Break the Chain Festival

Αρχείο Παίχτηκε από 24/10/2015 έως 25/10/2015

Σχετικά

Break the Chain Festival 24 & 25/10

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Τι ξέρεις για το trafficking; Τι δεν ξέρεις; Και τι μπορείς να κάνεις….

 

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, διοργανώνεται στις 24 και 25 Οκτωβρίου ένα φεστιβάλ πολλαπλών δράσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα του trafficking.

Καλλιτέχνες, δημιουργικοί πολίτες, οργανώσεις και ιδρύματα της Κοινωνίας των Πολιτών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να παρουσιάσουν ένα πολυσυλλεκτικό διήμερο πρόγραμμα πολλαπλών δράσεων. Θέατρο, χορός, μουσική, προβολές, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις - όλες οι μορφές τέχνης «μιλούν» με τη δικιά τους γλώσσα για το θέμα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο οργανώνονται αλλεπάλληλα workshops για παιδιά και ενήλικες με στόχο τη βιωματική προσέγγιση πάνω στο θέμα της ανθρώπινης εμπορίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από πρωτότυπες ομιλίες, που στόχο έχουν να φωτίσουν το θέμα από διαφορετικές πτυχές.

Τέλος, όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας (ΜΚΟ, Ιδρύματα και Δημόσιοι Φορείς) θα βρίσκονται εκεί για να ενημερώσουν τον κόσμο, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Μη μένεις αμέτοχος/η», οι δεκάδες συμμετέχοντες σας προσκαλούν σε αυτή τη «γιορτή» ενημέρωσης κι ανταλλαγής ιδεών, που θα γίνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο και τη μοναδική συμβολή της τέχνης.

Η καμπάνια "Break the Chain” απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες: σε παιδιά και νέους ως αυριανοί ενεργοί πολίτες, σε ενήλικες που ευαισθητοποιούνται με το θέμα και σε όλους όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος του σύγχρονου κόσμου.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης, το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, διαλέγοντας την εκδήλωση που θέλετε να παρακολουθήσετε ή το εργαστήριο που θα θέλατε να συμμετάσχετε. Η ποικιλία είναι μεγάλη: από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις ως εργαστήριο φωτοθεραπείας και αγώνες ρητορικής….

 

Στοιχεία για το Trafficking:

Αν το θέμα του Trafficking ακούγεται θεωρητικό και μακρινό, οι αριθμοί μπορούν να πείσουν τον καθένα για την έκταση και τη σπουδαιότητά του: 27.000.000 σύγχρονοι δούλοι, 4.500.000 θύματα σεξουαλικής trafficking, 5.500.000 παιδιά θύματα για κάθε είδους εκμετάλλευση. Μόνο 1 στους 100.000 ευρωπαίους διακινητές καταδικάζεται, μόνο το 1-2% των θυμάτων καταφέρνει να αποδράσει.

Ανάμεσα στις πολλές μορφές χρήσης του trafficking από τους σωματέμπορους είναι: η σεξουαλική εκμετάλλευση, η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, η εμπορία οργάνων, η επαιτεία κα. Αυτό που αξίζει να θυμάται κανείς είναι πως η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων.

 

Η καμπάνια Break the Chain

Η καμπάνια Break the Chain θέλει να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να συμβάλουμε, με μικρές καθημερινές πράξεις και επιλογες στο να σπάσει η αλυσίδα του trafficking.

Το Break the Chain αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο Υπουργείο Εξωτερικών και υλοποιείται σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων , την πολιτιστική πλατφόρμα ελculture και τη ΜΚΟ PRAKSIS.

Συνδιοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο οργανισμός Solidarity Now και το ίδρυμα Μποδοσάκη μεσω του προγράμματος των ΕΕA Grants “Είμαστε όλοι Πολίτες που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

οι﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽οσow kai tiστιβες, ες.π

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα:.

http://www.breakthechain.gr/

www.facebook.com/breakthechain.gr

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Περιεχόμενο Break the Chain

 

Συζητήσεις - Ομιλίες

 

  • Forum διαλόγου της Κοινωνίας των Πολιτών με την συμμετοχή των φορέων (ΜΚΟ και Δημόσιων Φορέων).

