Συνέντευξη με τη συγγραφέα Δελίνα Βασιλειάδη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Πλατής

Είστε από τους συγγραφείς που κρύβονται και περιμένουν από τους δημοσιογράφους κάποιο αίτημα για συνέντευξη η παρουσίαση της δουλειάς τους ή γίνεστε ο μάνατζερ του εαυτού σας για να τον προωθήσετε; Αν ισχύει το δεύτερο, δεν σας τρώει χρόνο από τη συγγραφή;

Είμαι άνθρωπος που αντιπαθώ το τέλμα. Η ακινησία, τολμώ να πω, πως με τρομάζει. Προσπαθώ να βρίσκομαι σε κίνηση, σε δράση, για αυτό δουλεύω, γράφω και σχεδιάζω –αν και πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελά. Επομένως, είναι πολύ φυσικό για εμένα να μην περιμένω τα πράγματα να γίνουν από μόνα τους, αλλά διαρκώς ψάχνω τρόπους αν μπορώ να βοηθήσω με κάποιον τρόπο και, για να απαντήσω σαφώς στο ερώτημά σας, γίνομαι ο μάνατζερ του εαυτού μου. Έχω πολλή βοήθεια φυσικά και από τους εκδοτικούς οίκους όπου ανήκω (τα παιδικά παραμύθια μου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, τα θεατρικά κείμενα από την ΚΑΠΑ εκδοτική και τα έργα μου στα αγγλικά κυκλοφορούν από την OnTime Books), αλλά πολύ μεγάλο μέρος της προώθησης των βιβλίων μου, καθώς και όλων των καλλιτεχνικών μου δράσεων, γίνεται από εμένα την ίδια. Εννοείται ότι αυτό απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, όπως άλλωστε το καθετί. Εγώ, όμως, το κάνω με μεγάλη χαρά καθώς θεωρώ πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου.

Το άνοιγμα σε ξενόγλωσσο κοινό σας ενδιαφέρει; Ποιος είναι ο σκοπός σας;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το άνοιγμα σε ξενόγλωσσο κοινό. Μόλις κυκλοφόρησε σε όλον τον κόσμο το θεατρικό μου έργο «Πέρασμα» στα αγγλικά με τον τίτλο “The Passage” από τη βρετανική εκδοτική OnTime Books, ενώ ήδη ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν ακόμα δύο, τα “Playing with Alice” και “Home-made Paradise”. Επίσης, ανήκω στο δυναμικό του The Greek Play Project, ενός δίγλωσσου (ελληνικά – αγγλικά) προγράμματος που στόχο έχει την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, στο πλαίσιο του The Greek Play Project New York, μιας καταπληκτικής δράσης – σύμπραξης του The Greek Play Project και του Eclipses Group Theatre NY, παρουσιάστηκε το έργο μου «Πέρασμα» στα αγγλικά διαδικτυακά στη Νέα Υόρκη, στη δράση Women’s voice in Greek Theatre. Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία έχει πάρα πολλά να δώσει. Και πρέπει να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων δραματουργών παντού. Για αυτό τέτοιες προσπάθειες είναι απολύτως απαραίτητες. Για να μπορέσει το ελληνικό κείμενο να ακουστεί σε όλον τον κόσμο. Επειδή του αξίζει.

"Η σύγχρονη ελληνική δραματουργία έχει πάρα πολλά να δώσει"

Ο τρόπος που διαχειρίζονται οι σκηνοθέτες τα έργα σας, σας βρίσκει σύμφωνη;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Επιλέγω να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Άλλο είναι το κείμενο, άλλο η σκηνοθετική αντιμετώπισή του. Ο κάθε σκηνοθέτης έχει τις δικές του σκέψεις και προσφέρει στη συλλογική μας δουλειά, τη θεατρική παράσταση, τη δική του οπτική. Εγώ ως συγγραφέας ό,τι ήθελα να πω το είπα με το κείμενο. Μάλιστα, επίτηδες τα θεατρικά μου κείμενα είναι πολύ «ελεύθερα», ώστε να αφήνουν περιθώρια για πολλές σκηνοθετικές ερμηνείες.

