Αισχύλεια 2017

Σχετικά

Βαδίζοντας προς την Ελευσίνα ‘21 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

 

Ιούνιος-Νοέμβριος 2017

Έναρξη 9 Ιουνίου: Δανάη Στράτου "Πάνω Στη Γη Κάτω Από τα Σύννεφα"

Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος: 1-10 Ιουλίου 2017

Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία: 12-23 Ιουλίου 2017

Κυρίως πρόγραμμα: 18 Αυγούστου -2 Οκτωβρίου 2017

Κινηματογραφικές προβολές: 19 Αυγούστου- 7 Σεπτεμβρίου 2017

Μουσικοί κύκλοι: 22 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2017

 

Με σταθερά και δυναμικά βήματα βαδίζει η Ελευσίνα στο ραντεβού της με την σύγχρονη ιστορία, τη μετάβαση της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σ αυτήν τη σταθερή και αδιασάλευτη πορεία το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και 43 χρόνια, γίνεται η προμετωπίδα του πολιτισμού και εντάσσεται αρμονικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού οράματος για την πόλη.

Γι’ άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα, που καταργούν τα στερεότυπα και μεταμορφώνουν την πόλη σε μια πρωτεύουσα του πολιτισμού που αποδεικνύει ότι δίκαια κατέκτησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής και ότι αποτελεί όχημα για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

Στο πλαίσιο αυτού του οράματος εντάσσονται και τα Αισχύλεια 2017 που φιλοξενούν εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Συγκεκριμένα από τις 9 Ιουνίου ως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν περί τις 60 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, διεθνές συνέδριο, περφόρμανς, διαλέξεις, ημιμαραθώνιος αγώνας δρόμου, πάρτυ. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο, εκτός αν αναφέρεται άλλο σημείο διοργάνωσης. Να σημειώσουμε ότι εντός του προγραμματισμού του Φεστιβάλ ενυπάρχουν και φέτος εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε μια προσπάθεια ο πολιτισμός να ανήκει σε όλους.

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται εντυπωσιακά στις 9 Ιουνίου στο Παλαιό Ελαιουργείο με τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Δανάης Στράτου "Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κοροξενίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου και από τις 19 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου.  

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ακολουθεί το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος- Baumstrasse  από την 1-10 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάζεται, κάτω από την γενική εποπτεία της Μάρθας Φριντζήλα, μια σειρά παραστάσεων, διαλέξεων, περφόρμανς, και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο Παλαιό Ελαιουργείο. Η είσοδος για το κοινό, πλην της πρώτης εκδήλωσης, είναι  ελεύθερη. Οι εργασίες του 5ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή.

Στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας από τις 12-23 Ιουλίου 2017 παρουσιάζονται, επίσης στο Παλαιό Ελαιουργείο, παραστάσεις που αναδεικνύουν τις νέες τάσεις στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο σε επίπεδο συγγραφής και παρουσίασης. Είσοδος 5 ευρώ.

Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 ξεκινά την Παρασκευή 18 Αυγούστου, με μαγευτική βραδιά πανσελήνου με τους Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή, οι οποίοι θα δώσουν συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακολουθεί στις 23 Αυγούστου συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα, ενώ στις 25 Αυγούστου η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, μια τραγωδία για τον άνθρωπο. Την Κυριακή 27 Αυγούστου η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater φέρνει χρώμα από την Ανατολή με την παράσταση Goddess marriage, σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία με τίτλο "Δεύτερη Ζωή" στις 28 Αυγούστου. Την σκυτάλη παίρνει στις 30 Αυγούστου η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη που παρουσιάζει το Θέατρο Αιχμή, σε σκηνοθεσία  Γιάννη Νικολαΐδη. Ο Σεπτέμβριος ξεκινά (1/9) με την παιδική παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία/ διασκευή Δημήτρη Αδάμη από την ομάδα Μαγικές Σβούρες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  Στο ίδιο πλαίσιο ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού επίσης από την ομάδα Μαγικές Σβούρες  (ώρα 11:00 π.μ.). Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου έρχονται οι Βάκχες του Ευριπίδη από το Θεσσαλικό Θέατρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη θα πάρει η Μήδεια του Ευριπίδη που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Κάτι ιδιαίτερο την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου με την παράσταση  Επιτάφιος εν Ελευσίνι του Χρήστου Δήμα. Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Άλκηστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.  Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Σκουλας. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου συναυλία του Λεωνίδα Μπαλάφα στο γήπεδο μπάσκετ πλατεία Μαγούλας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, ενώ στις 18/9  το πρόγραμμα περιλαμβάνει την  Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και την  Κυριακή  24 Σεπτεμβρίου Ο Γάμος του Λεπρέντη του Μιλτιάδη Χουρμούζη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου, από την Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας.

Πλούσιο είναι το εικαστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Εκτός από την εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου "Πάνω στη γη κάτω από τα σύννεφα" στο Παλαιό Ελαιουργείο  στο πλαίσιο των  Αισχύλειων πραγματοποιούνται  ακόμα οι εξής εικαστικές εκδηλώσεις.

-Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου: Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Νεότερης Ελευσίνας ΄΄Γεώργιος Αμπατζόγλου΄΄ με το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια 2»  που θα διαρκέσει ως τις 15 Οκτωβρίου (Διοικητήριο Παλαιό Ελαιουργείο). Είσοδος ελεύθερη.

-Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου: Εγκαίνια έκθεσης "Στοιχεία" της Δανάης Στράτου. Διάρκεια ως τι 30 Νοεμβρίου.  Πολιτιστικό Kέντρο "Λεωνίδας  Kανελλόπουλος”. Είσοδος ελεύθερη.

 

Ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων:

-Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο από τις 21.00 ως τις 7.00 το πρωί  της επόμενης μέρας. Πρόκειται για το Industrial Revival: See the sound / Feel the Space. Βιομηχανική Αναβίωση: Δες τον Ήχο / Νιώσε το Χώρο

Audiovisual Synergy Project by Monitors. Μια δυναμική εικαστική εγκατάσταση που περιλαμβάνει Video Mapping & Video Sculpture, Vjs & Djs, Live Video Performances.

-Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται ο 3ος ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Μια διαδρομή 21 χλμ. από την Αθήνα στην Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού.

-Από την Παρασκευή 22 ως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (4th HMO Herma Conference International Conference in Heritage Management Initiative for Heritage Conservation) (IHC).

-Μουσικοί Κύκλοι: από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου συναυλίες σε τζαζ, κλασικές,  έθνικ, ηλεκτρονικές και έντεχνες διαδρομές. Συμμετέχουν οι Les trois Femmes, Star Wound, String Demons, Theodore, Σtella , Απόστολος Ρίζος, Κατερίνα Μακαβού. Είσοδος 5 ευρώ.

-Κινηματογραφικές προβολές: από τις 19 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου στο θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας. Είσοδος 5 ευρώ.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Δανάη Στράτου
ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ*
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Το έργο της Δανάης Στράτου Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα, θα παρουσιαστεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017.

