατρο. Αν και απ' ότι αποδείχτηκε, δεν χρειαζόταν να το ζητήσω, Η σκηνοθέτις, ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό.

Είχατε ως πρότυπο στο στήσιμο της παράστασης κάποια άλλα γνωστά έργα του είδους όπως πχ "η ποντικοπαγίδα" ή το "βγάλε τον υπουργό απ' τη μπρίζα" ;

Zωή Φίλιππα: Δεν είχα κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο στο στήσιμο της παράστασης. Σίγούρα έχω επιρροές από θεατρικές παραστάσεις που έχω δει κατά καιρούς και μου άρεσαν, όπως έργα των Ρέππα-Παπαθανασίου ή της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Η συγκεκριμένη παράσταση δίνει βάση περισσότερο στα κωμικά και σουρεαλιστικά στοιχεία του έργου, έχοντας παράλληλα μικρή επιρροή από την αισθητική του film noir, που φαίνεται κυρίως στα κουστούμια και τα σκηνικά που επιμελήθηκε εξαιρετικά η Σοφία Ζούμπερη, αλλά και στην καταπληκτική μουσική επένδυση του Βασίλη Τσεντούρου!

Λίλιαν Δημητρακοπούλου:  Αγαπημένος μου θεατρικός συγγραφέας είναι ο Ντάριο Φο, αν και αυτό το έργο δεν έχει καμία σχέση με τα δικά του καθαρά πολιτικά έργα. Δεν θα μιλούσα λοιπόν για συγγραφικό πρότυπο. Ας πούμε πως είμαι φαν των Μόντι Πάιθονς, μεγάλωσα διαβάζοντας Αστερίξ, λατρεύω τον Αρκά(ς), γενικά αγαπώ ότι με κάνει να γελάω και ότι με κάνει με έξυπνο τρόπο και όχι σαν κατήχηση, να προβληματίζομαι, Ναι.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες για να ξεκινήσουν από τώρα την εξιχνίαση του μυστηρίου;

Zωή Φίλιππα: Να προσέχουν τις μύγες κυρίως τις οικόσιτες...γνωρίζουν πολλά!

Λίλιαν Δημητρακοπούλου: Μπορώ να δώσω τα βασικά στοιχεία στους αναγνώστες, για να αρχίσουν την εξιχνίαση: 1. Θέατρο "Λύχνος" Ιερά οδός 59 2. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9. 3. ΓΗΣ ΜΑΔΑΝ (μία ομάδα εξαιρετικών νέων ηθοποιών)

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