Τα παιδικά βιβλία μπορούν να σας καταξιώσουν ως συγγραφέα;

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Για μένα το ζητούμενο όταν γράφω ένα παιδικό βιβλίο είναι η αποδοχή από τα παιδιά. Τα παιδιά είναι η μεγάλη μου αγάπη, η αδυναμία μου. Το να γράφω ιστορίες και παραμύθια ειδικά για πολύ μικρά παιδάκια, του νηπιαγωγείο και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, είναι κάτι που με συγκινεί βαθιά. Στόχος είναι να προσπαθήσω να φτιάξω μια ιστορία που μιλά για όλα τα όμορφα πράγματα που μας περιβάλλουν, για τη φύση, τον ήλιο, τα λουλούδια, τα πουλιά, καθώς για τη μεγάλη αγάπη αλλά και τα πολύ όμορφα δυνατά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Μιλώ για ομορφιά, αγάπη, φιλία, αποδοχή, προσφορά χωρίς φιλοδοξία ανταπόδοσης. Μιλώ για σχέσεις αγνές. Εμένα με ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τις ιστορίες μου και όταν τις διαβάζουν να χαμογελούν. Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα πως αν από τις μικρές ηλικίες φυτέψουμε τον σπόρο της φιλαναγνωσίας στις παιδικές καρδούλες ο κόσμος μας θα γίνει σίγουρα καλύτερος.

Τα συναισθήματα σας όταν ξεκινάτε να γράφετε ένα βιβλίο και όταν τελειώνετε;

Όταν ξεκινώ κάτι καινούριο αισθάνομαι ενθουσιασμό, αλλά και μεγάλη αγωνία αν θα καταφέρω τελικά να δημιουργήσω κάτι όμορφο. Όταν ένα βιβλίο τελειώνει –αν και ποτέ δεν τελειώνει κάτι στα αλήθεια, απλώς πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσεις να το αφήσεις (έτσι τουλάχιστον λειτουργώ εγώ)-νιώθω από τη μια μεγάλη ικανοποίηση -αυτό μου το προσφέρει απλόχερα η ολοκλήρωση ενός κειμένου- αλλά από την άλλη αντιλαμβάνομαι πως είναι πλέον η ώρα να αφήσω το καλλιτεχνικό μου παιδί μόνο του να πορευτεί και να ανοίξει τα δικά του φτερά. Ωστόσο, κάθε τέλος είναι η ευκαιρία για μια νέα αρχή… Ξεκινάω πάλι.

"Επιλέγω να εμπιστεύομαι τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Άλλο είναι το κείμενο, άλλο η σκηνοθετική αντιμετώπισή του"

Ποιο έργο άλλου συγγραφέα θα θέλατε να είναι δικό σας και γιατί;

Θαυμάζω πολλούς συγγραφείς. Τους διαβάζω, τους μελετώ. Και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο εγώ μπορώ. Επιδιώκω να είμαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό μου και αυτόν να αναμετρώμαι.

Τι γράφετε αυτή την περίοδο;

Αυτή η περίοδος είναι αρκετά δημιουργική για μένα. Στις 20 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του 9ου HRT Φεστιβάλ το θεατρικό μου έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» (Α’ Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2018), έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2018), Α’ Βραβείο, «Βιβλίο-θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019») με την υπέροχη Αλεξάνδρα Τσιάγκα σε σκηνοθεσία του υπερταλαντούχου Αντώνη Καραγιάννη, ενώ τον Ιανουάριο ανεβαίνει στο εμβληματικό θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη το έργο μου «Πέρασμα» (Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017), Α’ Βραβείο, «Βιβλίο-θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος) σε σκηνοθεσία του καταπληκτικού Νίκου Βουδούρη, με τον χαρισματικό νέο ηθοποιό Βασίλη Βασιλείου. Επειδή, όμως, όπως προείπα, πάντα είμαι σε κίνηση, πάντα γράφω κάτι καινούριο. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνω ακόμα ένα θεατρικό έργο μου, δειλά δειλά ξεκινώ ένα άλλο, ενώ συζητώ για να εκδοθούν μερικά ακόμα κείμενά μου. Για μένα το σπουδαίο είναι να δουλεύω όσο μπορώ, να είμαι εργάτης της τέχνης και να προσπαθώ για το καλύτερο. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τις πολύ όμορφες ερωτήσεις σας.

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ

Προηγούμενο άρθροΑποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου οι πληρωμές
Επόμενο άρθροΝέα έκδοση | Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρόυλης - Φιλική Εταιρία. Η αδελφότητα πίσω από την επανάσταση