Κριτική για την παράσταση "Η φάρμα του διαδικτύου"

Από την θεατρολόγο Μαρινέλλα Φρουζάκη

«Η φάρμα του διαδικτύου» παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι στο «Θέατρον», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, και συνεχίστηκε με επιτυχία έως την Κυριακή των Βαΐων του 2019.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια μοναδική εκπαιδευτική παράσταση-εργαλείο μαθαίνει στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να προφυλάσσονται από τους «λύκους» του Διαδικτύου. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Saferinternet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με τρόπο άμεσο και διασκεδαστικό οι μικροί θεατές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να θωρακίζονται απέναντι σε κινδύνους όπως: λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων από αγνώστους, αποκάλυψη στοιχείων, συναντήσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο, δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών, ρατσισμός. Συχνά, τα παιδιά εμπνέονται από τις ιστορίες της Φάρμας, κάνουν θεατρικά, γράφουν ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφίζουν.

Το έργο έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό αλφαβητισμό στην Ευρώπη.

Η παράσταση αγαπήθηκε από χιλιάδες θεατές σε όλη την Ελλάδα και συνεργάστηκε με δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όπως με την Google Ελλάδος, Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Πρόληψης – ΟΚΑΝΑ, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ , την Αρχιεπισκοπή Αθηνών κι επίσης αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε μία φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με τον σκύλο τους, τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες σερφάροντας στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Ο νέος διαδικτυακός φίλος της Τούλας της κοτούλας είναι όντως αυτός που λέει; Ο Ρούντι και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια στάθηκαν τόσο τυχερά και κέρδισαν δώρα; Τελικά, οι άσπρες ή οι μαύρες χήνες είναι καλύτερες; Τα παιδιά της φάρμας με τη βοήθεια της σοφής κουκουβάγιας θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από τους λύκους του διαδικτύου;

Η παράσταση

Το κείμενο της Βερόνικας Σαμαρά και του Γιώργου Κορμά ήταν μια καλοδουλεμένη και ρέουσα ιστορία, ιδανική για μικρά παιδιά, χωρίς να γίνεται ούτε κουραστική ούτε υπερβολικά διδακτική. Η διασκευή και η σκηνοθεσία της Σοφίας Τσινάρη, απόλυτα εναρμονισμένη με την συνολική ατμόσφαιρα, λιτή, σαφής και ευανάγνωστη, μας παρέδωσε μια ζεστή, ισορροπημένη παράσταση με συγκροτημένη αισθητική άποψη και καλά κουρδισμένη. Τα σκηνικά (Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου) ευέλικτα και λειτουργικά, ώστε να ταξιδεύουν με μια βαλίτσα κι ένα αυτοκίνητο σε όλη την Ελλάδα, όπως μου περιέγραψε και η ίδια η σκηνοθέτης, καθώς και τα κοστούμια (ομοίως) επίσης ευρηματικά και λειτουργικά, με λίγα πούπουλα, μανταλάκια, απλά υφάσματα, γάντια και σκουφάκια, οι ηθοποιοί μεταμορφώνονταν σε διάφορες μορφές, μοχθηρές και μη, παιδιά και ζώα της φάρμας, με τρόπο απλό και πειστικό. Οι τρεις ηθοποιοί (Θάνος Αλεξίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Σία  Κουτσού) υπερασπίστηκαν επάξια αυτό που κλήθηκαν να κάνουν χωρίς υπερβολές, γνήσια και έντιμα, με μια εξαιρετική χημεία που έφτανε στο κοινό.

Η μουσική και οι στίχοι (Δημήτρης Παπαγεωργίου) ταίριαζαν ιδανικά με το συνολικό κλίμα της παράστασης, και με τρόπο ευχάριστο μετέδιδαν τα απαραίτητα μηνύματα στους μικρούς θεατές. Η κίνηση και οι χορογραφίες (Δάφνη Πανταζοπούλου , Μόνικα Κολοκοτρώνη) με ειλικρίνεια, μέτρο, πίστη και ενθουσιασμό ανέδειξαν στο έπακρο τη δυναμική των σκηνικών αντικειμένων, ενισχύοντας την εύρυθμη ροή της παράστασης. Οι φωτισμοί (Μελίνα Μάσχα) ενδυνάμωναν τις πιο ιδιαίτερες πτυχές του κειμένου, χαρίζοντάς μας εξαιρετικά όμορφες και χιουμοριστικές εικόνες θεάτρου σκιών. Πολύ γοητευτική η αναπαράσταση του νερού που «έβρεξε» ευχάριστα όλο τα κοινό, εμπλέκοντάς μας τόσο ευχάριστα στην θεατρική διαδικασία!
Μια εξαιρετική δουλειά που πρέπει να παιχτεί σε όλα τα σχολεία, πολύ χρήσιμο και εποικοδομητικό το μέρος του θεατρικού παιχνιδιού και της συζήτησης που ακολουθεί στο τέλος της παράστασης, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των μικρών και μεγάλων θεατών.

Η ομάδα

Η θεατρική ομάδα Χιλιοδέντρι δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων υψηλής αισθητικής. Ιδρυτικά μέλη είναι η Σοφία Τσινάρη(ηθοποιός-σκηνοθέτης) και η Άννα Πορφύρη (ηθοποιός). «Κουβαλώντας την πολύχρονη εμπειρία μας στο χώρο του θεάτρου με συμμετοχές σε βραβευμένες παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, η αγάπη μας για τα παιδιά, μας ώθησε να στραφούμε στο παιδικό θέατρο. Απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις μας είναι ο πειραματισμός, οι πρωτότυποι θεατρικοί κώδικες, η λεπτομερής δουλειά, η ευαισθησία, το χιούμορ, μα πάνω απ’ όλα ο σεβασμός προς τον μικρό θεατή. Με αυτά τα κριτήρια επιλέχθηκε και η Φάρμα».