Εργαστήριο με αντικείμενο την performance από την Έλλη Παπακωνσταντίνου/ ODC Ensemble

Αρχείο Παίχτηκε από 04/12/2017 έως 04/12/2017

Περιγραφή

Η ομάδα ODC Ensemble οργανώνει  ένα πρωτότυπο, πολυσυλλεκτικό τριήμερο εργαστήριο στις 4, 7 και 9 Δεκεμβρίου 2017. Οι Έλλη Παπακωνσταντίνου/ ODC Ensemble οργανώνει ένα πρωτότυπο, πολυσυλλεκτικό εργαστήριο στο πλαίσιο της νέας παράστασης τους με τίτλο: “ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ” που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης (31 Γενάρη - 4 Φλεβάρη 2018). Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε χορευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς, θεωρητικούς […]

Περισσότερα

Η ομάδα ODC Ensemble οργανώνει  ένα πρωτότυπο, πολυσυλλεκτικό τριήμερο εργαστήριο στις 4, 7 και 9 Δεκεμβρίου 2017.

Οι Έλλη Παπακωνσταντίνου/ ODC Ensemble οργανώνει ένα πρωτότυπο, πολυσυλλεκτικό εργαστήριο στο πλαίσιο της νέας παράστασης τους με τίτλο: “ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ” που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης (31 Γενάρη - 4 Φλεβάρη 2018).

Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε χορευτές, ηθοποιούς, εικαστικούς, θεωρητικούς της τέχνης, σε φοιτητές και σπουδαστές σχολών που επιθυμούν να μυηθούν στη μέθοδο και τον τρόπο δουλειάς της ομάδας, αλλά και να αναπτύξουν τεχνικές και γνώση με αντικείμενο την performance και με δυνατότητα συμμετοχής στην παράσταση ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης.

Συγκεριμένοι άξονες, θέματα που θα εξετάσουμε:

Α) Τρόποι ενσωμάτωσης προσωπικού υλικού και κατασκευής μας νέας δραματουργίας.

Β) Κατασκευές νέων φιγούρων σκιών και η σκηνική τους χρήση. Ο διάλογος με τα νέα μέσα, το βίντεο, το real time video.

Γ) Η λυρική φωνή και το σώμα του ερμηνευτή.

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί για την ομάδα μια δυνατότητα γνωριμίας με καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται για την ώσμωση διαφορετικών τεχνών και για την performance. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να «ανοίξουμε» την πρόβα μας και να μοιραστούμε την έρευνά μας, αλλά και να γνωρίσουμε νέους καλλιτέχνες. Ελπίζουμε στην ενσωμάτωση κάποιων συμμετεχόντων στην παράσταση του Τέχνης.

 

Λίγα λόγια για τους ODC Ensemble

Με διακρίσεις στο εξωτερικό -πρόσφατα οι ΟDC βραβεύτηκαν για την παράσταση Revolt AthenΣμε το “First Prize Award BE Festival 2017 for the REP” στη Μεγάλη Βρετανία- αλλά και με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της στο σύγχρονο πολιτικό θέατρο και την υβριδική περφόρμας.

Το 2011 η ODC Ensemble σύστησε ένα χώρο συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης το «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ», το οποίο και διηύθυνε από το 2011 μέχρι και το 2016. Σήμερα, πρωτοστατώντας στη διεθνή δικτύωση συμμετέχει ως partner σε τρία Creative Europe προγράμματα: Business Models for Culture (2016-2020), Europe Grand Central (2016-2018), Polar Circle (2017-2020). Είναι μέλος των διεθνών δικτύων Trans Europe Halles και IETM.