5 λεπτη εισήγηση των συμμετεχόντων φορέων

 

  • Debate Ρητορικής Εταιρίας Ελλάδας

H Ρητορική Εταιρεία αποτελείται από έμπειρους εκπαιδευτές και οργανωτές και έχει σκοπό να προωθήσει τον διάλογο στην ελληνική κοινωνία, διδάσκοντας κριτική σκέψη, ικανότητες δημοσίου λόγου και επίλυση διαφορών.

  • Talk Forward

 

Το Talk Forward αποτελεί μία πρωτοβουλία της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture. Πρόκειται για τη διοργάνωση συναντήσεων με επαγγελματίες, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την εκάστοτε θεματική, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

 

Workshops

 

  • CSR Workshop

Θέμα: Η εργασιακή εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πιστοποίηση προμηθευτικών αλυσίδων.

 

Α) Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

 

  • ΚΕΠΑΔ

Βιωματικές δραστηριότητες βάση του εγχειριδίου «Ατενί-ζω», που έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή του στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νέων σε θέματα εμπορίας ανθρώπων.

Η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και κοινωνικής Συνοχής σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΔ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα διαδραστικής ενημέρωσης για νέους.

 

  • Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

"Ένας Χάρτης, 5 Ήπειροι, 20 Ιστορίες Παιδιών". Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά  με φωτογραφίες και ιστορίες παιδιών από όλες τις χώρες του κόσμου.

Επίσης, στο χώρο αυτό θα υπάρχουν εκπαιδευτικά  παιχνίδια και άλλες δράσεις για παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

 

Β) Βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες

 

  • "Παράνομη Διακίνηση - Εμπορία παιδιών. Η δική μας ευθύνη" Χαμόγελο του Παιδιού

 

Το εργαστήριο, βασισμένο στις τεχνικές του Θεάτρου Φόρουμ (Θέατρο του Καταπιεσμένου- Augusto Boal), στοχεύει να αναδείξει τα στοιχεία που συνθέτουν το ζήτημα του Trafficking στην Ελλάδα, αναζητώντας λύσεις. Οι συμμετέχοντες θα συν-δημιουργήσουν μια ιστορία για το trafficking μέσω της αλληλεπίδρασης τους και στη συνέχεια -μέσα από την θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας- θα αναζητήσουν αποτελεσματικές και ρεαλιστικές λύσεις για να οδηγηθούν στην κάθαρση.

 

  • Re- flower ΑΜΑΚΑ

Το «Re-Flower Project»* είναι το νέο εργαστήρι φωτοθεραπείας (photo therapy) και απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Αθήνα. Ένας από τους παράλληλους στόχους του Re-flower project είναι να προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει ευρύτερο κοινό μέσα από παράλληλες δράσεις και μέσα από την επικοινωνία των αποτελεσμάτων του. Στο εργαστήρι Re-flower τις ημέρες του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να «μυηθούν» στον κόσμο του trafficking με βιωματικό τρόπο. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές ζωγραφικής, κολάζ, φωτογραφίας και ηχητικής καταγραφής δια μέσου των οποίων θα μεταφερθούν στον κόσμο του trafficking ενώ παράλληλα θα διδαχθούν κάποιες από τις βασικές εφαρμογές της εικαστικής θεραπείας.

 

  • Μετακινούμενοι πληθυσμοί – παιδιά και νέοι ΑΝΤΙΡΡΟΠΟΝ/ PRAKSIS/ ΑΡΣΙΣ

 

 

Η Αντίρροπον, η ΑΡΣΙΣ και η PRAKSIS, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σας καλούν σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά σε κίνηση. Εμπόδια, ρόλοι, συναισθήματα, εμπειρίες συνθέτουν ένα βιωματικό εργαστήριο με χρήση και οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Οργάνωση: Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΕΕΑ grants
Συνδιοργανωτές: Αντίρροπον, Άρσις, Praksis

