WEBINAR:  Προφορική Αφήγηση στο Μουσείο και στην Εκπαίδευση με την Μέθοδο της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη

Για 4η συνεχή χρονιά στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο 12 ωρών, με αφορμές από εκθέματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Η πρωτοπόρος αφηγήτρια Σάσα  Βούλγαρη συντονίζει ένα διαδυκτιακό εργαστήριο για την αξιοποίηση της Τέχνης της Αφήγησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στο Μουσείο και σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης και Δημιουργίας.

Οι προφορικές ιστορίες δημιουργήθηκαν ανώνυμα. Μεταφέρθηκαν στο χρόνο με τυποποιημένη μορφή και διατήρησαν τη σοφία τους γοητεύοντας ενήλικες και παιδιά. Πρόσφεραν ψυχική ανακούφιση, διαπαιδαγώγησαν, μετέφεραν εμπειρίες και βιώματα.

Στις μέρες μας χρειάζεται γνώση και ειδική εκπαίδευση για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο λειτουργίας της αφήγησης ώστε να την εφαρμόσει αποτελεσματικά σε ποικίλα προγράμματα (σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, αυτογνωσία, επιχειρήσεις κ.α.).

Το εργαστήριο πληροφορεί και προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές για τη χρήση της αφήγησης και της δημιουργίας ιστοριών μέσα σε συγκεκριμένους θεματικούς χώρους, όπως π.χ. μία τάξη, ένα μουσείο, μία επαγγελματική συνάντηση κ.α.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ:

  • Αρχές κατασκευής ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση την προφορική αφήγηση.
  • Τεχνικές δημιουργίας πρωτότυπων ιστοριών πάνω σε ένα θεματικό αντικείμενο.
  • Δημιουργία νοητικού χάρτη πάνω σε μια ενότητα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
  • Εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογών με αφορμή τα εκθέματα του Ι.Θ.
  • Βασικές Τεχνικές αφήγησης – εισαγωγή: κ.α.
  • Θα δοθεί υλικό μέσω email πριν και μετά την περάτωση του εργαστηρίου.

 

Το εργαστήριο είναι διαδυκτιακό. Θα χρησιμοποιηθεί υλικό από το σύνολο των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν από την Σάσα Βούλγαρη από το 2013 που συνεργάζεται με το Ι.Θ.

Θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της διαδυκτιακής πλατφόρμας ώστε να εργαστούμε και σε μικρότερες ομάδες πάνω σε σχεδιαγράμματα του υλικού.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές: εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, ηθοποιούς, ψυχολόγους, αφηγητές, κ.λ.π. και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

 

ΣΥΛΛΗΨΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΣΑΣΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ με λίγα λόγια

Με βαθειά γνώση στην προφορική αφήγηση δημιουργεί σύγχρονες γέφυρες καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκπαίδευσης και αυτογνωσίας που αξιοποιούν την Iστόρηση σε καινοτόμες δράσεις και νέα πεδία. Βασικοί Τομείς της Μεθόδου είναι η Τεχνική της Προφορικής Αφήγησης, η Δημιουργική Γραφή, η Καλλιέργεια της Φωνής καθώς και στοιχεία Αυτογνωσίας και Ετερογνωσίας.

 

Info:

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 19 & ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 στις 10.00 με 16.00 μ.μ.

(προβλέπονται ένα ή δύο διαλείμματα κατόπιν συνεννόησης)

  • ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

90€ & 70 Ευρώ για φοιτητές και ανέργους (κάτοχοι κάρτας).

70 Ευρώ για όσους κάνουν κράτηση έως τις 6 Σεπτεμβρίου

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 6972 261037, [email protected]

ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ:  210-3611206

 

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – σύντομο βιογραφικό

Πρωτοπόρος της Τέχνης της Προφορικής Αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993 διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Προφορική Νεο-Αφήγηση στην Ελλάδα, με σταθερά προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελλ. Τηλεόραση (ΕΤ1).

Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Ισλαμικής τέχνης – Μπενάκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Γαία, και πολλά άλλα)

Είναι Ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με επιμόρφωση και εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σημαντική εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και άλλα ειδικά πλαίσια.

Παρακολούθησε πολυετή μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη.

Είναι η πρώτη Eλληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015).

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και συντονίζοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αφηγήσεις σε σχολεία.