Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού για την παροχή τριτοβάθμιας (ανώτερης) εκπαίδευσης.

Στις ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις επιλέγονται μέσα από διαδοχικούς κύκλους 20 σπουδαστές. Κατά τον πρώτο κύκλο, πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο εκάστοτε υπεύθυνος καθηγητής ο οποίος παρακολουθεί στενά την πορεία του έτους μέχρι και την αποφοίτηση. Η επιτροπή του πρώτου κύκλου έχει εξ ολοκλήρου διαφορετική σύνθεση κάθε χρονιά.

H φοίτηση είναι τετραετής με το πρώτο έτος να θεωρείται προπαρασκευαστικό. Στο τέταρτο έτος οι σπουδαστές αφιερώνουν το χρόνο τους σχεδόν αποκλειστικά σε δοκιμές για παραστάσεις που ανεβάζουν υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών σκηνοθετών από το δυναμικό της Σχολής αλλά κι εκτός. Κατά το ακαδημαϊκό έτος ’19-’20 π.χ. η Σχολή θα υποδεχτεί δύο αποφοίτους της που ολοκλήρωσαν σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό: τον  Γρηγόρη Λιακόπουλο (Ακαδημία Θεάτρου του Αμβούργου) και τον Γιώργο Κουτλή (Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης-GITIS), καθώς και τον Nikita Milivojevic που, σε συνεργασία με την Amalia Bennett, θα δουλέψει με τους τεταρτοετείς της Σχολής του Ωδείου Αθηνών και της Ακαδημίας Τεχνών του Νόβι Σαντ στη Σερβία πάνω στο ίδιο έργο σε διαφορετικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν και στις δύο χώρες.

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο. Ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός δίνει στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο της Σχολής τη δυνατότητα να συνδέεται ψηφιακά με αντίστοιχους χώρους οπουδήποτε στον πλανήτη για συνδιδασκαλία ή πραγματοποίηση κοινών παραστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Δεδομένου ότι η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Από το 2014 λειτουργεί το Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής για παιδιά Νηπίου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου ενώ κάθε καλοκαίρι λειτουργεί Εργαστήρι Εκπαιδευτικού Δράματος για παιδιά και εφήβους.

Τέλος, η Σχολή διοργανώνει σεμινάρια κι εκπαιδευτικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Με την απόλυτη πεποίθηση πως η ουσιαστική σπουδή του θεάτρου προκύπτει μόνο μέσα από την ίδια την πράξη, οι σπουδαστές εκθέτουν τη δουλειά τους με ποικίλους τρόπους (ανεβάσματα ολόκληρων έργων, συναυλίες, καμπαρέ, βραδιές χορού, παραστάσεις δρόμου, κινηματογραφικές ταινίες) σε συνεργασία με σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας και ξεχωριστούς χώρους τέχνης.

Athens Conservatoire Home

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αγωγή Λόγου
Δραματολογία
Ιστορία Θεάτρου
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική / Τραγούδι
Οπλομαχητική / Θεατρική Ξιφασκία
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία / Εικαστικές Τέχνες
Τεχνική Κλόουν
Τεχνική Μιούζικαλ
Υποκριτική
Χορός / Κίνηση

 

Εκτός από τον κορμό του βασικού προγράμματος εκπαίδευσης οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από εκπαιδευτικές ανταλλαγές με κάποια από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο.

World Theatre Education Alliance

Το 2018 η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών έγινε το 14ο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού World Theatre Education Alliance με έδρα το Πεκίνο.

Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης (GITIS)

Ειδικά για την περίοδο 2017-2021, η σπουδαία αυτή εκπαιδευτική ανταλλαγή έχει τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι, οι σπουδαστές που εισήχθησαν στη Δραματική Σχολή τον Σεπτέμβριο του 2017 έχουν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής τους να δουλεύουν με Ρώσους συναδέλφους τους που ειδικεύονται στη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και την υποκριτική.  Οι συναντήσεις των ομάδων πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, στη Μόσχα και την Αθήνα εναλλάξ. Παράλληλα, επισκέπτες καθηγητές από τη GITIS παραδίδουν μαθήματα στους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε μια κοινή παράσταση, των τελειόφοιτων πλέον, το 2021 στην Αθήνα.

Tenda Summer School

Κάθε καλοκαίρι σπουδαστές μας φιλοξενούνται στη Ferrara όπου μαζεύονται νέοι απ’ όλο τον κόσμο για να εκπαιδευτούν στην Commedia dell’Arte.

Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA)

Η συνεργασία με το τμήμα Applied Theatre & Community Drama της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών του Λίβερπουλ (LIPA) μετράει έξι χρόνια κοινών εργαστηρίων, παρουσιάσεων μέσα στην πόλη, έρευνας και ανταλλαγής εκπαιδευτικών μεθόδων. Μετά από την επιτυχημένη περσινή συνεργασία της Σχολής με το HomeProject, στο φετινό εργαστήριο θα συναντηθούν και οι τρεις οργανισμοί.

Διδάσκουν

Θοδωρής Αμπαζής Βασίλης Ανδρέου Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης Amalia Bennett
Camilo Bentancor Αντώνης Βολανάκης Ιώ Βουλγαράκη Αντώνης Γαλέος
Βίκυ Γεωργιάδου Δημήτρης Γεωργιάδης Στεφανία Γουλιώτη Θάνος Δερμάτης
Γιώργος Ζαμπουλάκης Κωνσταντίνα Ζηροπούλου Δημήτρης Ήμελλος Pauline Huguet
Τζωρτζίνα Κακουδάκη Ακύλλας Καραζήσης Μενέλαος Καραντζάς Henri Kergomard
Ηλίας Κουνέλας Ρηνιώ Κυριαζή Αμαλία Μουτούση Άρης Μπινιάρης
Αργύρης Ξάφης Χρήστος Παπαδόπουλος Εβελίνα Παπούλια Σοφία Πάσχου
Άλκηστις Πολυχρόνη Μαριλένα Ρασιδάκη Μαρία Σαββίδου Γιώργος Σαμαρτζής
Αθηνά Τρέβλια Φίλιππος Τσαλαχούρης Άγγελος Φραντζής

 

Διεύθυνση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Διοίκηση: Κατερίνα Τσεσμετζή
Γραμματεία: Ηλιάνα Δουλάμη
Επικοινωνία: Βασιλέως Γεωργίου Β 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα 10675
Τηλέφωνο: 210 72 23 464
Εmail: [email protected]