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας in situ εγκατάσταση, ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα. Με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, το έργο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ως τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα. Εμπλέκει στην «αφήγησή» του τον μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, τη θνητότητα, την έννοια του ταξιδιού, την υπαρξιακή αναζήτηση ενός προορισμού και τη μετανάστευση ως φαινόμενο που καθόρισε την ιστορία της περιοχής αλλά που επίσης επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Μέσα από το έργο η καλλιτέχνης επιδιώκει να συνδέσει το παρελθόν με το τώρα, με ενοποιητικό στοιχείο το νερό. Η αντανάκλαση του ουρανού στην επιφάνειά του, συνδέει την γη με τον ουρανό, το μακρινό με το κοντινό και κατ’ επέκταση το φαντασιακό με το πραγματικό, τη θνητότητα με το υπερβατικό, το οικείο με το ανοίκειο. Το νερό που κινείται ταξιδεύει και μας ταξιδεύει, διασχίζει και ενώνει τόπους και πολιτισμούς. Καθρεφτίζει την απεραντοσύνη του χώρου και υπαινίσσεται την «απέραντη», αέναη ροή. Παραπέμπει στα κοινά στοιχεία που γεφυρώνουν συγκρούσεις και διαφορές: στην αγωνία και την περιπέτεια της ύπαρξης που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους που ζούνε «πάνω στην γη και κάτω από τα σύννεφα». Το νερό, η θάλασσα που απλώνεται απέναντι από το παλαιό Ελαιουργείο ενώνει την αρχή και το τέλος του έργου καθώς αποτελεί την συμβολική αρχή αλλά και την κατάληξη του.

Το νερό αποτελεί επίσης και μέσο διερεύνησης του χώρου, μία διάσταση που διαποτίζει ως προβληματική το σύνολο του έργου της Δανάης Στράτου. Ο χώρος είναι φορτισμένος με ιστορία και με ιστορίες ανθρώπων, με πολιτιστικές και ψυχολογικές αποχρώσεις. Ο χώρος έχει σχέση με την κατοίκηση, με την καταγωγή, με τη συνύπαρξη και με το πώς δομείται η ζωή των ανθρώπων. Το έργο καθιστά το θεατή ευαίσθητο δέκτη όλων αυτών των πτυχών και τον ωθεί στο να σκεφθεί το πώς ο χώρος επηρεάζει την σκέψη του και πώς αντίστροφα, επενεργεί ο ίδιος πάνω σε αυτόν.

Η εγκατάσταση Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα είναι ένα σύγχρονο, αφαιρετικό έργο. Η λιτότητά του αποτυπώνει μεταφορικά τη σημασία που έχουν θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης. Η εστίαση σε αυτά, η ένταξη του συγκεκριμένου στο γενικό ενδεχομένως να συμβάλλει στο να δει κανείς την πραγματικότητα με μεγαλύτερη διαύγεια και διεισδυτικότητα.

 Μέσα από ένα τέτοιο έργο εγείρονται, τέλος, ευρύτερα θέματα όπως ο ρόλος της τέχνης σε μία εποχή κρίσης, η πολιτική και ηθική χροιά της τέχνης, η ικανότητα της να ενεργοποιεί την μνήμη και να ευαισθητοποιεί την ιστορική συνείδηση αλλά και ο τρόπος που η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου εμπλέκει την κοινότητα και το ανθρώπινο δυναμικό μίας περιοχής ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του έργου θα ανακοινωθούν σύντομα.

* Ο τίτλος αυτός προέρχεται από μία φράση που λέει ο βασικός χαρακτήρας στο ντοκιμαντέρ  Αγέλαστος Πέτρα του Φίλιππου Κουτσαφτή.

 Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:00, Είσοδος Ελεύθερη

Διάρκεια: 9 Ιουνίου - 30 Ιουλίου & 19 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου

Ώρες : 18:00- 23:00

*Κατά τη διάρκεια των μουσικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 20:30.

Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας

Πληροφορίες: www.aisxylia.gr

 Συνεργάτες:
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοροξενίδη
Μελέτη εφαρμογής & Επίβλεψη διαμόρφωσης τοπίου : ECOSCAPES
Κατασκευή χειροποίητων πήλινων αγγείων: Pottery Art Χουλάκης
Σχεδιασμός Ήχου: Studio 19
Φωτισμός: No Dark
Project Management και Επικοινωνία: Medianeras
Εκτέλεση  Παραγωγής: Vital Space & Medianeras
Video Documentation: Πάνος Καλλίτσης

Επικοινωνία:
Γεωργία Βουδούρη
+30 6936711143
[email protected]

 Σύντομο Βιογραφικό:
Η Δανάη Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη Γλυπτική και τις εγκαταστάσεις στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983-1988). Από το 2007 έως το 2013 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΜΕΤ) στην Αθήνα.

Δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα δουλεύοντας με διάφορα μέσα. Η δουλειά της εκτίθεται συστηματικά διεθνώς συμπεριλαμβανομένων των: 48η Μπιενάλε της Βενετίας, Ιταλία (1999), 1η Μπιενάλε της Βαλένθια, Ισπανία (2001), 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, Ελλάδα (2007), La Verriere (Fondation D’ Enterprise Her- mes), Βέλγιο (2010, ατομική έκθεση), Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαϊδας – Restless, Αυστραλία (2012), Ετήσια Διεθνή Έκθεση Ιcastica στο Αρέτσο, Ιταλία (2015). Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική - διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

Ως ένα από τα τρία μέλη της ομάδας D.A.ST. Arteam δημιούργησε το Desert Breath ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 m2, στην Αιγυπτιακή Σαχάρα κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, Αίγυπτος (1997).

Πρόσφατες διακρίσεις περιλαμβάνουν το δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό για δημόσια εικαστική παρέμβαση στην κεντρική οδό του αεροδρόμιου της πόλης Όστιν του Τέξας, Η.Π.Α, (2014) καθώς και το Βραβείο Επιτροπής στην 18η Μπιενάλε της Σερβέιρα, Πορτογαλία (2015) για την βιντεο-εγκατάσταση The Globalising Wall.

 

 

11  ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Αιμιλία Μπουρίτη
“Cube”
Site specific installation performance

H performance “Cube” (κύβος) ξεδιπλώνει τη σχέση του σώματος με το σύμβολο του “ κύβου” αλλά και με την ενέργεια του βιομηχανικού χώρου του Ελαιουργείου.

Ο “κύβος” είναι ένα σύμβολο του περιορισμού της ύλης. Ανοίγοντάς τον γίνεται ένας σταυρός. Είναι μία συμβολική «σταύρωση» που βιώνει το πνεύμα καθώς ενσαρκώνεται στην ύλη. Κατά τη διάρκεια της performance το σώμα καλείται να ενσαρκώσει τις δυνάμεις ενός μεταφυσικού  στοιχείου και να τις καταθέσει ως σωματική φόρμα αλλά και ως πνευματική αναζήτηση. Πρόκειται για ένα βιωματικό ταξίδι που το σώμα, τα σύμβολα, ο χώρος και τα εικαστικά υλικά δημιουργούν μία εμπειρία  μεταμόρφωσης.

