Δημιουργική - καταστροφική γραφή

 Το Politheatro | performingarts  σε συνεργασία με τον συγγραφέα Γιάννη Αντάμη διοργανώνει , για ακόμα μια φορά , σεμινάριο δημιουργικής/καταστροφικής γραφής.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κατά το τριήμερο 10-11-12 Νοεμβρίου ,  ενώ οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει.

Το σεμινάριο δημιουργικής/καταστροφικής γραφής απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, επειδή ένας συγγραφέας ή έστω ένας σωστός αφηγητής πρέπει καταρχήν να είναι και καλός –αν όχι μανιώδης και φανατικός- αναγνώστης, το Εργαστήριο Δημιουργικής/Καταστροφικής Γραφής είναι, πρώτα από όλα, και εργαστήριο ανάγνωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει συγγραφικές ανησυχίες ή φιλοδοξίες, μπορεί να το παρακολουθήσει, προκειμένου να αποκτήσει μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Υπάρχει γραφή που δεν είναι δημιουργική; Προφανώς και υπάρχει. Η λογοτεχνία είναι μία μορφή επικοινωνίας και ως τέτοια προϋποθέτει την ύπαρξη πομπού και δέκτη. Ο συγγραφέας μπορεί να φαντασιώνεται πως αυτά που γράφει θα διαβαστούν από το σύνολο του αναγνωστικού κοινού ή από μια έστω σεβαστή μερίδα του, αλλά στην πραγματικότητα (στην πραγματικότητα της φαντασίας του, πάντα) οι αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται σπανίως είναι περισσότεροι από ένας. Το τι συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ανάγνωση του έργου του μέσα στο κεφάλι αυτού του «αναγνώστη-μηδέν»
αποτελεί και το αντικείμενο της μυστικής και εμμονικής έρευνας που προηγείται της συγγραφής μιας ιστορίας και συνοδεύει με τα πορίσματα της όλα τα στάδια ανάπτυξής της. Οι ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα που ο συγγραφέας επιδιώκει να προκαλέσει στον «αναγνώστη-μηδέν» δεν είναι πάντα θετικά ή ευχάριστα,
όπως δεν είναι πάντα ευγενή και τα κίνητρα που τον οδήγησαν να «του γράψει». Αυτό που ονομάζουμε δημιουργική γραφή μπορεί να αποδειχθεί εξόχως καταστροφική ή καταστρεπτική διαδικασία. Πόσο αφορούν, όμως, όλα αυτά τους άλλους αναγνώστες; Όπως συμβαίνει πολύ συχνά και στο ποδόσφαιρο, ακόμα και αν οι αντίπαλοι αλληλοεξοντωθούν, στο τέλος η λογοτεχνία θα νικήσει.
[απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Αντάμη "Ψέματα Λένε"]

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Αντάμης γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και -μεταξύ άλλων- εργάζεται ως δικηγόρος.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007) και «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008), ενώ έχει δημοσιεύσει άλλους 20 τίτλους στο διαδίκτυο (www.dreamtigers.gr). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2009). Το βιβλίο του «Σχέδιο Τρόμου» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ισπανία με τον τίτλο «El Proyecto» (Sti Ediciones 2015). Είναι τελειόφοιτος του Π.Μ.Σ. "Δημιουργική Γραφή" του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει οργανώσει και διδάξει σε εργαστήρια γραφής στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Λήμνο.

 -  Ημερομηνίες: Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου

-  Ώρες: θα ανακοινωθούν σύντομα| σύνολο: 10h

-  Υπεύθυνος: Γιάννης Αντάμης

-  Κόστος σεμιναρίου: 40 ευρώ

-  Πληροφορίες και εγγραφές: τηλ. 2651022995, 6955416236, email:[email protected] ,

Facebook:Politheatro Ioannina

  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όλους τους