 

  • Άρσις

Το δύωρο εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς ή/και γονείς και Νέους. Η ομάδα εκπαιδευτών της ΑΡΣΙΣ θ’ αξιοποιήσει τα εγχειρίδια Compass και Compassito, θα εφαρμόσει βιωματικές ασκήσεις και με την ενεργό τους συμμετοχή οι  συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

 

  • ΚΕ.ΜΕ.Α

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Break the Chain” για την Καταπολέμηση της Εμπορίας των  Ανθρώπων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας των Ανθρώπων και με την πολιτισμική πλατφόρμα ελculture διοργανώνει workshopμε θέμα «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση».

Το workshop αφορά στην ενημέρωση στελεχών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, εκπροσώπων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού χώρου. Οι ομιλητές, διακεκριμένες προσωπικότητες με συστηματική ενασχόληση με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, θα προέρχονται από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, από την κοινωνία των πολιτών, από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τον ακαδημαϊκό χώρο. Τις εργασίες θα συντονίσει ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. Βασίλειος Γκρίζης.

 

  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια ICH ανίχνευσης ενδείξεων Εμπορίας Παιδιών

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε εταιρίες εθνικών μεταφορών (ΚΤΕΛ, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες, ΟΣΕ) και οδηγούς ΤΑΞΙ. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση στον εντοπισμό ενδείξεων εμπορίας ανηλίκων, καθώς οι εν λόγω επαγγελματίες έρχονται συχνά σε επαφή με ασυνόδευτους ανηλίκους πιθανά θύματα εμπορίας παιδιών. Θεματικές ενότητες: συνοπτική παρουσίαση του νομικού πλαισίου σχετικά με την εμπορία ανθρώπων και της ασυνόδευτους ανήλικους, ορισμός και περιγραφή της εμπορίας παιδιών, παρουσίαση και εκπαίδευση στην αναγνώριση ενδείξεων με τη χρήση εξειδικευμένου εργαλείου μέσω ειδικών βιωματικών τεχνικών.

 

Σεμινάρια

 

  • The NO PROJECT / Judy Boyl

Αυτό το γεμάτο έμπνευση , βαθιά συγκινητικό και με χρήση  πολυμέσων σεμινάριο για το NO Project  περιλαμβάνει μουσική, τέχνες, βραβευμένη ταινία, κινούμενα σχέδια παγκόσμιας κλάσης, χορό. Όλα αντικατοπτρίζουν τη δυναμική και δημιουργική προσέγγιση που ακολουθούν εκπαιδευτικοί, μαθητές, καλλιτέχνες, χορευτές, κινηματογραφιστές – τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από τον υπόλοιπο κόσμο- προκειμένου να έρθουν αντιμέτωποι με τα εγκλήματα της σύγχρονης δουλείας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

 

 

 

 

 

 

Δράσεις για παιδιά

 

  • HopeSpot

Πρόκειται για μια “έκθεση-quiz” που οδηγεί τον θεατή να συναισθανθεί τη θέση ενός θύματος εμπορίας. Μέσα από ερωτήσεις εκτεθειμένες σε μορφή αφίσας, που αφορούν τα προσωπικά του όνειρα, οδηγείται στη διαπίστωση ότι πολλοί συνομήλικοί του σε όλο τον κόσμο, βλέπουν τα όνειρά τους να διαλύονται, καθώς βιώνουν τον εφιάλτη του trafficking. Το Quiz καταλήγει σε μια πρόκληση για δράση και ενημέρωση.

 

  • KEAN

Η δράση εστιάζει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών που θα επισκεφτούν το Φεστιβάλ.

 

Δράση – Installation

 

  • Δράση Α21

Η Α21 παρουσιάζει την εμπειρία "In Her Shoes" ("Στη Θέση Της"), όπου θα δείτε την ιστορία ενός θύματος εμπορίας ανθρώπων να ξεδιπλώνεται. Θα περπατήστε μέσα σε ένα σπίτι "μύησης", θα καταλάβετε πώς τα θύματα παγιδεύονται στα δίχτυα του τράφικινγκ και θα συνειδητοποιήσετε γιατί τα περισσότερα θύματα δεν ξεφεύγουν ποτέ.