Ιδέα, εικαστική εγκατάσταση & performance Αιμιλία Μπουρίτη
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Κατασκευές: Δημήτρης Μπουρίτσας
Γραφικά & φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη
Φωτογραφία: Δήμητρα Τσάμη

 Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι  performer και εικαστικός.

Σπούδασε “Performance και visual art ” με μεταπτυχιακές σπουδές ευρωπαϊκού τύπου, επιπέδου Μaster με αντικείμενο την “Performance”,  στο  βρετανικό Πανεπιστήμιο Βrighton.

Διδάσκει περιοδικά “Performance” στο Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία, στη Θεσσαλονίκη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα “Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης” και διεξάγει τα τελευταία έξι χρόνια σεμινάρια με αντικείμενο την performance στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το έργο της συνδυάζει την performance με την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Επίσης έχει δημιουργήσει συνδυαστικές – ολοκληρωμένες παραστάσεις (integrated performance) όπου η κίνηση του σώματος, ο λόγος, η εικαστική τέχνη και η μουσική δημιουργούν ένα δυναμικό διάλογο.

Το έργο της παρουσιάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 ώρα έναρξης 21.15-  Είσοδος Ελεύθερη

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

12  ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
 C. for Circus - Ομάδα Θεάτρου
"ГЛУМ"

Η ομάδα θεάτρου C.For Circus παρουσιάζει σε διασκευή την παράσταση “ГЛУМ” (Γκλούμ) βασισμένη στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι.

Πρόκειται για μια σάτιρα της εποχής του μεγάλου Ρώσου δραματουργού της περιόδου του ρεαλιστικού ρεύματος στη ρωσική λογοτεχνία που καυτηριάζει με χιούμορ διαχρονικά κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως τη ματαιοδοξία και την κενότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, τη δημόσια εικόνα-ως εργαλείο απάτης και αυτοεξαπάτησης, τις προκαταλήψεις και το συντηρητισμό, τη διαπλοκή της εξουσίας και των εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Το “ГЛУМ”, που ως λήμμα σηματοδοτεί την απάτη, είναι η ιστορία του Γκλούμοφ το όνομα του οποίου αποτελεί λογοπαίγνιο.

Η Μόσχα, στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι ένας μεγάλος αυτοαναφορικός διάλογος. Ο νέος και ανήσυχος Γκλούμοφ αποφασίζει, πολύ στοχευμένα, να πάρει μέρος σ’ αυτό το διάλογο αντιδρώντας στην αδιάφορη θέση του στην κοινωνία της πόλης. Με την εξυπνάδα και το θράσος του καταφέρνει να εισχωρήσει σε έναν κύκλο ανθρώπων με επιρροή χρησιμοποιώντας τους κατάλληλα για να πετύχει τους στόχους του: μια σταθερή, καλοπληρωμένη δουλειά και έναν γάμο «λαχείο», εισιτήριο στην εξέχουσα κοινωνία της Μόσχας. Σύμμαχός του στην πορεία αυτή ένα ημερολόγιο, μόνος αποδέκτης της αλήθειας – καθρέφτης των μύχιων σκέψεών και αχίλλειος πτέρνα του.

Ένας κυνηγός της τύχης, ένας άνθρωπος που λαχταρά να αδράξει όσα του αξίζουν και κάνει γι’ αυτό περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται. Ο Γκλούμοφ.

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης
 Μετάφραση: Βαλέρια Δημητριάδου
Διασκευή / Σκηνοθεσία: C. for Circus
Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Μουσική : C. for Circus

ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

14  ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Σοφοκλή Αίας- Σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη 

Ο Χρήστος Σουγάρης μετά την περσινή του παράσταση, «Δον Ζουάν ή Η πέτρινη ευωχία» του Μολιέρου, σκηνοθετεί  το παλαιότερο από τα διασωθέντα έργα του Σοφοκλή «Αίας» .

«Η βία που μας προστατεύει, μετατρέπεται σε βία που μας απειλεί»

Σ’ ένα ερημικό τοπίο, η πόλις αντικαθίσταται από το στρατό. Ο ίδιος ο Αίαντας θα μπορούσε να εκπροσωπεί αυτή την πόλη. Την πόλη που ζει με την πλάνη ότι μπορεί να είναι αυτάρκης. Ένας εμφύλιος. Ο σύμμαχος γίνεται εχθρός.

Την τραγική πτώση του ήρωα ακολουθεί η πολιτική, με τη μορφή της διαμάχης και της εξισορρόπησης. Μια πολιτική εξουσία ανίκανη να λειτουργήσει για το καλό του συνόλου. Αποτυχημένη και πλήρως διεφθαρμένη.

Ο εχθρός δεν κρύβεται πίσω από τείχη. Κοιμάται δίπλα μας. Η βρώμα που αναδύεται από το αίμα των σκοτωμένων ζώων, σηματοδοτεί τη στοιχειώδη έλλειψη ευγνωμοσύνης, του συνόλου απέναντι στο άτομο.

Τα διαμελισμένα κορμιά τους υποδηλώνουν τον σπαραγμό, τη σήψη αυτής της κοινωνίας, αλλά και την αδυναμία του ατόμου να ενεργήσει για το καλό του συνόλου. Κανένας θεός δε θα μας βγάλει απ’ αυτό το τέλμα. Ίσως μόνο ένας τρίτος δρόμος ως εναλλακτική. Μια εναλλακτική για την οποία σημασία δεν έχουν οι «ανταγωνιστικές» αλλά οι «συναγωνιστικές» αρετές. Ένας προσανατολισμός προς τη συμβίωση.

Είδος: Αρχαίο Δράμα

Συντελεστές
Μετάφραση: Εν Κύκλω
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Σουγάρης - Κατερίνα Κουτσοχερίτη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος-Πανεπιστήμιο Πατρών
Κείμενο παράστασης: Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού και θίασος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Κίνηση: Φαίδρα Σούτου
Φωτισμοί: Άρης Τρουπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Κουτσοχερίτη - Μαρία Απατσίδου
Βοηθοί Σκηνογράφων-Ενδυματολόγων: Δώρα Τουρβά - Στέλιος Κοτίδης
Φωτογραφίες: Γιώργος Βουτσινάς
Παραγωγή: Polyplanity productions – Pro4
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής

Διανομή
Αθηνά: Νίκη Σερέτη
Οδυσσέας: Βαγγέλης Ψωμάς                 
Αίας: Ιωσήφ Ιωσηφίδης
Τέκμησσα: Λεωνή Ξεροβάσιλα
Άγγελος: Γιώργος Ματζιάρης
Τεύκρος: Αλέξανδρος Τούντας
Μενέλαος: Μιχάλης Μουλακάκης
Αγαμέμνων: Παναγιώτης Μαρίνος
Ευρυσάκης: Ορέστης Πετούα-Άρης Παναγιώτου
Ναύτες: Παναγιώτης Μαρίνος, Γιώργος Ματζιάρης, Μιχάλης Μουλακάκης,  Αλέξανδρος Τούντας, Βαγγέλης Ψωμάς  

Η μετάφραση  του Αίαντα από την ομάδα Εν Κύκλω εκδόθηκε από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου το 1998.

ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

16  ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Μια μέρα ... όπως κάθε μέρα
Σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου

Λίγα λόγια για το έργο
Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο για τη ματαιότητα. Ένα κείμενο πολύ καθημερινό, που δεν έχει τίποτα φιλοσοφικό. Δεν έχει τίποτα ουσιώδες – είναι μαζεμένες όλες οι ανούσιες κουβέντες που κάνουμε στον καναπέ μας (με τις οποίες πωρωνόμαστε κιόλας), από συνταγές μαγειρικής μέχρι τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Αυτό, που μιλάμε στο τηλέφωνο χωρίς να λέμε τίποτα. Ένα πράγμα τόσο καθημερινό, τόσο οικείο σε όλους, που όμως μέσα από την εμμονική του δομή καταντάει άρρωστο. Ένα κείμενο βασισμένο σε τόσο κλισέ κουβέντες, που κατά τη διάρκεια των διαλόγων οι θεατές θέλουν να μπουν μέσα και να συμμετέχουν με τη γνώμη τους, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν, να επαινέσουν ή να αρπαχτούν. Μια βαρεμάρα, μια ματαιότητα, μια σήψη, που οχυρώνεται πίσω από ανώδυνες κουβέντες. Για να περάσει η ώρα. Για να ξεχαστούμε. Για να μην νιώσουμε ένοχοι που η ζωή μας δεν μας ικανοποιεί. Ένα έργο για την εποχή μας, για το «τώρα», που πια δεν έχουν τα πράγματα νόημα, που πια δεν περιμένουμε και πολλές εκπλήξεις. Τόσο ζωντανό, που αν το πάρει κάποιος να το παίξει σε έναν χρόνο θα μπορούσε σε σημεία να λέει άλλα λόγια. Φυσικά, υπάρχουν σκηνοθετικές εγκοπές, παραληρήματα κειμενικά, κατά τα οποία παρεμβάλλονται κάποια πράγματα πολύ τραγικά, ή τραγικά κωμικά ,δράσεις ή σιωπές απόγνωσης, κάποια ξεσπάσματα των ηρώων πολύ τρελά- αλλά στο πλαίσιο πάλι μιας τρέλας πολύ κλισέ, σαν να προσπαθούμε μέσα από κλισέ και γελοίες αφορμές να τσακωθούμε, να τα σπάσουμε, μόνο και μόνο για να μην βγει αυτό το κοιμισμένο τέρας από μέσα μας, που δεν είναι άλλο από τον βαθύ πόνο της ύπαρξής μας. Παθαίνουμε αμόκ και καταλαμβανόμαστε από οργή, σε μια ύστατη προσπάθεια να δραπετεύσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλοου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ναταλία Λάτση
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: ο Θίασος
Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χριστόπουλος
Γ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Μαυρέα
Δ’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζένια Κονταράτου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Παίζουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου

ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
 Σχόλιο για την, ΗΛΕΚΤΡΑ
Βασισμένο στην Ηλέκτρα του ΣΟΦΟΚΛΗ -Ομάδα  μήνυμαL.

Με αφορμή την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, η ομάδα μήνυμαL. αποφάσισαν να πουν αυτή την ιστορία από τη δική τους ματιά.
Τρεις νέοι άνδρες-ηθοποιοί, Βυθίζονται στον πιο αιματοβαμμένο οίκο και από εκεί, όντα θεοσκότεινα παίρνουν υλικές μορφές ή τη μορφή μιας λέξης. Πολλαπλασιάζουν τους συνδυασμούς τους, διατηρούν την ανδρική σκληρότητα στην Ηλέκτρα και την Κλυταιμνήστρα και μας συντροφεύουν με μια αφαίρεση σωματικότητας, υπενθυμίζοντάς μας κοινά παθήματα. Ανδρικές μορφές όμοιες ενδυματολογικά προσπαθούν, να παγιωθεί το ρευστό και να ΜΕΙΝΕΙ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: μήνυμαL.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: μήνυμαL.
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης,
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Αλκιβιάδης Μαγγόνας

 ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
 ΣΗΜΕΙΟ Β
Από τους Δημήτρη Παγώνη και Παυλίδη Παύλο.

Σημείο Β :

Το σημείο στο οποίο καταλήγει μια ευθεία.

Το όνειρο που γίνεται στόχος.

Τί θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω;

Ο μελλοντικός μου εαυτός.

Το ΄΄Σημείο Β΄΄ είναι ένα έργο για τον φόβο και την αποδοχή της αποτυχίας. Ένας νέος άνθρωπος αντιμετωπίζοντας την αποτυχία του, στρέφεται στον μελλοντικό του εαυτό ζητώντας απαντήσεις, κουράγιο,παρέα ή ακόμη και να τον αφήσει ήσυχο, αποτυχημένο πλέον αλλά σίγουρα αποδεσμευμένο από κάθε αγωνία, φόβο – συστατικά απαραίτητα και δεδομένα, όταν κάποιος δοκιμάζει το ΄΄ταξίδι προς το όνειρο του΄΄ . Στη δροσιά που προσφέρει μια προβλήτα, και ο ίδιος ο μελλοντικός μας εαυτός, προσπαθούμε μέχρι να αποτύχουμε ολοσχερώς και υπέροχα.

 Σύλληψη: Παγώνης Δημήτρης
Σκηνική σύνθεση-εγκατάσταση: Παγώνης Δημήτρης, Παυλίδης Παύλος , Πένυ Χρυσικού
Φωτισμοί: Πένυ Χρυσικού
Παίζουν: Παγώνης Δημήτρης και Παυλίδης Παύλος
ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
 DEPROFUNDIS  Η αγάπη που δεν τολμά να πει τ’ όνομά της
Μια παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα του Oscar Wilde

 «Κατάφερα να αποδείξω πως τον φημισμένο από τον κακόφημο τους χωρίζει ένα μόνο βήμα»Oscar Wilde ( 1854- 1900)

 Όλοι μας γνωρίζουμε τον Όσκαρ Ουάιλντ. Κάποιοι έχουμε μεγαλώσει με τα παραμύθια του ή τα έχουμε διαβάσει στα παιδιά μας. Άλλοι έχουμε παρακολουθήσει ενθουσιασμένοι τις κωμωδίες του και άλλοι έχουμε μιλήσει ερωτικά, χρησιμοποιώντας την ποίηση του. Όλοι, όμως, έχουμε μοιραστεί ένα απόφθεγμα του στα social media. Ναι, ήταν αυτός που είπε «Να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι.» Ή «Να συγχωρείς τους εχθρούς σου. Αυτό τους κάνει να σε μισούν περισσότερο.»

Ποιος γνωρίζει, όμως, από εμάς πως, αυτός, ο ιδιοφυής δανδής, πριν από 122 χρόνια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας; Οι άθλιες συνθήκες της φυλάκισης του, η δήμευση όλης της περιουσίας του, η στέρηση των παιδιών του, η εγκατάλειψη και η προδοσία, όχι μόνο επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη υγεία του αλλά και τον κατέστρεψαν ψυχολογικά. Μέσα από το κελί του, έγραψε μια μακροσκελή επιστολή προς τον εραστή του και υπαίτιο- όπως πίστευε- της καταδίκης του. Η αριστουργηματική αυτή ερωτική επιστολή όπου απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά το θάνατό του- αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη- με τον τίτλο DeProfundis (Εκ Βαθέων).To έργο του Όσκαρ Ουάιλντ έγινε το μανιφέστο όλων των δίκαιων και πονεμένων ανθρώπων που αγαπούν.

