Συνέντευξη με τις Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη και Νικολέττα Μπάτσικα για την παράσταση "Επί Φυλακή"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

 

Μιλήστε μας για το πώς επιλέξατε τον Καμύ;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη: Ο Αλμπέρ Καμύ μίλησε για θέματα που θεωρώ απασχόλησαν και θα απασχολούν εσαεί τον άνθρωπο. Σε εποχές πολύ δύσκολες, με τη σκιά του ναζισμού να καλύπτειτα πάντα, μίλησε για επανάσταση, ελευθερία, δικαιοσύνη, ηθική, αλληλεγγύη. Στο φιλοσοφικό του έργο ανέπτυξε την ιδέα του παραλόγου (Μύθος του Σίσυφου) ενώ αντιστάθηκε στη φιλοσοφία του μηδενισμού (Επαναστατημένος άνθρωπος). Το έργο μας λοιπόν βουτάει σε τέτοιες έννοιες με χαρακτήρες που είναι ξεκάθαροι εκφραστές ιδεών του αγαπημένου μας συγγραφέα. Σε ένα περιβάλλον κλειστοφοβικό όπου η μία ημέρα διαδέχεται την άλλη με τον ίδιο μηχανικό τρόπο οι ηρωίδες καλούνται να είναι σε «Επί Φυλακή».

Πιστεύετε ότι τέτοια κείμενα αγγίζουν το μέσο θεατή;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη: Παρόλο που καταπιαστήκαμε με έννοιες φιλοσοφικές, έγινε μια προσπάθεια το έργο να είναι δομημένο και γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να σκεφτεί και να προβληματιστεί χωρίς να νιώσει ότι ψυχοπλακώνεται. Οι ηρωίδες μας μιλούν καθημερινά, ονειρεύονται και γελούν, απογοητεύονται και θυμώνουν, παίρνουν δύναμη η μία από την άλλη αλλάέρχονται και σε σύγκρουση. Εκφράζουν τις θέσεις τους μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων. Επομένως όσοι έρχονται να μας δουν μπαίνουν στη θέση αυτών των κοριτσιών, ταυτίζονται ή διαφωνούν με τις απόψεις και τις πράξεις τους. Επομένως είναι ένα έργο που θέλουμε να πιστεύουμε πως αγγίζει τον καθένα, ανθρώπους από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, που φεύγουν από την παράσταση και συνεχίζουν να τη σκέφτονται για μέρες.

Τι σας δυσκόλεψε πιο πολύ στην διάρκεια της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη: Το κάθε στάδιο σε αυτό το ταξίδι είχε τις δυσκολίες του οι οποίες το έκαναν μοναδικό. Αρχικά η συγγραφή του έργου που διήρκεσε μήνες μαζί με άπειρες συζητήσεις και αμφιβολίες για το αν ο τρόπος που το προσεγγίζαμε κατέληγε σε αυτό που θέλαμε. Έπειτα η ακρόαση για να βρούμε τους ρόλους που μας έλειπαν, να μπορέσουμε να συντονίσουμε μια ομάδα έξι ατόμων με πολύ διαφορετικά ωράρια, για να στήσουμε την παράσταση. Από τα πολύ πρακτικά ζητήματα λοιπόν μέχρι την ουσία της δουλειάς, να ζωντανέψει δηλαδή το κείμενο, να πάρουν σάρκα και οστά οι χαρακτήρες του έργου.

Είστε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη: Το αποτέλεσμα είναι νομίζω αρκετά κοντά σε αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά στην οποία βάλαμε όλο μας τον εαυτό. Τα λόγια που ακούμε είναι πολύ θετικά κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Μέσα από την παράσταση σας τι παίρνει ο Θεατής;
Νικολέττα Μπάτσικα: Δεν έχω ιδέα και αυτό είναι το ωραίο. Η παράσταση δεν επιβάλει συναίσθημα. Ο κάθε θεατής μπορεί να πιαστεί από αυτό το σημείο που τον αφορά και έχει ανάγκη να αναγνωρίσει περισσότερο. Το σίγουρο είναι πως θα σκεφτεί, με το δικό του τρόπο και όχι απαραίτητα με τον τρόπο που σκεφτήκαμε εμείς αλλά θα σκεφτεί . Για μας αυτό είναι μια νίκη.

Υπάρχουν σήμερα επαναστατημένοι άνθρωποι;

Νικολέττα Μπάτσικα: Σαφώς και υπάρχουν επανασταστημένοι άνθρωποι. Δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, είναι στην ανθρώπινη φύση. Εννοείται ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να την καταπνίξουν αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτό το πείραμα δε θα πετύχει ποτέ. Υπάρχουν πολλών ειδών επαναστάσεις άλλωστε, σίγουρα έχουν εκλείψει οι μαζικές αλλά όσο υπάρχουν τουλάχιστον οι προσωπικές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ο ρόλος σας είναι μια «φωνή» που δίνει οδηγίες και κατευθύνει καταστάσεις, υπάρχει κατά καποιο τρόπο τέτοιος ρολος στην πραγματική ζωή;

Νικολέττα Μπάτσικα: Η Φωνή είναι εξ’ ολοκλήρου εμπνευσμένη από την πραγματική ζωή. Τη Φωνή σήμερα μπορείς να τη βρείς στην τηλεόραση, στις διαφημίσεις, στα σόου που σε κάνουν να γελάς, να παθιάζεσαι και να ασχολείσαι με το ποιος πρέπει να κερδίσει το ριάλιτι επιβίωσης και όχι πώς θα βελτιώσεις το δικό σου βίο. Πώς θα πλουτίσεις τη δική σου ζωή με νέες εμπειρίες, πώς θα γίνεις καλύτερος, πώς θα παλέψεις γι΄αυτά που πιστεύεις.  Η Φωνή λοιπόν σήμερα είναι όλα όσα με το ωραίο τους περιτύλιγμα κοιμίζουν τις ανθρώπινες συνειδήσεις.

Τι πήρατε από αυτήν την παράσταση;

Νικολέττα Μπάτσικα: Πήρα ελπίδα. Και είμαι τυχερή που βρέθηκα με ανθρώπους που είπαν ότι όσες και να είναι οι δυσκολίες εμείς θα τα καταφέρουμε, γιατί μας ενώνει κάτι κοινό, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Τώρα όσον αφορά το κείμενο και την έρευνα πάνω στον Καμυ πλούτισα παραπάνω την βιβλιοθήκη του μυαλού μου και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη και Νικολέττα Μπάτσικα: Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Τώρα που μολυνθήκαμε από αυτό το μικρόβιο, δύσκολο να γιατρευτούμε! Να γράφουμε λοιπόν κείμενα και να τους δίνουμε ζωή, αυτό είναι το σχέδιο και το όνειρό μας.

Πώς είναι για τους νέους δημιουργούς το ξεκίνημα  στο θεατρικό σανίδι;

Παναγιώτα Κερασίνα Κωστάμη και Νικολέττα Μπάτσικα: Είναι μια εμπειρία. Με πολλά εμπόδια και εκπλήξεις τα οποία μαθαίνεις να ξεπερνάς. Το πιο σημαντικό νομίζω είναι να έχεις θέληση και πολλή αγάπη για αυτό που κάνεις. Και συνεργάτες με την ίδια ανάγκη.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