Η τελευταία τους παράσταση Revolt AthenΣ έχει παιχτεί μεταξυ άλλων στα φεστιβάλ: Acco Festival- Israel, Operadagen Festival- Holland, Neukoellner Oper Berlin- Germany, Musikteater Festival- Austria, Faki Festival- Croatia, BE Festival for the REP, UK, Antik Theatre- Spain και Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Έχει παρουσιάσει παραστάσεις της στο εξωτερικό: Όπερα του Καϊρου (Υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ), Chashama Theatre, Times Square (ΝΥ, Η.Π.Α.), Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 1998 και το 2004 (Μεγ. Βρετανία), Πανεπιστήμιο του Princeton (Η.Π.Α.), LaMaMa E.T.C., (ΝΥ, Η.Π.Α.), 1ο Διεθνές Φεστιβάλ του Ιράκ, Operadagen Festival, Ολλανδία, Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (επίσημα εγκαίνια), Neukollner OperBerlin, Musikteatertage Festival Vienna,  etc. Το 2016 συμμετείχε στην PQ Quadrennial 2016 (CZ). Η Valetta 18 Πολιτιστική Προτεύουσα της Ευρώπης έχει αναθέσει την πραγματοποίηση παράστασης με τίτλο «Casino Barocque”, ενώ τον Ιούνιο  παρουσιάσαμε την “Λουιζέτα, τα καμαρίνια μιας επανάστασης” σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας.

 

Η παράσταση το ΣΠΗΛΑΙΟ 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ σε σύλληψη/σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου διερευνά μέσα από την φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου. MORE

 

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Δευτέρα 4/12 17:00 – 20:00, με τον εικαστικό Παντελή Μάκκα, τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Κώνστα και τους ODC Ensemble

Πέμπτη 7/12 17:00 – 20:00, με τον Τηλέμαχο Μούσα και τους ODC Ensemble

Σάββατο 9/12 17:00 – 21:00, με την σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου, τη δραματουργό Στέλλα Ράπτη και τους ODC Ensemble

 

Στο εργαστήρι συμμετέχουν οι ηθοποιοί:  Σταύρος Γιαγκούλης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση και Μαριλένα Χρυσοχοϊδη.

 

Σύντομα βιογραφικά

Έλλη Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτιδα

Ως σκηνοθέτης η Έλλη διαρκώς αναζητά νέους τρόπους να διευρύνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα, το πολιτικό αφήγημα και την παραστατικότητα.

Η ενασχόλησή της με την τέχνη ξεκίνησε μέσω της μουσικής και των εικαστικών. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Τμήμα Θεάτρου) και πολύ γρήγορα έφυγε για το Λονδίνο, όπου έκανε Master σκηνοθεσίας στο Royal Holloway, University of London και εργάστηκε για δέκα χρόνια ως σκηνοθέτης τόσο στο West End, όσο και στο off West End. Συγκεκριμένα την περίοδο 1996-1998 την απασχόλησε ιδιαίτερα η νέα δραματουργία έχοντας την τύχη να συνεργαστεί άμεσα με σημαντικούς δραματουργούς του Royal Court Theatre, όπως τη Sarah Kane και τη Tammantha Hammerschlag, ενώ το 1997 τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας ODC Ensemble που δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης πειραματικής τέχνης. Η ODC δημιουργεί κυρίως υβριδικά έργα, με τη συμμετοχή πολιτών/ακτιβιστών εστιάζοντας σε μη θεατρικούς χώρους (με την λογική της παρέμβασης στον ευρύτερο δημόσιο χώρο) και στην ανατροπή της παραδοσιακής αντιπαραθετικής μετωπικής σχέσης με το κοινό.

Το 2011 είχε την πρωτοβουλία να συσταθεί ένας χώρος συλλογικής έκφρασης, δικτύωσης καλλιτεχνών και πολιτών, μια θερμοκοιτίδα σύγχρονης τέχνης το «ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ».