Στην παράσταση De Profundis: Η αγάπη που δεν τολμά να πει το όνομά της         (σε καινούργια μετάφραση και διασκευή από την Αθανασία Καραγιαννοπούλου) γίνεται το μοναδικό υπερασπιστικό στοιχείο ενός δικηγόρου (Νίκος Νίκας) που ζητά από το κοινό μια νέα ετυμηγορία. Και είναι η «ανάγνωση» του DeProfundis που μεταμορφώνει τον  ηθοποιό σε συγγραφέα και παρασύρει τους θεατές σ’ ένα ταξίδι στην εποχή και στον υπέροχο κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 Ερμηνεία: Νίκος Νίκας
 Φωτισμοί/Εικαστικός Σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος
 Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
 Μουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 Εισαγωγή Συνήγορου Υπεράσπισης: Φώτης Καραγιαννόπουλος
 Υπεύθυνη Παράστασης: Μαργαρίτα Παρασκευοπούλου
 Σχεδιασμός Αφίσας: Στέλιος Κρητικός

 ώρα έναρξης 21.15-  Γενική είσοδος 5€ 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Βραδιά Πανσελήνου
"ΚΙΒΩΤΟΣ" Μάριος Φραγκούλης - Γιώργος Πέρρης
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής, αγαπημένοι του κοινού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, κάνουν μία στάση στην Ελευσίνα στο Φεστιβάλ Αισχυλείων για να επιβιβάσουν στην «Κιβωτό» τους και να ταξιδέψουν το κοινό για ένα ανεπανάληπτο βράδυ.

Την Παρασκευή στις 18 Αυγούστου 2017 οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές κάνουν μία στάση στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, ένας από τους πιο όμορφους χώρους στην Ελλάδα, , για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα πρόγραμμα με αγαπημένα μας τραγούδια.

Στην «Κιβωτό» συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια από τις δεκαετίες του ‘80 και του ’90, που υπογράφει η …Εθνική Ελλάδος συνθετών-στιχουργών. Τις συνθέσεις του Λάγιου (Τι πάθος), του Μαχαιρίτσα (Σκόνη), της Αλεξίου (Ψυχές και σώματα), της Νικολακοπούλου (Δικαίωμα) και της Καραΐνδρου (Ταξίδι στα Κύθηρα) μεταξύ άλλων σπουδαίων δημιουργών, ενορχηστρώνει μοναδικά ο Πέτρος Κλαμπάνης.

Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια - μύθους ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής θα συμπαρασύρουν το κοινό που θα παρευρεθεί στην Ελευσίνα το βράδυ της Παρασκευής 18 Αυγούστου 21, σε μια βραδιά μέθεξης και θα θυμίσουν σε όλους τη δύναμη της μουσικής.

Τα σπουδαία τραγούδια της «Κιβωτού», που ο κόσμος θα σιγοψιθυρίζει από την αρχή ως το τέλος της συναυλίας, έχουν γράψει ιστορία γιατί είναι τραγούδια με τα οποία ο κόσμος έχει ερωτευτεί, έχει αγαπήσει, έχει νιώσει ξανά την ελπίδα, έχει πιστέψει στα θαύματα.

Είσοδος Ελεύθερη, 20.30, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

*Η συναυλία είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής & Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

O Γιάννης Αγγελάκας… σε θερμοκρασία βρασμού.

O Γιάννης Αγγελάκας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο μουσικό μας χάρτη, δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος.Δε θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C. Σχεδόν δυο χρόνια πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν.Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Με αυτόν στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν (και θα μας "ταξιδέψουν") το φετινό καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.   Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος και για επιλογές από όλη την πορεία του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες έως σήμερα.Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο. Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Σοφοκλή Φιλοκτήτης- μια τραγωδία για τον άνθρωπο
Σκηνοθεσία Μάρθα Φριτζήλα

“Ἀλλ᾽ ὃ μὲν ἐν νήσῳ κεῖτο κρατέρ᾽ ἄλγεα πάσχων

Λήμνῳ ἐν ἠγαθέῃ, ὅθι μιν λίπον υἷες Ἀχαιῶν

ἕλκεϊ μοχθίζοντα κακῷ ὀλοόφρονος ὕδρου·

ἔνθ᾽ ὅ γε κεῖτ᾽ ἀχέων· τάχα δὲ μνήσεσθαι ἔμελλον

Ἀργεῖοι παρὰ νηυσὶ Φιλοκτήταο ἄνακτος.”

Ιλιάδα, ραψωδία Β'


Μα ο Φιλοκτήτης δέκα χρόνια μόνος εκεί, δεν τους ξεχνά στιγμή·

ζει και ξαναζεί τις στιγμές του ταξιδιού και της εγκατάλειψης

και έχει όλο το χρόνο του κόσμου δικό του

για να βιώνει ξανά και ξανά το μαρτύριο και την ανακούφιση

την ανάγκη επαφής με το συνάνθρωπο και την ομορφιά της μοναξιάς

το μίσος και τη νοσταλγία για τους εχθρούς του.

Καθηλωμένος κι ελεύθερος να στοχάζεται  τη φιλότητα και την έχθρα

την συμπόνια και την αδιαφορία

την ανεκτικότητα και την αναλγησία

τη σωτηρία και την ταπείνωση

την σωτηρία που είναι ταπείνωση.

 

Ο Φιλοκτήτης, που δοξαστηκε δίνοντας τέλος στο μαρτύριο του Ηρακλή δεν δίνει τέλος στο δικό του μαρτύριο· ο Φιλοκτήτης που αγαπά ότι αποκτά όταν του απόμεινε μόνη η αρρώστια γαντζώνεται από αυτή σαν από αγαπημένο πρόσωπο, αγαπά την πληγή που δεν τον σκοτώνει και δεν γιατρεύεται την πληγή που του κάνανε οι αγαπημένοι του εχθροί και εκεί κάτω από τον έρημο ουρανό της Λήμνου μέσα στη δίστομη σπηλιά του την αγκαλιάζει σφιχτά αυτήν τη μόνη σιγουριά και παρηγοριά του κι ίσως τότε στιγμές μπορούμε να τον φανταστούμε ευτυχισμένο.

