Η ελληνίδα ηθοποιός που ''κατακτά” την καρδιά του θεατρικού Λονδίνου με το έργο  “Stegosaurus”

“Stegosaurus”

 28 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Μαρτίου

NETWORK THEATRE VAULT FESTIVAL ( ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ)

με την ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΑΘΑΤΟΥ

Η ελληνίδα ηθοποιός που ''κατακτά” την καρδιά του θεατρικού Λονδίνου με το έργο  “Stegosaurus”.

Η Ελπίδα Σταθάτου που ζει κι εργάζεται ως ηθοποιός στην καρδιά της θεατρικής Ευρώπης, παρουσιάζει στα τέλη Φεβρουαρίου την παράσταση “Stegosaurus”, που το περασμένο καλοκαίρι παίχτηκε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου (C Royale Theatre), το μεγαλύτερο φεστιβάλ θεάτρου στον κόσμου.

Η παράσταση μετά από τις καταπληκτικές κριτικές του Εδιμβούργου για την “αδυσώπητη και ειλικρινή και μαγευτική της ερμηνεία (★★★★★ Broadway Baby) (★★★★ Fringe Guru) συνεχίζει το ταξίδι της στο VAULT Festival  στην καρδιά του Λονδίνου. To VAULT είναι ένα φεστιβάλ 2 μηνών που σκοπό έχει να φέρει στο Λονδίνο τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς από διάφορα μέρη στον κόσμο.

Μία παράσταση που μιλά για ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της εποχής μας, τη νευρική ανορεξία, o Στεγόσαυρος ρίχνει μια καυστική ματιά στις συναισθηματικές και διατροφικές διαταραχές που καταστρέφουν τις ζωές πολλών ανθρώπων, εστιάζοντας στην αληθινή ιστορία μιας τριαντάχρονης γυναίκας.

Η ύπαρξη της πρωταγωνίστριας κινείται μεταξύ βουλιμίας, ανορεξίας, κατάχρησης ουσιών, συναισθηματικής κακοποίησης και αποστασιοποιημένου σέξ.

Κρατώντας σαφείς αποστάσεις όμως από κάθε είδος αυτολύπησης και σοβαροφάνειας, το έργο ξεχωρίζει για τις έντονες εναλλαγές ρυθμού και διάθεσης. Με αιχμή του δόρατος την αμεσότητα της ερμηνείας της Σταθάτου, ο Στεγόσαυρος παρουσιάζει με ρεαλισμό, χιούμορ αλλά και συμπόνια την πάλη των ατόμων με διανοητικές διαταραχές, αυτό το τέρας που τους “ροκανίζει” το μυαλό.

Η Ελπίδα, αφού τελείωσε τις σπουδές της στην ψυχολογία αποφασίζει να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Έτσι ξεκίνησε το συναρπαστικό της ταξίδι στο Λονδίνο με σχεδόν μοναδικές αποσκευές, την πίστη και λατρεία της στο θέατρο και τη νεανική της δύναμη.

Εκεί θα περάσει τις εξετάσεις στην σχολή που ονειρεύεται έχοντας δοκιμαστεί σε αρκετές οντισιόν.

Μετά από αρκετές εμπειρίες και συμμετοχές σε παραγωγές στο Λονδίνο, αποφάσισε να κάνει την πρώτη δική της παραγωγή στο θέατρο με το έργο “Stegosaurus”. Έτσι ανοίγει μόνη της τις πόρτες σε σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ ενώ συγκινεί με την γεμάτη τρυφερότητα ερμηνεία της και κατανόηση για την ψυχική νόσο.

Το Fringe Review περιέλαβε τον Στεγόσαυρο στις προτεινόμενες παραστάσεις του καλοκαιριού, χάρη στη επιτυχία της παράστασης να εξερευνήσει το ανθρώπινο σθένος και της πολυπλοκότητα της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία”, μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες της συγγραφέα Έρσης Νιαότη.

 

ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΑΘΑΤΟΥ:

«Η ιστορία ξεκίνησε όταν διάβασα το σενάριο της  ̈Ερσης Νιαότη. Την αυτοβιογραφία της, πάνω στις διατροφικές διαταραχές που την οδήγησαν στην κατάθλιψη. 'Η ίσως και το ανάποδο. Ήξερα μέσα μου, ότι έπρεπε να το κάνω. Σαν γυναίκα, έπρεπε να πω αυτή την ιστορία, προκειμένου να μάθει όλος ο κόσμος πώς είναι να παλεύεις τόσα χρόνια με τον εαυτό σου. Να ξέρεις, ότι ίσως και να πεθάνεις και να μην σε νοιάζει. Το σημαντικότερο στοιχείο του έργου είναι, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ταυτιστεί με το θέμα, ακόμα και αν δεν έχει περάσει κάποιου είδους συναισθηματικής διαταραχής».

Ενθουσιάστηκα με το σενάριο και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία με τον Joe Hufton, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Ολιβιέ Award για την παράσταση Alice in Wonderland.

«Ξεκινήσαμε με μια εβδομάδα παραστάσεων στο Camden. Με μικρό έως ανύπαρκτο budget με βασικό μας όπλο την σκληρή δουλειά και την αγάπη μας για το έργο».

 

Trailer της παράστασης: http://vaultfestival.com/whats-on/stegosaurus

 

Έγραψαν για την παράσταση: 

  • Broadway Baby

Το συναίσθημα στην πιο αγνή και αθώα του μορφή.”

  • Fringe Guru

Μια αδυσώπητη και από βάθος καρδιάς ερμηνεία.”

  • The Stage

Ενας μονόλογος, που απο μόνος του είναι μια μορφή θεραπείας.”

  • The List

Μια αφοπλιστικά χαρισματική ερμηνεία.”

  • Sunday Times

Πολύ ισχυρό δράμα.”