Οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη στις οθόνες από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Νιώθεις πώς παραλύει ο κόσμος από την ομορφιά; Τώρα άνοιξε η πόρτα. Τώρα αυτή την ώρα, όποιος θέλει, μπορεί να έρθει μαζί μας.

 Οι Όρνιθες σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, λίγο πριν πετάξουν με προορισμό τη Χιλή και το πιο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, προσγειώνονται στην οθόνη μας.

Απευθείας link για το Facebook video: https://www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre/videos/2739821179445546

 Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται το 2020 με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, λίγο πριν «πετάξουν» για το Σαντιάγκο της Χιλής. Οι Όρνιθες που παίζονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια, προκαλώντας έντονες συγκινήσεις ανά τον κόσμο, προσγειώνονται στις οθόνες μας την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι και για 48 ώρες.  Αμέσως μετά τις sold-out παραστάσεις στη Στέγη και λίγο πριν πετάξει για Χιλή, η παράσταση γίνεται διαθέσιμη για όλους μέσω Facebook.

Αυτή η παράσταση ποτέ δεν ήταν απλώς μια παράσταση. Έμοιαζε, πάντα, με το σκηνικό της: ένα πλωτό νησί, κάπου μεταξύ ελληνικής αμμουδιάς και Αμαζονίου, γεμάτο πεύκα και τροπική βλάστηση, το οποίο ταξιδεύει πέρα από τόπους και χρόνους, εθνικά σύνορα, πολιτείες και πολιτεύματα. Μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο, το 2016, οι Όρνιθες του Αριστοφάνη πέταξαν έως το St. Ann’s Warehouse του Μπρούκλιν, όπου και συνέβη το πρωτοφανές: μια ελληνική παραγωγή ανακηρύχτηκε από το Vulture του “New York Magazine” στις δέκα καλύτερες του 2018.

Τώρα, ανανεωμένη στο έπακρο, η παράσταση – κινούμενη γιορτή, εξελίσσεται για άλλη μια φορά, και με μια ταινία του Μπάμπη Μακρίδη –εμπνευσμένη από αυτήν– και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα να τη συνοδεύει. Οι Όρνιθες ενώνουν τη βραζιλιάνικη ομάδα χορού Passinho Carioca, από τις φαβέλες του Ρίο, με τους Νίκο Καραθάνο, Χρήστο Λούλη, Βασιλική Δρίβα, Έκτορα Λιάτσο, Κώστα Μπερικόπουλο, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Amalia Bennett, Γιάννη Σεβδικαλή, Άγγελο Τριανταφύλλου, να περιστοιχίζονται πλέον από τους Αμαλία Μουτούση, Στεφανία Γουλιώτη, Θανάση Αλευρά, Κλέλια Ρένεση, Μάρθα Φριντζήλα και φυσικά, τους μουσικούς επί σκηνής.

Για τη Στέγη ο διεθνής Έλληνας είναι ο στόχος, ο άξονας και η βάση πάνω στην οποία παράγει πολιτισμό. Με γνώμονα την εξωστρέφεια και έχοντας πάντα στο μυαλό την Ελλάδα στα καλύτερά της, συνεχίζουμε την εκτός των συνόρων δράση μας. Πάνω από 60 παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών παρουσιάζονται σε διάφορα φεστιβάλ και θέατρα στην Ευρώπη με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συντονίζει διεθνή ταξίδια για παραγωγές της, συμμετέχει σε διεθνή δίκτυα, συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο και προωθεί την αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμών.

Επόμενος σταθμός για τους ελληνοβραζιλιάνικους Όρνιθες, αμέσως μετά την Αθήνα και τη Στέγη που παίχτηκαν σε sold out παραστάσεις, είναι το διεθνές φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής στη Χιλή, Santiago a Mil, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης και, μάλιστα, διπλής. Γιατί η παράσταση θα παιχτεί σε ένα από τα εμβληματικά θέατρα του Σαντιάγο, στο Teatro Municipal de las Condes, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει θα παρουσιαστεί σε έναν ανοιχτό χώρο, έξω από την πρωτεύουσα, με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων, σε μια πόλη που «βράζει» λόγω της κοινωνικής κρίσης που οδήγησε σε συγκρούσεις που κρατούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Το νόημα της παράστασης των Ορνίθων, μακριά από τείχη και εχθρότητες, δεν μπορεί παρά να είναι οικουμενικό και απαραίτητο στη Χιλή το 2020.

Αυτή είναι, εξάλλου, η φιλοσοφία του περίφημου φεστιβάλ που, εδώ και 25 χρόνια, από το 1994, έχει παρουσιάσει 1.065 θεάματα από τη Χιλή και περίπου 500 από άλλες 25 χώρες του κόσμου, μπροστά σε 11.825.830 θεατές, τόσο στο Σαντιάγο όσο και σε 15 ακόμη πόλεις, κοινότητες και γειτονιές της Χιλής. Μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, έχουν παρουσιάσει εκεί τα έργα τους οι Pina Bausch, Ariane Mnouchkine, Royal de Luxe, Robert Wilson, Christoph Marthaler, Jan Fabre, Krystian Lupa, Ivo van Hove, Romeo Castellucci, Lemi Ponifasio και Thomas Ostermeier.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