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Σχεδιασμός φωτισμού: Φελίς Ρος

Μουσική: Άντης Σκορδής

Σκηνογραφία: Βασίλης Μαντζούκης

Οδυσσέας, Έμπορος, Ηρακλής: Γιώργος Φριντζήλας
Νεοπτόλεμος: Μιχάλης Πανάδης
Φιλοκτήτης: Γιώργος Βουρδαμής- Μαυρογέννης

Χορός: Νεφέλη Ανανιάδη, Χριστίνα Ανδρέου, Ρουμπίνη Βέργη, Μαρία Διαλούπη, Μαριέττα Δελώτη, Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης, Ντίνα Κατσαμπίρη, Ελίνα Κιουπάκη, Σόνια Κουλέπη, Εύη Κουταλιανού, Δημήτρης Κυπραίος, Francesca Minutoli, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Βάσια Μπάλλα, Αναστασία Μπρουζιώτη, Τζο Νασιοπούλου, Χριστίνα Ντάκου, Ανδρέας Ξιάρης, Γωγώ Παναγούλη, Κλαίρη Παπαδοπούλου, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παριανού, Χρυσάνθη Πίκουλα, Βίκυ Πολυχρόνη, Βίκυ Ραφτοπούλου, Δάφνη Τσιρίδου, Βασιλική Τζουάνη, Ρουμπίνη Φέφε, Γεωργία Φίλιου, Λίτσα Φριντζήλα, Λαζάρια Φράγκου, Πέτρος Χατζόπουλος, Δήμητρα Χριστογιαννοπούλου.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€

Ώρα έναρξης: 20.30

Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

  ΚΥΡΙΑΚΗ

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
 Classic Huangmei Opera “Goddess Marriage”
Anhui Huangmei Opera Theater
Σκηνοθεσία Qiao Zhiliang

Το έργο διηγείται κυρίως μια ιστορία αγάπης μεταξύ θνητών και αθανάτων.

Σύμφωνα με τον θρύλο, οι θεοί ζουν στον ουρανό, και είναι υπεύθυνοι για όλα τα ζητήματα του κόσμου των θνητών.

Απαράβατος κανόνας μεταξύ των θνητών και των αθανάτων είναι ότι δεν μπορούν να παντρευτούν μεταξύ τους, ο θνητός που παραβαίνει αυτόν τον όρο, τιμωρείτε.

Η έβδομη νεράιδα είναι η κόρη του θεού αυτοκράτορα, έχει βαρεθεί την ζωή στον ουρανό και βρέθηκε στον κόσμο των θνητών όπου γνωρίζει έναν θνητό που τελικά παντρεύεται, ποια μοίρα επιφυλάσσεται στο ζευγάρι? Ο θεός αυτοκράτορας σίγουρα δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι…

 Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
"ΔΕΥΤΕΡΗ ΖΩΗ"
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη

έχει ερμηνεύσει μοναδικά ποιητικά έργα

και τα έχει κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό.

Τα τραγούδια αυτά που έχει ερμηνεύσει

τα κρατά ζωντανά στις παραστάσεις της στην Ελλάδα

αλλά και εκτός των συνόρων.

Και όταν η ποίηση μελοποιείται και ερμηνεύεται,

ιδίως από αυτή τη φωνή που κλείνει μέσα της

Ανατολή και Δύση, σίγουρα αποκτά μια "Δεύτερη ζωή"...

 

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ερμηνεύσει μοναδικά τον ποιητικό λόγο.

Από το ξεκίνημά της το 1981 ερμηνεύει τραγούδια του ποιητή Γιάννη Ιωάννου σε μουσική

Νίκου Μαμαγκάκη στο ιστορικό "Κέντρο Διερχομένων", ενώ το 1987 συμμετέχει στο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη "Κοντά στη δόξα μια στιγμή" ερμηνεύοντας το "Ερωτικό" του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη - θα ξαναερμηνεύσει Λαπαθιώτη πολύ αργότερα στο άλμπουμ της "Όλα στο φως", το "Σαν αεράκι" σε μουσική Μανώλη Πάππου. Το 1994 συνεργάζεται με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά στον δίσκο "Τα κορμιά και τα μαχαίρια". Ο Ara Dinkjian υπογράφει τις μελωδίες και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ενορχηστρώνει τον δίσκο. Το 1996 η Ελευθερία Αρβανιτάκη παρουσιάζει το μαγικό άλμπουμ "Τραγούδια για τους μήνες", όπου ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά αλλά και δίστιχα της δημοτικής παράδοσης, χαρίζοντας στην ερμηνεύτρια άλλο ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο ταυτόχρονα κομμάτι του ρεπερτορίου της, με τραγούδια όπως το “Παράπονο”, το “Πάμε ξανά στα θαύματα”, το “Σαν την αγάπη την κρυφή” αλλά και “Του πόθου τ' αγρίμι”. Την ίδια χρονιά ερμηνεύει τα “Γκρίζα” του Κωνσταντίνου Καβάφη σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ της βασισμένο εξ ολοκλήρου στον ποιητικό λόγο με το Νίκο Ξυδάκη να μελοποιεί έργα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και Κ.Χ. Μύρη, αλλά και Κώστα Καρυωτάκη και Διονύση Καψάλη με τίτλο "Γρήγορα η ώρα πέρασε" το 2008, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για την ποίηση αλλά και την τεράστια ερμηνευτική της δεινότητα.

Μουσικοί:  Δημ. Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Αλέξ. Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Γιάν. Κυριμκυρίδης (πιάνο),
Νίκος Μέρμηγκας (λάφτα, μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο), Δημ. Τσάκας (σαξόφωνο).
 Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
 Concept και επιμέλεια προγράμματος: Ελευθερία Αρβανιτάκη – Λήδα Ρουμάνη

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης

Μεγάλο θέμα του έργου και ζήτημα ανάλυσης και ερμηνείας αποτελεί η ύπαρξη ή όχι τύψεων και ενοχής εκ μέρους της Χαδούλας, ενώ πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει το τέλος του έργου στο οποίο η Χαδούλα βρίσκει τον θάνατο ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Αναλύσεις διαφόρων προσεγγίσεων, ψυχολογικής σκοπιάς, βιολογικής, εγκληματολογικής που φωτίζουν διαφορετικές σκοπιές ενός έργου που, πέρα από μία μοναδική καταβύθιση από τον συγγραφέα στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας του, έτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η κοινωνία και κυρίως η κοινωνική αδικία, αφήνοντάς μας το ερώτημα, μήπως τελικά η Χαδούλα, μέσω των φόνων, επεδείκνυε μία στρεβλή χειρονομία αγάπης; Στρεβλή, καθώς η ίδια δεν έμαθε ποτέ ούτε από την μητέρα της, ούτε από τον σύζυγό της, το αληθινό νόημα του όρου;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Εμείς και ο Παπαδιαμάντης

Αυτό ο λιτός Ιερομόναχος του λόγου και της σκέψης. Αυτός ο μοναδικός δάσκαλος των Ελληνικών Γραμμάτων που ο ίσκιος του σκεπάζει και οδηγεί τη φαντασία μας μετατρέποντας την σε εικόνες και έννοιες που οδηγούν τον άνθρωπο σε διαλείμματα υψηλής αισθητικής.

Η «Φόνισσα» μετατρέπει τον κοινωνικό της τρόμο σε πράξεις παράλογης δικαιοσύνης, ακολουθώντας τις εσωτερικές της φωνές και τα αισθήματα περί δικαίου, για το τέλος μιας άθλιας καθημερινότητας των ταπεινών και κατατρεγμένων γυναικών.