 

Δράση – Live streaming το Χαμόγελο του Παιδιού

 

Ζωντανή αναμετάδοση του event, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από Μαθητές Εθελοντές του YouSmile μέσω Livestreaming. Οι μαθητές εθελοντές του YouSmile αναλαμβάνουν δράση και μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο τις Δράσεις του Φεστιβάλ Break the Chain με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

 

Performances

 

  • Όσμωσης/Μεταναστεύσεις

To Osmosis/Migrations είναι ένα οπτικοακουστικό έργο που βασίζεται σε εικόνες,

ήχους και κείμενα σχετικά με την μετανάστευση. To έργο ακολουθεί την πρακτική του

“Live Coding”, σύμφωνα με την οποία οι ήχοι και οι εικόνες διαμορφώνονται σε πραγματικό

χρόνο και ο κώδικας του προγράμματος για την επεξεργασία τους γράφεται ή

προσαρμόζεται κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του έργου. Το έργο χρησιμοποιεί

υλικό που συλλέχθηκε για την εγκατάσταση “Κρυφό Σχολειό”, που ετοιμάστηκε

επίσης για το PERFORMIGRATIONS, και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με άτομα που η

ζωή τους έχει επηρεαστεί καθοριστικά από την μετανάστευση. Στο έργο συνέβαλαν

επίσης με ιδέες και υλικό μετανάστες- πρόσφυγες από την Μέση Ανατολή που ζουν στην Αθήνα και που λαμβάνουν μέρος στην παράσταση, επηρεάζοντας με τις κινήσεις τους

επι σκηνής τον ήχο και την εικόνα.

Μία performance  από τον Γιάννη Ζάννο (συνθέτης-media artist), την Γιολάντα Μαρκοπούλου (Σκηνoθέτης) την Βίκυ Μπισμπίκη(Προγραμματισμός ανίχνευσης κίνησης και σχεδιασμός σύνθεσης κινούμενης εικόνας) με την ομάδα STATION ATHENS.

 

Χορός- Performances

 

  • ΛΕΛΑ

Μια ομάδα ερμηνευτών εμπλέκει το κοινό σε μια δράση που σχολιάζει την αέναη αγωνία των θυμάτων trafficking να ακουστούν τα ανείπωτα. Η χειραφέτηση εκτίθεται όχι μόνο ως σχεδιασμένη δράση αλλά και ως αυτοσχέδια αντίδραση που εκπλήσσει ακόμα κι αυτόν που την κάνει. Χορογράφος: Ανδρονίκη Μαραθάκη

 

  • Knock Knock Knock

Παράσταση σύγχρονου χορού βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό και το contact improvisation.

Μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον γεμάτο μουσική, μαρτυρίες ανθρώπων που υπέστησαν εκμετάλλευση και ήχους βίας, οι χορευτές κινούνται, χορεύουν και αυτοσχεδιάζουν. Η παράσταση συνδυάζει την τέχνη του σύγχρονου χορού με την καταγγελία για το trafficking και την καλλιέργεια του σεβασμού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Χορογράφος: Τέτα Νικολοπούλου

 

  • Hip Hop - THE NO PROJECT

Το χορευτικό  τμήμα χιπ χοπ του NO Project International παρουσιάζουν μια δυνατή  και ταλαντούχα ομάδα νέων της Αθήνας, που χρησιμοποιούν τις δεξιότητες , το πάθος και την αφοσίωσή τους για να μας αφυπνίσουν σχετικά με τη σύγχρονη δουλεία και την παράνομη

διακίνηση ανθρώπων.

 

 

Θεατρικά

 

  • Ομάδα Όνειρο

Η ομάδα Όνειρο παρουσιάζει την παράσταση-ντοκιμαντέρ “Sex Trafficking” με την οποία δίνει φωνή στα θύματα διακίνησης και σωματεμπορίας. Μέσα από τις πραγματικές μαρτυρίες περιγράφεται η λειτουργία του σύγχρονου δουλεμπορίου (η στρατολόγηση: μεταφορά/ παραλαβή – τα μέσα που χρησιμοποιούνται: χρήση βίας και εξαναγκασμός - ο σκοπός: εκμετάλλευση).

