"Ιστορίες της Τέχνης": Δίμηνο Σεμινάριο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ
Επιμέλεια Ανδρέας Μαράτος

Τελικά τι είναι έργο τέχνης; Μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο εποχής; Κι αν ναι, με τι τρόπο; Έχει μέλλον η ζωγραφική;

Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο σεμινάριο «Ιστορίες της Τέχνης» από τον Μάρτιο στο Fårö. Πώς όμως μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα έργο τέχνης; Από τη μία, αναφερόμαστε σε αυτό κατατάσσοντάς το μαζί με το δημιουργό του σε συγκεκριμένη εποχή και καθορισμένο καλλιτεχνικό ρεύμα. Από την άλλη, δεχόμαστε ότι στον πυρήνα της ύπαρξης και της πρόσληψης κάθε εικαστικού έργου βρίσκεται μια πιο «προσωπική» διαδικασία γένεσης. Ο δημιουργός του και ο περίγυρος. Το σώμα, το χέρι, το μυαλό, η σχέση με τον κόσμο, η πρόθεση, η πρώτη ύλη, η σύνθεση, οι δοκιμές και η τελική μορφή, το προσωπικό ύφος, τα αισθητικά πρότυπα και οι νόρμες της αγοράς τέχνης της εποχής του αλλά και οι υπόγειες δυναμικές του καιρού του.

Οδηγό και πυρήνα του σεμιναρίου μας αποτελούν έργα τέχνης της δυτικής ζωγραφικής της νεωτερικότητας. Έργα που πραγματεύονται τον βιωμένο χώρο σε όλες του τις εκφάνσεις (εσωτερικοί χώροι, αστικά και φυσικά τοπία, τόποι συμβολικών, συνειρμικών, μυθικών και φαντασιακών προεκτάσεων, τοπία μνήμης κ.τ.λ.) μέσα από διαφορετικές αισθητικές, μορφολογικές, θεωρητικές και φιλοσοφικές προθέσεις και προσεγγίσεις. Καθένα τους μας καλεί να το πλησιάσουμε, «μας αγγίζει από τον σιωπηλό κόσμο των χρωμάτων και των γραμμών, απευθύνεται σε μια αδιατύπωτη αποκωδικοποιητική δύναμη μέσα μας, που θα την ελέγξουμε αφ’ ότου ακριβώς την ασκήσουμε στα τυφλά, αφ’ ότου αγαπήσουμε το έργο».

Θεματικοί μας άξονες:

Η ολλανδική ζωγραφική του 17ου αιώνα. Μπαρόκ. Το ρομαντικό κοσμοείδωλο. Η εκφραστική ανάγκη του ρεαλισμού. Η αντοχή του κλασσικού μέσα από τον συμβολισμό. Η αλλαγή παραδείγματος με τον ιμπρεσιονισμό. Τα βήματα και οι εκδοχές του μοντερνισμού. Οι πρωτοπορίες. Ο σουρεαλισμός του Μεσοπολέμου. Η μεταπολεμική αφαίρεση. Η εννοιολογική τέχνη. Η επιμονή της παραστατικότητας.

Από τον Βερμέερ, τον Φρήντριχ, τον Κουρμπέ και τον Σεζάν μέχρι τον Ρόθκο, τον Φρόυντ και τον Κήφερ θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε μέσα από «στιγμιότυπα» τον μίτο μιας ιστορίας έκφρασης που έρχεται από πολύ μακριά και συνεχίζει να συνομιλεί με το μέλλον της.

 

Facebook Event εδώ

Διάρκεια σεμιναρίου: οκτώ δίωρες συναντήσεις (16 ώρες συνολικά)

Κόστος συμμετοχής (συνολικό): 130€ (+ΦΠΑ) και 115€ (+ΦΠΑ) για φοιτητές & ανέργους

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτέρα 5 Μαρτίου, 18.30-20.30

Ημέρα & ώρες σεμιναρίου:
Δευτέρα, 18.30-20.30

Πληροφορίες & συμμετοχές:
Έβρου 14, 11527
210 7717544
[email protected]
www.faro.gr