Σήμερα, μοιράζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σκηνοθετώντας για την ομάδα της ODC Ensemble είτε για άλλους οργανισμούς. Χαρακτηριστικά, έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Πανεπιστήμιο του Princeton και παραστάσεις της έχουν παιχτεί σε διεθνή φεστιβάλ και θέατρα, όπως: Edinburgh Festival, (“Edinburgh 1st award 1997”) (UK), the Royal Court Theatre (UK), Princeton University, (U.S.A.), Opera House Cairo (EG), LaMaMa theatre, NY, (USA), THEATERHAUS GESSNERALLEE Zurich (CH), Antic Teatre International Barcelona (SP), “XIV International Meeting of Ancient Drama”, European Cultural Centre of Delphi (GR), Panta Theatre, Caen (FR), International Festival of Experimental Theatre in Cairo (EG), Inauguration Ceremony of the Bibliotheca Alexandrina (EG), International Festival Iraq,  κ.α. Πρόσφατα συμμετείχε με την περφόρμανς Debtocrazy Revolutions στη Διεθνή Έκθεση της Πράγας (Prague Quadrennial 2015) καθώς και στο Ελληνικό Εθνικό Περίπτερο με τις παραστάσεις της “Δέρμα» και «ΜΕΤΑ».

Η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε με την ODC Ensemble με τον τίτλο «Revolt-Athens” παίχτηκε στο Antic Teatre International Barcelona (SP), Musikteatretage Vienna (AU), και Neukollner Oper Berlin (GE) και συνεχίζει το ταξίδι της.

 

Τηλέμαχος Μούσας, μουσικός

Μετά τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Agostini Music School, και το Ωδείο Φ. Νάκας από όπου πήρε υποτροφία για το Berklee College of Music, ο  δημιουργικός κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ, Τηλέμαχος Μούσας έχει στο βιογραφικό του σημαντικές συνεργασίες με τους :

Damo Suzuki (CAN), Blaine L. Reininger (Tuxedomoon),

Julia Kent (Antony & The Johnsons), Pamelia Kurstin,

Missirli Ahmet, Σαβίνα Γιαννάτου, Θάνο Ανεστόπουλο, Δημήτρη Αποστολάκη ,Michel Hatzigeorgiou, Μra Oma, , Chico Freeman, Sheila Jordan, Jerome Rothenberg, ενώ ήταν και μέλος  των "Xaxakes" και  των "Μπλε".

Έχει ανοίξει συναυλίες των: Anouar Brahem, Nouvelle Vague, Brendan Perry (Dead Can Dance), Ozric Tentacles κ.α.

Το 2001 δημιούργησε το «Τηλέμαχος Μούσας quartet» που μετεξελίχθηκε στη μουσική κολλεκτίβα, "MOUSSAS FARM", από όπου κυκλοφόρησαν 2 άλμπουμ, το “Κυκνοστάλαγμα” και το  «Newborn».

Σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία δύο νέων άλμπουμ ένα με το "Tilemachos Moussas Trio" με τίτλο, "Dreamtime", και ένα με το project "World Dog" με τίτλο 'Let me weep".

Η παράλληλη πορεία του στη μουσική για θέατρο, χορό και κινηματογράφο οδήγησε σε συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς, όπως οι Δάφνης Κόκκινος ("Adio Adio Amore", 2013 Tanztheater Wuppertal Pina Bausch),  Στάθης Λιβαθινός ("Η Φόνισσα" & «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», Θέατρο οδού Κεφαλληνίας), Έλλη Παπακωνσταντίνου (REVOLT ATHENS, "Ριχάρδος ΙΙ," "Kουαρτέτο Woyzeck", "Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι"),  Πατρίτσια Απέργη ("D.OPA.", Les Hivernales Festival 2013, Avignon), Αιμίλιος Χειλάκης («Δον Ζουάν», Εθνικό Θέατρο), Κωνσταντίνος Ρήγος (Η Μνήμη των Κύκνων ΚΘΒΕ) Φώτης Νικολάου (“LAMENTU", 12η Πλατφόρμα Χορού Κύπρος & “AMEN”, θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ), Oliver Hartmann (“Urban Soma”, Κ.Θ.Β.Ε.  Βασιλικό Θέατρο), Μαριέλα Νέστορα (“Take Time”, Athens Video Art Festival), Κίμωνας Τσακίρης, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο ξένος», & Βασίλη Μαζωμένο, σκηνοθέτη της ταινίας ”LINES”.

