Κριτική για την παράσταση «Πες μου ότι είναι ψέμα - Επιχείρηση Ωρωπός»

Από την Κατερίνα Βαρδακαστάνη

Παρακολουθήσαμε στο Θέατρο NOUS την παράσταση «Πες μου ότι είναι ψέμα - Επιχείρηση Ωρωπός» του Antony Neilson, σε διασκευή – σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία παρεξηγήσεων με καταστάσεις στα όρια του παραλόγου.

Υπόθεση του έργου

Βρισκόμαστε στο αστυνομικό τμήμα Ωρωπού, ανήμερα της ημέρας του Πάσχα. Εκεί δύο αστυνομικοί, που συνδέονται με αδελφική φιλία από την παιδική τους ηλικία, κάνουν βάρδια και ανυπομονούν λόγω της ημέρας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όμως η μέρα δεν εξελίσσεται, όπως αυτοί επιθυμούν. Λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα, που δεν τους αρέσει καθόλου. Χρειάζεται να ενημερώσουν τους Τέλη Κελαλά Μαλαφάκα, υποψήφιο δήμαρχο Ωρωπού και τη σύζυγό του Ζιζί Κελαλά Μαλαφάκα - Δελημπαλτάκα, η οποία ήθελε να γίνει ηθοποιός, γι' ένα πολύ θλιβερό συμβάν. Ταυτόχρονα, όμως, στο Αστυνομικό Τμήμα έρχεται και ένας νεαρός, ο Πασχάλης και καταγγέλλει τα αφεντικά του, ως εμπόρους ναρκωτικών. Οι δύο αστυνόμοι, εκτελώντας την αποστολή τους, συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα, που κατέθεσε ο Πασχάλης νωρίτερα. Η μία παρεξήγηση φέρνει την άλλη και κάθε σκηνή ξετυλίγει μια παράλογη κατάσταση, πιο ακραία από την προηγούμενη, καθώς προστίθεται και η σουρεαλιστική συμπεριφορά των χαρακτήρων, που συνθέτουν το παζλ. Ο σύζυγος έχει κάποιες «απρόοπτες » συμπεριφορές, η μητέρα ζει τις φαντασιώσεις της, ως επιτυχημένη ηθοποιός, ο Πασχάλης, ύποπτα ζαλισμένος και οι δύο αστυνομικοί, που μόνο συμπεριφορά αστυνομικών σε υπηρεσία δεν έχουν, να προσπαθούν συνεχώς να ανακοινώσουν το ατυχές συμβάν. Στην Επιχείρηση Ωρωπός θα ανακαλυφθεί η αλήθεια και θα είναι απρόοπτη για όλους.

Η παράσταση

Από την πρώτη στιγμή, που εμφανίζονται οι ηθοποιοί στη σκηνή, μέχρι και το φινάλε, ο θεατής δε σταματά να γελά. Η παράσταση στο Θέατρο NOUS «Πες μου ότι είναι ψέμα - Επιχείρηση Ωρωπός» του Antony Neilson σε διασκευή – σκηνοθεσία Τάσου Ιορδανίδη, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο κοινό να μην γελάσει, με τον παραλογισμό των παρεξηγήσεων, που βιώνουν οι ήρωες και τις απίστευτες κωμικές καταστάσεις, που τους φέρνουν οι παρεξηγήσεις. Η διασκευή της βρετανικής κωμωδίας “The lying kind” από τον Τάσο Ιορδανίδη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη οπτική της διασκευής λειτουργεί καταλυτικά, αναδεικνύοντας έτσι το κωμικό στοιχείο, με το ρυθμό, που απαιτεί η κωμωδία, δημιουργώντας ένα έργο γρήγορο στην πλοκή του και στις καταστάσεις των ηρώων.

Η σκηνοθεσία της παράστασης, με τα κοστούμια της Κατερίνας Ανδρικοπούλου και τους φωτισμούς του Γιώργου Φωτόπουλο, έδωσε στους βιρτουόζους ηθοποιούς, την ευκαιρία να εκφράσουν επί σκηνής όλες τις πτυχές της κωμικότητας των ρόλων, που υποδύονται και το αποτέλεσμα δικαιώνει τελικά τον θεατή, που επιλέγει να παρακολουθήσει αυτήν την παράσταση.

Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου, στο ρόλο της Ζιζί Κελαλά Μαλαφάκα-Δελημπαλτάκα, σε κάθε εμφάνισή της, ερμηνεύει κι άλλη περσόνα, με την τρέλα, που και η ίδια καταθέτει, αλλά απαιτεί κι η μαύρη κωμωδία, ισορροπώντας πάντα ανάμεσα στον ρεαλισμό και το παράλογο. Ο Μάνος Πιντζής αποδίδει απλόχερα και με φυσικότητα, με τον αέρα του ζεν πρεμιέ, τον ρόλο του συζύγου και υποψήφιου δημάρχου Τέλη Κελαλά Μαλαφάκα. Ο Αντώνης Καλομοιράκης ως Πασχάλης, έχει πλάσει ένα ρόλο με αριστοφανικά χαρακτηριστικά. Και βέβαια το απίστευτο δίδυμο επί σκηνής, ο Σπύρος Πουλής με τον Κώστα Αποστολάκη, ως δύο αστυνομικοί, φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια, μέσα σε κωμικά μοτίβα δοκιμασμένα, του «καλού» και του «κακού» αστυνόμου, του αργού και του γρήγορου, του συναισθηματικού και του σκληρού, του αφελή και του έξυπνου, αποθεώνουν την κωμωδία σε κάθε εμφάνισή τους.

Όποιος θέλει να δει κωμωδία, πρέπει να δει την παράσταση αυτή!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