Θεατρολογικό Συνέδριο - Θέατρο και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα: Η αγωνία και ο αγώνας του επαναπροσδιορισμού

Η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.), σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει συνέδριο με θέμα:

Θέατρο  και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα: Η αγωνία και ο αγώνας του επαναπροσδιορισμού

 

Σύντομη περιγραφή

Ο 21ος αιώνας, σε αυτά τα πρώτα 20 χρόνια της διαδρομής του, δείχνει ότι θα είναι ένας αιώνας αλλιώτικος και ιδιαίτερα ολισθηρός. Οι μεγάλες αλήθειες και  αφηγήσεις, τα συμπεράσματα, τα δρομολόγια και οι έννοιες που κυριάρχησαν  τον 19ο και τον 20ό αιώνα βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια κατάσταση συνεχούς αναθεώρησης.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 και κορυφώθηκε με την πρόσφατη πανδημία, απειλεί να ταράξει συθέμελα κοινωνικές δομές, εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις. Την ίδια στιγμή οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες ξεπερνούν πλέον τη λειτουργία μιας απλής ανθρώπινης εφεύρεσης και μετατρέπονται σε (κυριολεκτική) προέκταση του ανθρώπινου σώματος: το «έξυπνο» τηλέφωνο της ανθρώπινης μνήμης, το «ποντίκι» του ανθρώπινου χεριού.

Μέσα σε αυτό το πρωτεϊκό κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον οι παραστατικές τέχνες, στο σύνολό τους, καλούνται να πάρουν θέση∙ να δείξουν τα οξυμένα αντανακλαστικά τους, την ετοιμότητά τους. Δεν είναι διόλου εύκολη αυτή η πρόκληση, γιατί ζητά, μεταξύ άλλων, να επαναπροσδιορίσουν  όρους, δρομολόγια και εργαλεία που για χρόνια τις στήριζαν. Όλα από την αρχή: Τι είναι σώμα, τι είναι φύλο, τι είναι ρόλος, τι είναι παρουσία, τι είναι ζωντανό («εδώ και τώρα»), τι είναι κοινό, τι είναι αυθεντικό και τι κλοπιμαίο, τι είναι μίμηση, τι είναι πολιτικό, τι είναι Fake News  και Real News; Τι εντέλει είναι «πραγματικό» σε αυτή την Post  Truth εποχή;

Βιώνουμε τους κραδασμούς της ραγδαίας υποχώρησης όλων των σταθερών περιγραμμάτων, πράγμα που κάνει τα όποια απόλυτα συμπεράσματα στα παραπάνω ερωτήματα άκρως επισφαλή. Καμιά απάντηση δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο περιεκτική ώστε να αποκλείει όλες τις άλλες πιθανές απαντήσεις. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μας ώθησαν στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου: να μπούμε σε αυτό το ακόμη αδιαμόρφωτο, το ομιχλώδες τοπίο και να χαρτογραφήσουμε πιθανά δρομολόγια, αδιέξοδα, αγωνίες, αγώνες και υποσχέσεις του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών  της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ειδικά για το ελληνικό  θέατρο και τις παραστατικές τέχνες ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις που εστιάζουν στα άμεσα προβλήματα που καλείται να λύσει, τις πιθανές μελλοντικές προοπτικές του, τις σχέσεις του με τη νέα οικονομία και τις υπό διαμόρφωση νέες δομές εξουσίας.

Ακόμη, μας ενδιαφέρουν ανακοινώσεις που συνδιαλέγονται με τις σύγχρονες θεωρίες καθώς και  εκείνες που επιχειρούν συγκρίσεις με τα θεατρικά/επιτελεστικά   τεκταινόμενα στον διεθνή χώρο.

 

Βασικοί θεματικοί άξονες

Αισθητική:

  • Μετά το μεταδραματικό, τι; / Παραστάσεις/επιτελέσεις στον ψηφιακό κόσμο/ Ο ρόλος της δραματουργίας στο σύγχρονο θέατρο (ελληνικό και ξένο) / Ο νέος ρόλος του σκηνοθέτη (και χορογράφου)/ Υβριδικά (χορο) θεατρικά εγχειρήματα / Διαπολιτισμικότητα/Ανακύκλωση/ Πρωτοτυπία/ Πρωτοπορία

Κοινό:

  • Από το μοντέρνο κοινό στο μετα-μοντέρνο και στο μετα-ουμανιστικό / Σύγχρονες θεωρίες πρόσληψης/ Νέες φόρμες (επιτελέσεις) συλλογικότητας, συμμετοχής, διάδρασης, παρουσίας (εδώ και τώρα) / Κοινό/κοινά (public/publics)

Κριτική:

Καλλιτεχνική δημιουργία και κριτικός λόγος/ Κριτική και ψηφιακός κόσμος/Νέες αντιλήψεις περί κριτικής/Όλα επιτρέπονται (;)—anything goes?