Η «Φόνισσα» αυτή η γυναίκα σύμβολο, η πολυσυζητημένη ηρωίδα του «κυρ Αλέξανδρου», εγκαταλείπει τον μάταιο αγώνα της για Λύτρωση και παραδίδεται στο ΄΄Υδωρ το Εξιλαστήριον» όπως το χαρακτηρίζει ο Παπαδιαμάντης, βρισκόμενη εις το μέσον της Θείας και της Ανθρωπίνης Δικαιοσύνης

Διανομή με σειρά εμφάνισης
Παπαδιαμάντης: Γιάννης Νικολαϊδης
Φραγκογιαννού: Φωτεινή Φιλοσόφου
Δελχαρώ-Γριά :   Χρυσούλα Παπαδοπούλου
Αμέρσα-Μαρουσώ:  Βούλα Κώστα
Κωνσταντής-Ανακριτής Λυρίγκος: Θοδωρής Προκοπίου

Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιάννης Νικολαϊδης
Θεατρική προσαρμογή: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια: Στέφανος Νικολαϊδης

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του Λιούις Κάρολ   
σε διασκευή-σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Οι μαγικές σβούρες φέρνουν κοντά  στα παιδιά την πιο διάσημη και γοητευτική  ηρωίδα όλου του κόσμου !!!

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών , Δημήτρης Αδάμης , διασκευάζει τα  βιβλία του Λιούις Κάρολ  και τα μεταφέρει στην πιο μαγική παράσταση που έχει δημιουργήσει ως τώρα για τα παιδιά.

Χαρακτηρίστηκε ως  « Η παιδική παράσταση της χρονιάς» . Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται. Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά.

Είναι η Αλίκη , που ακολουθώντας τον Κούνελο στην Κουνελότρυπα  και περνώντας μέσα από τον καθρέφτη θα ζήσει την πιο σαγηνευτική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ για τα παιδιά και μάγεψε κάθε μεγάλο. Θα στηθεί  ένας τρελός χορός,

ένα τρελό τσάι-πάρτυ φαντασίας όπου  ξετυλίγουν τις φιγούρες τους

ο Άσπρος Κούνελος με τη Γάτα Τσεσάιρ , ο Καπελάς με την  Κάμπια ,

η Κόκκινη Βασίλισσα σε ένα ξέφρενο Κροκέ, οι αστείοι Τουιντλιντάμ και Τουιντλντί ,

ο Χάμπτι Ντάμπτι που δίνει καινούριο δικό του νόημα στις λέξεις,

τα Τραπουλόχαρτα-Κηπουροί  και τα Πιόνια του Σκακιού καθώς και όλα τα μαγικά πλάσματα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ.

Είναι μια παράσταση που δεν πατάει στη σκηνή αλλά πετάει πάνω από τον χώρο της λογικής , ο νόμος της βαρύτητας δεν ισχύει , οι κανόνες του θεάτρου φτιάχνονται από την αρχή. Με απίστευτο χιούμορ και αυθόρμητη φαντασία οι ηθοποιοί ακολουθούν τα βήματα της Αλίκης στο πέρασμα από την παιδικότητα  στον κόσμο της ενηλικίωσης.

Με αληθινή αυθεντική αφέλεια στην παράσταση ζώα και αντικείμενα μιλούν , όλα μικραίνουν και μεγαλώνουν.

Η παράσταση  θα  περιμένει μικρούς και μεγάλους  ,  να μαγέψει ,να συγκινήσει  και να  χαρίσει  μοναδικές στιγμές τρυφερής  παιδικής αθωότητας . Τα παιδιά θα  έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν  μελωδίες  και παραδοσιακά τραγούδια από την Αγγλία , τη  Σκωτία μέχρι και την Ιρλανδία καθώς και τον μέγα μουσικό πλούτο των Κελτών.

Συντελεστές:   
Διασκευή –Σκηνοθεσία  : Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά: μαγικές σβούρες
Κοστούμια: Βέρα Αναστασάκου
Kίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Ενορχήστρωση-Διασκευή:Γιώργος Κωνσταντινίδης
Διδασκαλία τραγουδιών :Παναγιώτης Ζαβίτσας
Μάσκες – Κατασκευές   : Ιφιγένεια Κωφού
Μουσική Επιμέλεια         : Δημήτρης Αδάμης
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Παππάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς , Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος,
Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου,  Μαριλίζα Χρονέα,  Γιάννης Φιλίππου

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΒΟΥΡΕΣ

Τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του Λιούις Κάρολ    σε διασκευή-σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη, θα έχουν την δυνατότητα την επόμενη μέρα το πρωί (02/09/2017) να συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο  θεατρικού παιχνιδιού .  Με τη συμμετοχή τους

σε αυτοσχεδιασμούς και  θεατρικά παιχνίδια , εμπνευσμένα από την παράσταση, θα ακολουθήσουν τα βήματα της Αλίκης , στο μαγικό της ταξίδι κα θα φτιάξουν μια δική τους χώρα θαυμάτων.

Θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 6 ετών και μεγαλύτερα.

Θα είναι καλό να φορούν άνετα ρούχα και μαλακά παπούτσια.

Το παιχνίδια θα οργανωθούν και θα εμψυχωθούν από τις ηθοποιούς : Χρονέα Μαριλίζα και Ζαφειροπούλου Δόμνα.

Διάρκεια εργαστηρίου θεατρικού παιχνιδιού:  60 λεπτά.

 Είσοδος ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο aisxylia.gr/alice- Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων

Ώρα έναρξης 11.00 πμ

Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 Industrial Revival : See the Sound - Feel the Space
Βιομηχανική Αναβίωση : Δες τον Ήχο- Νιώσε το Χώρο
Καλλιτεχνική Ομάδα 'MonitorAudiovisual synergy project by Monitors

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 θα πραγματοποιηθεί μία μονοήμερη εκδήλωση-αφιέρωμα στην αναβίωση του βιομηχανικού χώρου του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας μέσω των οπτικοακουστικών τεχνών. Η τεχνολογική εξέλιξη του σήμερα, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, αλληλεπιδρά με τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και τις συνδέει με την ιστορική παρακαταθήκη του τόπου.

Το εικαστικό και μουσικό αυτό project, κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, εστιάζει στη σύμπραξη εικόνας και ήχου και της διάδρασής τους με το συγκεκριμένο βιομηχανικό χώρο (site-specific τεχνικές). Οι καλλιτέχνες αντλούν υλικό από τη βιομηχανική ιστορία, αλληλεπιδρούν με τον μνημειακό χώρο και μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Θα παρουσιαστούν έργα καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της video art και της ηλεκτρονικής μουσικής. Κινούμενες εικόνες με εικαστικό ενδιαφέρον θα προβληθούν σε μία από τις όψεις του κτιρίου του Παλαιού Ελαιουργείου (video mapping) με σκοπό να αναβιώσουν με λυρικό τρόπο το ιστορικό του παρελθόν.