Η Ομάδα Όνειρο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996 από την Αlessandra Maioletti. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της ομάδας είναι η συνεργασία ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης.

 

  • ΙΩ/ΙΟ Μαρκοπούλου

 

"Τι καλύτερο είναι μια φορά να πεθαίνει κανένας παρ' όλες

της μέρες της ζωής του άθλια να πάσχει."

Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου

Μία κάμερα  σε λειτουργία, μία μαρτυρία σε κίνηση, μία στιγμή αφιερωμένη στις γυναίκες θύματα σωματεμπορίας.

Μία performance / work in progress της Γιολάντας Μαρκοπούλου / ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ (concept-σύνθεση) με την Σοφία Μαυραγάνη(χορογραφία), την Pauline Huguet (performer) και τον  Λάμπρο Πηγούνη (μουσική και sound design).

Σε συνεργασία με το RE- FLOWER Project και την ΑΜΑΚΑ.(έρευνα-υλικό).

 

 

  • Θεατρικό αναλόγιο/ Αλάτσης

ΠΕΡΙ ΖΩΩΝ της Ελφρίντε Γέλινεκ: A Lecture Demonstration

 

Τον Μάρτιο του 2012 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) το θεατρικό έργο ΠΕΡΙ ΖΩΩΝ της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας αυστριακής συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κ. Αλέξη Αλάτση.

Το έργο αυτό του 2007 ήταν αποτέλεσμα της ενασχόλησης της Ελφρίντε Γέλινεκ μ’ ένα αληθινό γεγονός, την εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων υπό τον μανδύα ενός escort service στην Βιέννη από την αστυνομία και την δημοσίευση των πρωτόκολλων των υποκλαπέντων συνομιλιών των ενόχων από τον υπερκοριό των διωκτικών αρχών στο περιοδικό FALTER, από τον πολιτικό συντάκτη Florian Klenk.

Το έργο, ως προς τις συνθήκες και την διαδικασία που οδήγησαν στην συγγραφή του, αλλά και η παράσταση της Αθήνας θα παρουσιαστούν με την μορφή μιας ημίωρη παρουσίασης, ενός lecture demonstration, χρησιμοποιώντας υλικό από συνεντεύξεις, άρθρα της Γέλινεκ, αλλά και άλλα σχετικά ντοκουμέντα σε συνδυασμό με αποσπάσματα από βιντεοσκόπηση της παράστασης, από τον σκηνοθέτη και μεταφραστή Κ. Αλέξη Αλάτση.

 

  • Τώρα θα μιλήσω για την Πολυξένη...

 

Απόσπασμα από τη ‘Κασσάνδρα’, στο οποίο η Πολυξένη, η αδερφή της Κασσάνδρας, «πουλήθηκε» από τους δικούς της στον εχθρό ως ερωτικό λάφυρο προκειμένου να κερδηθεί ο πόλεμος από τους Τρώες. Η Πολυξένη αποτελεί το αρχαίο σύμβολο της γυναικείας εκμετάλλευσης. Λίγα λόγια για το έργο: Μετά την καταστροφή της Τροίας, η Κασσάνδρα -κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου- η μάντισσα, την οποία κανείς δεν πιστεύει, βρίσκεται στις Μυκήνες αιχμάλωτη του νικητή Αγαμέμνονα. Το έργο διαδραματίζεται λίγες στιγμές πριν η Κασσάνδρα σφαγιαστεί από την γυναίκα του, τη βασίλισσα Κλυταιμνήστρα. Ο λόγος της, σκληρός και χειμαρρώδης, υφαίνει σιγά-σιγά την ιστορία του Τρωικού πολέμου, με μια άλλη ματιά: το πολιτικό παρασκήνιο και τις εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας ανάμεσα σε οικογενειακά ψέματα και κρατικά μυστικά, ανάμεσα σε προσωπικές διαψεύσεις και μεγάλες προδοσίες. Σκηνοθεσία : Ιουλία Σιάμου & Ζωρζίνα Τζουμάκα

