Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Μάργαρη για την παράσταση "Ένα δέντρο για...

Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Μάργαρη για την παράσταση "Ένα δέντρο για τον Αντρέι"

327

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Γίνεται κριτική για τις πρώην κομμουνιστικές χώρες στο έργο;
Θα ήταν λάθος αν έλεγα πως η παράσταση ασκεί κριτική στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Παρόλα αυτά σχολιάζει τις αλλαγές που συνέβησαν στην Ουκρανία, μετά τη διάσπαση της σοβιετικής ένωσης, όπου η χώρα υπέστη οικονομική ύφεση. Αποτελέσματα αυτής ήταν η ανεργία, η ανέχεια, και η προσπάθεια μιας μερίδας ανθρώπων, όπου αδυνατώντας να αντέξει την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, ψάχνει να βρεί διέξοδο σε ναρκωτικές ουσίες, στο αλκοόλ, στην θρησκεία. Τα παραπάνω δεν παρουσιάζονται σαν ιστορική-κοινωνιολογική και επιστημονική μελέτη , αλλά μέσα από τα μάτια ενός δεκατετράχρονου παιδιού που προσπαθεί να καταλάβει τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του.

Έχετε προσωπική εμπειρία για τις συνθήκες ζωής στην Ουκρανία εκείνη την εποχή;
Η εμπειρία μου είναι προσωπική. Τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων τα περνούσα σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας, όπου πήγαινα να επισκεφτώ τη γιαγιά μου. Η ιστορία του Αντρέι είναι πραγματική. Ήταν φίλος μου.

Αγαπημένη φράση από το έργο;
«Σε έναν κόσμο που όλοι ξεχνούν και όλα ξεχνιούνται, έχω επιλέξει να θυμάμαι». Είναι η τελευταία φράση που λέει το Δέντρο στον Αντρέι.

Ποιο είναι το δικό σας όνειρο; 
Να καταφέρει η πραγματικότητα να ταυτιστεί με τη φαντασία μου.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