Επιπλέον, συμμετείχε ως performer σε πολλές παραστάσεις με σκηνοθέτες όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός («Πεθαίνω σα Χώρα», Ελληνικό Φεστιβάλ 2007 ) .

  • Έχει εμφανιστεί στα εξής φεστιβάλ: Be Festival 2017, Birmingham (First Prize)

OPERADAGEN 2017, Rotterdam, Musiktheatertage (Wien 2015) ,στην Neukollner Oper (Berlin 2015), FAKI festival Zagreb2016, ODEON(2009/Paris,/France), Kunstenfestivaldesarts (2008 Brussels, Bέλγιο, Wiener Festwochen (2008 Βιέννη, Aυστρία), Oriente Occidente Festival (2005 Τρέντο, Ιταλία), IX Festival International de Danca Contemporanea (2005 Φάρο, Πορτογαλία), Mostra Sesc de Artes Mediterraneo Festival (2005 Σάο Πάολο, Βραζιλία), Biennale (2004 Λυών, Γαλλία), Arts Festival (2004, Σιγκαπούρη), Ελληνικό Φεστιβάλ 2016, SANI Jazz Festival (2006, Σάνη), Antic Teatre/Barcelona 2014, Δημήτρια (2008, Εthno Jazz festival Θεσσαλονίκη), Πάτρα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2006 κ.α.

 

 

Παντελής Μάκκας, visuals performance media

Ο Παντελής Μάκκας (Ελλάδα, 1976) σπούδασε φωτογραφία και Καλές Τέχνες στην Αθήνα και την Πράγα, καθώς και στην Ακαδημία Gerrit Rietveld στην Ολλανδία (Άμστερνταμ). Το 2005/2007 πήρε υποτροφία από το

De Ateliers στο Άμστερνταμ για πρακτικό καλλιτεχνικό μεταπτυχιακό. Από το 2009 έως το 2015 και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και το PhDArts ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική του έρευνα με θέμα «Η μνήμη του σώματος». Τα τελευταία έργα του ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου έρευνας σε περιπτωσιολογικές μελέτες αμνησίας, απώλειας μνήμης, κυτταρικής, σωματικής και συλλογικής μνήμης. Το έργο του ασχολείται με τις βίντεο εγκαταστάσεις , videoart, performances, φωτογραφία και κατασκευές.

'Έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ατομικές εκθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης, Stedelijk Museum Amsterdam, Μουσείο Μπενάκη, Public Space with a Roof / Amsterdam, Rijks Academy/Amsterdam, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην De Appel, Greek Biennale, Camp, Michalis Kakogiannis Foundation,  Luigi Pecci Center – Italy, De Buren – Brussels, Akademski Filmski Centar – Belgrade, Bios -Romantzo, WTC Art Gallery – Rotterdam, Positivism SMBA – Amsterdam, Videoformes – France, κ.α.

Η έρευνα του και το έργο του έχουν επίσης παρουσιαστεί/δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά συνέδρια όπως Key of Life – Harlem, Art as Research, The Hague κ.α. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με θεατρικούς σκηνοθέτες, όπως Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Θέμελης Γλυνάτσης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, κ.α  όπου δημιουργεί το εικαστικό περιβάλλον και βίντεο για τις παραστάσεις τους. Performances του ιδίου έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Μουσείο Μακεδονικής Τέχνης, στην Μπιενάλε της Αθήνας, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και στην Άτοπος.

 

 

Τάσος Κώνστας, καραγκιοζοπαίχτης - ηθοποιός.

Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική.

Ο παιδικός του φίλος, ο Καραγκιόζης  τον τράβηξε από το χέρι και πορεύονται μαζί  μεταξύ φωτός και σκιάς .