 

  • Μεταξωτές Γυναίκες

Το έργο, με αφορμή την αυτοκτονία ενός θύματος trafficking, παρουσιάζει τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας στην σημερινή εποχή, οι οποίοι διαπραγματεύονται τη ζωή τους, την αποξένωση, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την αδιαφορία σε μια πόλη που νοσεί και επηρεάζει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον συνάνθρωπο. Τα θύματα trafficking αποκαλούνται και “αόρατες γυναίκες”, επειδή οι εκμεταλλευτές τα κρύβουν συνεχώς και τα αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα.

Με εργαλείο την Τέχνη του Θεάτρου, η παράσταση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη των πολιτών σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως αυτό της εμπορίας ανθρώπων δίνοντας έμφαση κυρίως στα θύματα εμπορίας (γυναίκες και παιδιά).

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

 

  • Λογοτεχνικό αναλόγιο

Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο "Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει" (Μητσιάλη, Αλεξάνδρα) και το βιβλίο “Δε με λένε Ρεγγίνα, Αλέχ με λένε” (Μ. Κοντολέων). Εισήγηση Χ. Χωμενίδης (TBC)

 

Εκθέσεις

 

  • Φωτογραφίας και γραφιστικών:

 

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:

Καμπουράκης Κ.

Μενόγλου Α.

Motta A.

Στεφάτου Ο.

Τσαγκάρη Α.

Κριθαρά – Devienne C.

 

  • Γραφιστικών:

Η PRAKSIS σε συνεργασία με την ΕΔΕΕ, θα εκθέσουν τα 33 εικαστικά έργα και 3 video νέων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δημιουργικότητας Cannes Young Lions Greece, που είχε ως θέμα για το 2014, την PRAKSIS και το “anti-trafficking” .

 

  • Εικαστικών:

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

  • Ανδρέας Βούσουρας (εγκατάσταση)
  • Μπάμπης Καραλής (βίντεο),
  • Αλέξανδρος Μαγκανιώτης (σχέδιο),
  • Αννα Μανέτα (εγκατάσταση),
  • Τζελίνα Πάλλα (φωτογραφική εγκατάσταση)
  • Αννέττα Σπανουδάκη (εγκατάσταση)

 

  • Έκθεση The art of trafficking

Με την ευγενική χορηγία της Βρετανικής Πρεσβείας.

Τα έργα που παρουσιάζονται εδώ είναι μια έκθεση που δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους από την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Νότια Αμερική που υπήρξαν θύματα διακίνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νέοι καλλιτέχνες είναι μέλη μιας ομάδας του Συμβουλευτικού Κέντρου για Θέματα Διακίνησης Παιδιών (Child Trafficking Advice Centre) το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κορυφαίας μη κυβερνητικής οργάνωσης για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού (NSPCC). Έξι κορίτσια και τρία αγόρια, ηλικίας 16-20, πήραν μέρος σε μια σειρά εργαστηρίων που οργάνωσε η Spencer Imogen Chapman, η κοινωνική λειτουργός της ομάδας. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα τριών νεαρών γυναικών που σχεδιάστηκαν πριν έναν χρόνο.

Η Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού, είναι μια από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ειδικεύεται στην προστασία του παιδιού. Είναι ο μόνος μη κυβερνητικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει δικαιοδοσία να αναλάβει δράση για την προστασία των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει φωνή στα θύματα εμπορίας να μιλήσουν για τις εμπειρίες της διακίνησης και της στήριξης που έλαβαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

  • Έκθεση Ασυνόδευτα Ανήλικα (ΜΕΤΑδράση)

 

Έκθεση ζωγραφικής Ασυνόδευτων Ανηλίκων , από τη ΜΕΤΑδραση

 

Προβολές

Προβολή ταινιών à TBA

 

Μουσική  

PEPPER 96.6

BIG BAND