Τελετή βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016

oi-upopsifiotites-brabeia-karolos-koun-kritikon-theatrou-mousikis-2012

H Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016 θα λάβει χώρα ,τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο πολύχρονος αυτός καλλιτεχνικός θεσμός διοργανώνεται από  τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.

Τα Βραβεία Κάρολος Κουν απονέμονται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων (ΠΟΔΑ) και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΕΘΜΚ), μαζί με τα Βραβεία και Τιμητικές Διακρίσεις των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και έχουν πάρει το όνομά τους από τον θεατρικό σκηνοθέτη Κάρολο Κουν (1908-1987).

Το 1996 με πρωτοβουλία των τότε Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Προέδρου του ΠΟΔΑ Έλλης Ευαγγελίδου, ανατέθηκε στην Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, επί προεδρίας του Κώστα Χαραλαμπίδη, η απονομή των «Βραβείων Κουν». Τα βραβεία είχαν θεσπιστεί παλαιότερα, αλλά ήταν σε αδράνεια.[1]

Τα Βραβεία «Κάρολος Κουν» αναβίωσε ο Δήμος Αθηναίων το 1999[2] με τα βραβεία για το 1998. Τα βραβεία καλύπτουν την πολύπλευρη προσφορά Καρόλου Κουν στο νεοελληνικό θέατρο: την σκηνοθεσία (βραβείο σκηνοθεσίας), την ηθοποιία (βραβείο ερμηνείας) και την δραματουργία (βραβείο ελληνικού έργου).[3]

Η επιτροπή θεάτρου που αποφασίζει για την απονομή βραβείων απαρτίζεται από κριτικούς θεάτρου περιοδικών και εφημερίδων. Το 2007 αναφέρθηκε ότι σύμβολο των βραβείων Καρόλου Κουν ήταν αντίγραφο του «Ήλιου», του ζωγράφου Διαμαντή Διαμαντόπουλου, που είχε φιλοτεχνήσει για το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν, το «Άλκηστης» του Ευριπίδη[4] (ο «'Ηλιος» φαίνεται στην αρχή ενός άρθρου εφημερίδας για τις απονομές του 2008).

assets_large_t_420_2081177_type13145

Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν περαιτέρω οι κριτικοί Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης, ενώ η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, συναριθμεί επίσης τους Κωνσταντίνο – Πατρίκιο Καράμπελα – Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη

 

 

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες:

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
– Φώτης Μακρής για τη σκηνοθεσία του έργου «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, που παρουσιάστηκε σε μορφή μονολόγου στο Studio Μαυρομιχάλη.
Ελένη Σκότη για τη σκηνοθεσία του έργου «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Δημήτρης Τάρλοου για τη σκηνοθεσία του δραματοποιημένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014 και επαναλήφθηκε στο Θέατρο και , στο Θέατρο Απόλλων Σύρου.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Άκις Βλουτής για την ερμηνεία του ως «Στροχάιμ» στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, στο Από Μηχανής Θέατρο.
Ανθή Ευστρατιάδου για την ερμηνεία της στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, στο Θέατρο Τέχνης.
Ελένη Ουζουνίδου για την ερμηνεία της στο έργο «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
– Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για το έργο «Έξοδος», που παρουσιάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία της συγγραφέως.
– Βασίλης Παπαβασιλείου για το μονόλογο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του ιδίου.
– Ομάδα Elephas Tiliensis για το έργο «Αλεξάνδρεια, υπάρχουν αλήθεια και ψεύδος άραγε;», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία των συγγραφέων.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ 2016  

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ
Μίκης Θεοδωράκης, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό, από την Όμορφη Πόλη μέχρι τη Γειτονιά των Αγγέλων,  από τον Προδομένο Λαό μέχρι τους Πολίτες Β’ Κατηγορίας, και από τον Ζορμπά μέχρι τον Ορφέα και Ευρυδίκη, ένα συνολικά σημαντικό κεφάλαιο της δημιουργίας του άξιο περαιτέρω έρευνας και εμβάθυνσης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
– Χριστίνα Αργυροπούλου για τη μελέτη «Η ποιητική του χώρου στα ομηρικά έπη-σκηνοθεσία, σκηνογραφία, εικονοποιΐα, χώροι και ειδικές χωρητικότητες», εκδόσεις Γαβριηλίδης, Ιαν. 2016.
– Σπύρος Ευαγγελάτος για το βιβλίο «Γεώργιος Μόρμορης-Αμύντας του Τάσσου», εκδόσεις «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης», 2012.
– Δήμητρα Κονδυλάκη για το βιβλίο «Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης-εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου», εκδόσεις Νεφέλη, 2015.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
– Σεραφείμ Βελέντζας για τη μετάφραση του έργου «Η σφαγή των Παρισίων» του Κρίστοφερ Μάρλοου, που παρουσιάσθηκε από την ομάδα «Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων / Little Things Orchestra» στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.
– Γιώργος Δεπάστας για τη μετάφραση των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που παρουσιάσθηκε στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ το 2016, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2016, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα.
– Σάββας Στρούμπος για τη σκηνοθεσία του στα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, που επαναλήφθηκε στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις την περίοδο 2014-15, και «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, που πρωτοπαρουσιάστηκε στον ίδιο χώρο το 2015.

ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΕ ΝΕΟ  Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
– Βαγγέλης Αμπατζής για τις ερμηνείες του ως «Πάνος» στο έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Κόκκαλα», που παίχθηκε στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, και ως «οικότροφος Τέρλες» στο δραματοποιημένο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.
– Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της ως «Μαρία», στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, που επαναλήφθηκε στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, και ως «Ι-330», στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, που πρωτοπαρουσιάσθηκε στον ίδιο χώρο, αμφότερα σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου.
– Αιμιλιανός Σταματάκης για την υποκριτική και μουσική ερμηνεία του ως «Τζούλιαν» στη ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα «Οι Καμπάνες του Edelweiss», που παρουσιάσθηκε στο Pantheon Theater το 2015 σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
– Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για το ρόλο της «Κλυταιμνήστρας» και τη μεταμόρφωσή της σε «Ερινύα» στην αρχαία τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου, που παρουσιάσθηκε σε συντετμημένη μορφή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.
Μιχαήλ Μαρμαρινός για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια» (βασισμένη στη ραψωδία λ της Οδύσσειας) σε συνεργασία με το Ροκούρο Γκένσο Ουμεουάκα, που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ
– Η Ομάδα Ακροποδητί για την παράσταση «Medusa», που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου τον Οκτώβριο του 2014, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αγγελικής Σιγούρου.
– Οι Τάσος Καραχάλιος και Γιάννης Νικολαΐδης για τις ερμηνείες τους στην παράσταση «Ντυμένοι-Γυμνοί/Dressed-Undressed», που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Σημείο το 2015, σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
– Ο Αντώνης Φωνιαδάκης για τη χορογραφία του στο μπαλέτο σε τρία μέρη «LINKS», που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2016.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Βύρων Φιδετζής για  τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει, μέσω των μέχρι σήμερα  12 κύκλων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, καθώς και για την εν γένει ανεκτίμητη προσφορά του στην έντεχνη Ελληνική μουσική 2 αιώνων,  που άλλαξε δραματικά τη θεώρησή μας γι’ αυτήν.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
– Αύρα ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: «Παύλος Καρρέρ», Αθήνα: εκδόσεις Fagotto Books [Σειρά: Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών, τόμος 1], 2013.
– Συλλογικός τόμος ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «Γιώργος Σισιλιάνος 1920-2005. Επετειακό Αφιέρωμα», Αθήνα, 2016.
– Lydia ZERVANOS: «Singing in Greek: A Guide to Greek Lyric Diction & Vocal Repertoire», Λονδίνο: εκδόσεις Rowman & Littlefield, 2015.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου), για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο  που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
– Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’AΝΙΜΑ (L’Anima String Quartet), διπλό άλμπουμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2014).

– «Lamento»του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου (Μarkellos Chrysiko[poulo]s), με καντάτες των Carissimi, Strozzi, Rossi & Provenzale, ερμηνευμένες από την Ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso, παραγωγή της εταιρείας συναυλιών Φόρμιγξ και έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Naïve (2014)..
– Πάρις ΤΣΕΝΙΚΟΓΛΟΥ (Paris Tsenikoglou) προσωπικός δίσκος με έργα Debussy (Images) & Chopin (Préludes), έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Oehms Classics (2013).
– “Great Romantics” προσωπικός δίσκος από τον πιανίστα Απόστολο ΠΑΛΗΟ με έργα Chopin (4 Ballades ; Grande Valse Op. 42) & Schumann (Davidsbündlertänze), έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2015).
– «3 Sonatas for Violin and Piano» με τους Στέλλα ΤΣΑΝΗ (Stella Tsani) – βιολίστρια & Τίτο ΓΟΥΒΕΛΗ (Titos Gouvelis) – πιανίστα σε σονάτες για βιολί και πιάνο των Franck, Ives & Αλ. Ξένου, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2015).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Jonian Ηλίας KADESHA, για το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε (8-3-2016) στην «Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με έργα Σκαλκώττα, Enescu & Ravel, υπό τη συνοδεία του πιανίστα Nicholas Rimmer.
Κατερίνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΥ, για 2 ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε στο θέατρο «Πόρτα» (5-1-2016) με έργα Copland, Liszt, Γ. Ιωαννίδη, Rachmaninov & Scelsi και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (24-5-2016) στο πλαίσιο του κύκλου «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» της Ωνασείου Στέγης με έργα Γ. Ιωαννίδη, Απέργη, Vivier, M. Feldman, Ν. Ιωακείμ & Μιχ. Παρασκάκη.
Santa Barbara Guitar Orchestra, για την εμφάνισή της στο «Φουαγέ Μουσών» («Αίθουσας Αλεξ. Τριάντη») του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (29-12-2015) στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, υπό τη μουσική διεύθυνση του κιθαρίστα Αλέξανδρου Παπαρίζου.

Πηγή: Wikipedia