«Σπούδασε» την τέχνη του θεάτρου σκιών από παλιούς καταξιωμένους  «μάστορες». Σταθμός στην πορεία του η μαθητεία και η συνεργασία με τον Ευγένιο Σπαθάρη, μέσα από την οποία ο μεγάλος δάσκαλος τον έχρισε διάδοχο και συνεχιστή της τέχνης του.

Δημιούργησε και διατηρεί δύο μόνιμες σκηνές στην Αθήνα  στις οποίες το Ελληνικό θέατρο σκιών διατηρείται  ζωντανό στο σήμερα.

Με το χάρτινο θίασό του έχει συμπράξει σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Ανανέωσε και ανανεώνει συνεχώς  το ρεπερτόριο  του θεάτρου σκιών με  νέα έργα για παιδιά και ενηλίκους. Διασκεύασε και ανέβασε στο πανί κλασσικά θεατρικά έργα, και έχει πειραματιστεί σε νέους τρόπους αφηγηματικής, όπου η τεχνολογία «υπηρετεί» τους χάρτινους ήρωες.

Παραστάσεις του για παιδιά, αλλά και για ενηλίκους, έχουν διασκευασθεί και ανεβεί και στο θεατρικό σανίδι, ενώ ντύνει με σκιές  θεατρικές παραστάσεις.

Έχει διοργανώσει, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, και του έχει ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση  φεστιβάλ  και εκδηλώσεων  για το Ελληνικό θέατρο σκιών.

Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια  θεάτρου σκιών σε δραματικές σχολές και πανεπιστήμια  ενώ  το θέατρο του στην Πλάκα, αποτελεί φυτώριο για μελλοντικούς καραγκιοζοπαίχτες.

Μέσα από την πολυετή του συνεργασία  με ιδιωτικά και δημόσια σχολεία έχει εντάξει τη φιγούρα θεάτρου σκιών  στη σχολική καθημερινότητα, ως εκπαιδευτικό εργαλείο και μέσο έκφρασης.

Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης & Σπουδής στην Τέχνη του Θεάτρου Σκιών & του Κουκλοθέατρου  και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για παιδιά & Νέους (Ελληνική Assitej).

 

ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΠΤΗ, ηθοποιός, δραματολόγος.

Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή Αθηνών του. Γ. Θεοδοσιάδη και δραματολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ΚΘΒΕ, τη Documenta 14, το Staatstheater Kassel, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά. σε παραστάσεις των Αντ. Αντύπα, Ελ. Γεωργοπούλου, Σ. Ζερβουλάκου, Κ. Καζάκου, Ν. Κούνδουρου, Ηλ. Κουνέλα, Έκτ. Λυγίζου, Στ. Μιχαηλίδου, Έλλ. Παπακωνσταντίνου Γ. Παρασκευόπουλου, Ν. Σακαλίδη, Σ. Χατζάκη. Συνεργάστηκε επίσης, εντός και εκτός θεάτρου, με τους μουσικούς: Κ. Βόμβολο, Σ. Γιαννάτου, Ελ. Καραΐνδρου, Μ. Κλαπάκη, Δ. Παπαδημητρίου, Δ. Τσακνή, Γ. Χριστιανάκη.

Από το 2010 έως το 2015 η υπεύθυνη της δράσης του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ «Θέατρο κατ’ οίκων».

 

Υποβολή Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν βιογραφικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] και να απαντήσουν στα εξής: α) Γιατί τους ενδιαφέρει η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο workshop (Μέγιστη διάρκεια κειμένου: 100 λέξεις)

(Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο αλλά δεν έχουν  προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο της περφόρμανς και την σκηνική πράξη μπορούν να συμμετάσχουν με την συγκατάθεση των διδασκόντων.)

Συνολικό κόστος σεμιναρίου: 50 Ε

Τόπος: Ιππονίκου 12, 117 43, Νέος Κόσμος.

Χάρτης: https://goo.gl/maps/3EatYtHo1Yo