Συνέντευξη με την stand up comedian Ήρα Κατσούδα για την παράσταση "Μίνιμαλ"

Μετά την επιτυχημένη πορεία της stand up comedy «Χωρίς Γλουτένη» και «Για Γυναίκα Καλή Είναι», η Ήρα Κατσούδα με κείμενα ολόφρεσκα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα παρουσιάζει τη τρίτη σόλο παράστασή της με τίτλο «Minimal» στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

«Minimal»: Πώς εμπνεύστηκες τη νέα σου stand up comedy;

Όπως κάθε stand up comedy παράσταση, περνάει από πολλές θεματικές. Δεν είναι δηλαδή ότι έκατσα, σκέφτηκα ένα θέμα και άρχισα να το αναπτύσσω. Δεν πάει έτσι στην κωμωδία. Μια σταντ απ παράσταση μπορεί να έχει κάποια εννοιολογική ομπρέλα αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Τα θέματα μου τα αντλώ από την παρατήρηση (observational comedy) και τις βιωματικές καταστάσεις (story telling). Στην παράσταση τα συνδυάζω και τα δύο. Το χιούμορ είναι ένας τρόπος σκέψης. Μια οπτική να βλέπεις τα πράγματα, οπότε στην παράσταση έχω συνθήκες και καταστάσεις που μου προξενούν ενδιαφέρον, που μου τριγκάρουν το μυαλό. Από τα κριτήρια επιλογής των Ιερών Ζώων, μέχρι τις παιδικές διακοπές, μέχρι την αυτοκριτική μου ως άνθρωπο με αφορμή κάποια βότσαλα που έχω υποβάλλει σε ομηρία.

Τι θέλεις να επικοινωνήσεις στον θεατή μέσω της παράστασης;

Το stand up είναι ένα πολύ τίμιο είδος που έχει έναν και μόνο σκοπό. Το γέλιο. Οπότε ξεκινάμε από αυτό. Δεν έχει το «τι θέλει να πει ο ποιητής». Από εκεί και πέρα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του/της εκάστοτε κωμικού αν θέλει να επικοινωνήσει και κάτι πιο κοινωνικό ή πιο βαθύ στις παραστάσεις τους. Προσωπικά μου αρέσει να βάζω τέτοιες πινελιές με μοναδική παράμετρο να παραμένει το γέλιο. Μπορείς να ασχοληθείς με χιούμορ ακόμα και με το πιο σκληρό θέμα. Στο ΜΙΝΙΜΑΛ περνάω και από το έμφυλο θέμα, ή το θέμα της αναπηρίας, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι δεν ασχολούμαι και με καθαρή βλακεία την οποία υπεραγαπάω!

Πώς αποφάσισες να στραφείς στο Stand up Comedy;

Άρχισα να ασχολούμαι στην Θεσσαλονίκη από όταν σπούδαζα ακόμα. Γνώρισα το είδος, με γοήτευσε η αμεσότητα του και η μοναχικότητα του και κάπως έτσι άρχισα την ενασχόληση μου με την κωμωδία.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια άνθηση στη χώρα μας, με δεκάδες κωμικούς που πραγματοποιούν παραστάσεις σε όλη τη χώρα σε θέατρα, bar και σε φεστιβάλ. Αποτελεί πλέον το stand up μια σταθερή επιλογή ψυχαγωγίας για τους Έλληνες;

Αν και είμαστε μια νεοσύστατη σκηνή σε σχέση με το εξωτερικό, το stand up έχει νομίζω αρχίσει να καθιερώνεται στη χώρα μας σαν είδος. Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι έχουμε να επιδείξουμε πολλές και άρτιες παραστάσεις, ωραία κείμενα και πολύ καλούς και καλές κωμικούς. Οπότε με συνέπεια και αργά αλλά ποιοτικά βήματα, έχουμε καταφέρει να μπούμε σταθερά μέσα στις συνήθειες διασκέδασης του κοινού. Παλιά ο κόσμος δεν ήξερε τι είναι το stand up, έχουμε ακούσει και έχουμε ακούσει… Από το «πού είναι οι στολές σας;», μέχρι το κλασσικό «Κάνεις stand up? Α είναι αυτό που κάνει ο Λαζόπουλος…» Πλέον δεν είναι έτσι (ευτυχώς). Το κοινό γνωρίζει την αρχιτεκτονική του είδους και δεν μένει μόνο εκεί, ο κόσμος έχει αγαπημένους κωμικούς και προτιμήσεις στα είδη κωμωδίας και αυτό είναι το πιο ισχυρό δείγμα ότι το stand up έχει μπει για τα καλά στις επιλογές του κοινού.

Ποιες θεματικές αγαπάς περισσότερο και ποιες αποφεύγεις στις παραστάσεις σου;

Επειδή σαν άνθρωπος βαριέμαι πολύ εύκολα, δεν μπορώ να πω ότι έχω θεματικές που με συντροφεύουν επι χρόνια. Μεγαλώνω μαζί με την κωμωδία μου και αυτό σημαίνει ότι θέματα που έβρισκα ενδιαφέροντα ή και προκλητικά πριν από 5 χρόνια πλέον συνειδητοποιώ ότι δεν με αφορούν τόσο ή και καθόλου θα έλεγα. Εξάλλου αλίμονο αν μέναμε ίδιοι! Κάθε φορά που πιάνω να γράψω, βλέπω ότι με κερδίζουν και με κεντρίζουν διαφορετικά θέματα από παλιά και σίγουρα από αυτά που θα γράψω στο μέλλον. Αυτό που αποφεύγω πάντα είναι να να μιλάω για πράγματα που στην ουσία δεν έχω κάτι να πω. Είναι φλύαρο και ανούσιο. Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν θα πιάσω ένα θέμα μόνο και μόνο επειδή είναι provocative και μπορεί να κάνει αίσθηση αν δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω πάνω σε αυτό. Τα καλύτερα κείμενα γράφονται όταν έχεις να προσφέρεις μια διαφορετική οπτική στο κοινό σου.

Τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Η παράσταση στην Αθήνα στο Θέατρο Αλκμήνη πήρε παράταση λόγω sold out μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, οπότε σίγουρα τις Πέμπτες θα είμαι εκεί. Από εκεί και πέρα, έχω κανονίσει περιοδεία σε Κύπρο, Κρήτη και υπόλοιπη Ελλάδα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το αγαπημένο μας project, το χιλιοβραβευμένο ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ, το podcast που κάνουμε με την συνάδελφο και φίλη μου Δήμητρα Νικητέα και συνδυάζει αναπηρία και κωμωδία και σε έναν μήνα ξεκινάμε τον 3ο κύκλο επεισοδίων.

Αυτά είναι για την ώρα τα ανακοινώσιμα σχέδια, τα υπόλοιπα εν καιρώ γιατί ετοιμάζονται και άλλα πολύ πολύ όμορφα πράγματα!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