Οικονομία/Πολιτική:

  • Νέες οικονομίες/νέες θεατρικές (επιτελεστικές/performative) οικολογίες / Πολιτιστική πολιτική: πώς επηρεάζει το ίδιο το θεατρικό φαινόμενο, προτάσεις για το μέλλον/ Ιδιωτικά ιδρύματα-Ελεύθερο θέατρο/ Η θέση της θεατρικής έρευνας (και πρακτικής) στο σύγχρονο τοπίο της οικονομικής δυσπραγίας και της ελλιπούς στήριξης από την πολιτεία

Οι θεματικές είναι ενδεικτικές και ανοιχτές στην προσέγγισή τους. Στόχος είναι να γίνει μια σταχυολόγηση ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών και τάσεων, θεωρητικών και πρακτικών, που θα βοηθούσαν ώστε οι ανακοινώσεις του συνεδρίου να συγκλίνουν γύρω από ορισμένους βασικούς πυλώνες αναζήτησης και προβληματισμού.

Διαδικασία

Όσες/σοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο συνέδριο αυτό παρακαλούνται να στείλουν σε ΟΛΑ τα μέλη της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής μια περίληψη (μέχρι 150 λέξεις —σε word) της ανακοίνωσής τους καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό (περίπου 50 λέξεις) μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Ενημέρωση ως προς την αποδοχή (ή όχι) της αίτησης: 31 Οκτωβρίου 2020

Ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου: 5, 6 και 7 Μαρτίου 2021

Χώρος: Παν/πολη Ζωγράφου (*οι αίθουσες διαθέτουν τεχνικό εξοπλισμό για προβολές, χρήση  powerpoint, κ.λπ)

Χρόνος ανακοίνωσης: 15 λεπτά (*δεν θα δοθεί σε καμιά περίπτωση περισσότερος χρόνος).

Kόστος συμμετοχής: 25 ευρώ (*προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, νέοι ερευνητές και επιστήμονες, υποψήφιοι διδάκτορες, άνεργοι: 15 ευρώ)

Επιστημονική Επιτροπή:
Σάββας Πατσαλίδης ([email protected]), Γιώργος Πεφάνης ([email protected]),  Δημήτρης Τσατσούλης ([email protected]), Ζωή Βερβεροπούλου ([email protected]), Γρηγόρης Ιωαννίδης ([email protected])

Οργανωτική Επιτροπή:
Τόνια Τσαμούρη ([email protected]), Παρασκευή Τεκτονίδου ([email protected]), Γιώργος Παπαγιαννάκης ([email protected])

Εκτελεστική Επιτροπή:
Άννυ Κολτσιδοπούλου, Τώνια Καράογλου, Γεωργία Οικονόμου,  Νατάσσα Χασιώτη

*Σημ. Το συνέδριο  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Δ/νση Γραμμάτων)

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (με αλφαβητική σειρά)
Αρκουμανέα Λουίζα
Βαροπούλου Ελένη (επίτιμο μέλος)
Βερβεροπούλου Ζωή
Βουδικλάρης Γιώργος
Ευτυχιάδου Σοφία
Ιωαννίδης Γρηγόρης
Καγγελάρη Δηώ
Καλτάκη Ματίνα
Καράογλου Τώνια
Κολτσιδοπούλου Άννυ
Κορεντίνη Δέσποινα
Κώτσια Σμαρώ
Λούτσια Ιωάννα
Ματζίρη Σωτηρία
Μουντράκη Ειρήνη
Μπελέκου Ερριέττα
Μπλάτσου Ιωάννα
Οικονομου Γεωργία
Παπαγιαννάκης  Γιώργος
Πατσαλίδης Σάββας
Πετάση Ελένη
strong>Πεφάνης Γιώργος
Προύσαλη Εύη
Ράπτου Ελευθερία
Σιμελιτίδου Σοφία
Τεκτονίδου Παρασκευή
Τσαμούρη Τόνια
Τσατσούλης Δημήτρης
Τσόκου Γιάννα
Χασιώτη, Νατάσσα