Συνέντευξη με την Ζέτη Φίτσιου για την παράσταση "Το πείραμα"

Επιμέλεια συνέντευξης Κωνσταντίνος Πλατής

Η παράσταση μιλάει για τη φυσική ή για τις ανθρώπινες σχέσεις?
Με αφορμή τη φυσική, η παράσταση επικεντρώνεται στις σχέσεις των ανθρώπων και στο πόσο αυτές επηρεάζονται από την ύπαρξη του παρατηρητή. Στο πείραμα της διπλής σχισμής, η συμπεριφορά - ιδιότητα του ηλεκτρονίου, καθορίζεται από την ύπαρξη ή την απουσία του παρατηρητή. Από έναν κάπως παράδοξο παραλληλισμό μεταξύ ηλεκτρονίου και ανθρώπου προέκυψε αυτή η παράσταση.

Το ευφάνταστο σκηνικό της παράστασης είναι δική σας οδηγία ή του σκηνοθέτη;
Το σκηνικό στη συγκεκριμένη περίπτωση καθορίζεται εκ των πραγμάτων από το ίδιο το έργο, καθώς όλη η δράση διαδραματίζεται μέσα σε μια μεγάλη διάφανη σφαίρα. Όμως, η υλοποίηση και το οπτικό αποτέλεσμα της παράστασης προέκυψε με την καθοδήγηση του Ανδρέα Φλουράκη, των Χριστόφορο Κώνστα και Χρήστο Μαγγανά που επιμελήθηκαν το σκηνικό και του Γιώργου Τέλλου που σχεδίασε τον φωτισμό.

Πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή του Μάνου Δανέζη ώς επιστημονικού συνεργάτη; 
Ο Μάνος Δανέζης είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος. Η βοήθειά του στην παράσταση ήταν καθοριστική στο να κατανοήσουμε το πείραμα της διπλής σχισμής, μα ακόμη πιο σημαντική ήταν η ευκαιρία που μας έδωσε να κρυφοκοιτάξουμε κι εμείς στον «μαγικό» κόσμο της φυσικής, όπως εκείνος τον βλέπει.

Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν κανόνες; Αν ναι, ποιον θεωρείτε τον πιο σημαντικό;
Τον σεβασμό.

Στη συγγραφή ενός έργου ποιος είναι ο πιο σημαντικός κανόνας:
Να μην σκέφτεσαι τι θα σκεφτεί ο άλλος (παρατηρητής) όταν το διαβάσει.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