Line Up:

VJS

  • Fabio Ehuty
  • (Marion Konstantines Araka) aka MarKoira
  • Sigma Gramma
  • Nuru Muru

 Το Line up θα συμπληρώσουν 4 DJS από την Techno ελληνική σκηνή

Καλλιτεχνική  Επιμέλεια/ Σύλληψη/ Δημιουργία:  Monitors  & Marion K. Araka
Παραγωγή: Monitors και Multitools
Εκτέλεση Παραγωγής:  Multitools
Επιμέλεια Κειμένων - Επικοινωνίας: Μαρία Γουβένη

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 21.00 μμ  λήξη : 07.00 πμ
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Βάκχες του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Έκτορα Λυγίζου
Θεσσαλικό Θέατρο

Το «Θεσσαλικό Θέατρο» σε συνεργασία με το «Ελληνικό Φεστιβάλ», θα παρουσιάσει την  τραγωδία    του   Ευριπίδη:  «Β Α Κ Χ Ε Σ»  σε σκηνοθεσία  Έκτορα  Λυγίζου.  Η  παράσταση θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, τη Λάρισα  και σε διάφορες άλλες πόλεις, όπου πραγματοποιούνται μεγάλα «ΦΕΣΤΙΒΑΛ».

Ο  ΜΥΘΟΣ 

…Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα.  Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην όποια ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης - συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που  – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα οκτώ ατόμων να ανεβούν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε Βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος - ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.

Μετάφραση:  Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία:  Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό-Κοστούμια:  Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί:  Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ:   Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός  σκηνοθέτις:Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική συνεργασία:  Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία:Ρηνιώ Κυριαζή
Παίζουν οι Ηθοποιοί: Ανθή Ευστρατιάδου,  Έκτορας Λυγίζος,  Βασίλης Μαγουλιώτης,   Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας,  Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα,  Χρήστος  Στέργιογλου.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Διονύσης Σαββόπουλος
Το «Φορτηγό» του Σαββόπουλου στην Ελευσίνα!
Συναυλία

 Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από την πρώτη κυκλοφορία του ιστορικού πια βινυλίου Φορτηγό. Ο Διονύσης Σαββόπουλος που το παρουσίασε αρχικά στην αίθουσα του αρχαιότερου Φιλολογικού Συλλόγου της πόλης των Αθηνών, την αίθουσα του “Παρνασσού” τον περασμένο Δεκέμβρη, τώρα το παρουσιάζει και στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.

Την Δευτέρα στις 4 Σεπτεμβρίου το ΦΟΡΤΗΓΟ θα ακουστεί για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο στην Αθήνα στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017.

Θα ακούσουμε τα τραγούδια και τις ιστορίες του Φορτηγού, θα δούμε πώς ο γνωστός και διακεκριμένος πλέον Σαββόπουλος του 2017 συναντά τον άγνωστο και νεαρό Σαββόπουλο του 1966 και πώς ερμηνεύει τώρα, μετά από πενήντα και κάτι χρόνια, τα τραγούδια εκείνου, του πρώτου του δίσκου.

Στη σκηνή ανεβαίνουν πλάι του κάποιοι χαρισματικοί νέοι τραγουδοποιοί -που έχουν ξεκινήσει ήδη το δικό τους συναρπαστικό μουσικό ταξίδι- προκειμένου να τον συνοδεύσουν, να τραγουδήσουν και να γιορτάσουν μαζί του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από τα 12 τραγούδια του Φορτηγού θα ακουστούν κι εκείνα όπως η "Θανάσιμη μοναξιά του Α.Α." ή η "Αμνηστεία ’64" -που μπορεί να κόπηκαν απ΄την λογοκρισία το ΄64-΄65, γράφτηκαν όμως τότε και επομένως ανήκουν στην ίδια συλλογή τραγουδιών.

Με τους: Κατερίνα Πολέμη, Θέμο Σκανδάμη, Εύη Μάζη,

και τους: Γιώτη Κιορτσόγλου, Δημήτρη Λάππα

Ήχος: Γιάννης Τούντας
Φώτα: Περικλής Μαθιέλης
Εικαστική επιμέλεια: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Ενδυματολόγος: Ζαΐρα Φαληρέα
Παραγωγή: Well art live

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μήδεια του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Θέατρο Τέχνης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών

Η βαρβαρότητα του έρωτα

 «Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια, από καταγωγή και από έρωτα» γράφει στον πρόλογο της μετάφρασής του ο Γιώργος Χειμωνάς. Δύο όψεις έχει ο έρωτας: τη «βάρβαρη», τη βυθισμένη στον πόνο και στο σκοτάδι αλλά και την ονειρική, την ηδονική, την ιδανική. Μέσα από το μύθο της Μήδειας όπως αυτός παρουσιάζεται στο έργο του Ευριπίδη αλλά και μέσα από ένθετα στα στάσιμα του έργου κείμενα και ποιήματα αρχαιοελληνικής γραμματείας (Πλάτων, Θεόκριτος, Παρθένιος, Πλούταρχος, Σαπφώ, Αρχίλοχος, Μελέαγρος κ.ά)  η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης επιθυμεί να μιλήσει για το ανεξήγητο του έρωτα. Γι αυτό το «μέγα κακό που σπαράζει τους ανθρώπους».   Για τον πόθο που είναι δεμένος με τον πόνο, για τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης που δίνονται για να καταπατηθούν, για την προδοσία, την εκδίκηση, την καταστροφή. Γι αυτό το τρομακτικό πέρασμα από το φως στο σκοτάδι της βαρβαρότητας του έρωτα. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιό φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Μαρίνα Κόντα
Τα ένθετα κείμενα της παράστασης παρουσιάζονται σε μετάφραση-απόδοση: Ιωάννη Πολέμη (Θεόκριτος), Έλενας Τριανταφυλλοπούλου, Μαριάννας Κάλμπαρη

Διανομή:
Μήδεια: Μαρία Ναυπλιώτου
Βάρβαρη: Αλεξάνδρα Καζάζου
Ιάσονας: Χάρης Φραγκούλη
Κρέοντας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Αιγέας: Γεράσιμος Γεννατάς
Γλαύκη: Θεοδώρα Τζήμου
Τροφός: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Άγγελος: Κωνσταντίνα Τάκαλου
Γυναίκες της Κορίνθου: Ιωάννα Μαυρέα, Σύρμω Κεκέ

Συμμετέχουν τέσσερις σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και τέσσερις μουσικοί.

 *Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής & Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής

Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής 
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Επιτάφιος εν Ελευσίνι
Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα  "Μίκης Θεοδωράκης"
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

 Μια παράσταση στην οποία κάτω από τη μουσική συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης", ο Ελευσίνιος σκηνοθέτης & κινηματογραφιστής Χρήστος Δήμας συναντά τον κύκλο τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και ποίηση ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ.

Συνάντηση που οδηγεί σε ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό, μουσικό αφηγηματικό ταξίδι, όπου παράλληλα με την Ορχήστρα και το μουσικό δρώμενο, θα υπάρχει πρωτότυπη κινηματογραφική προβολή – πάνω σε Οθόνη αλλά και στα κτίσματα του Παλαιού Ελαιουργείου –  φιλμικού υλικού, όπου ο μουσικός Επιτάφιος θα συνδεθεί με την ίδια την πόλη της Ελευσίνας και το Μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Κάτω από το ιδιαίτερο βλέμμα του Ελευσίνιου σκηνοθέτη, ο κύκλος των τραγουδιών ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ θα μετουσιωθεί σε μια μουσική παράσταση όπου οι γειτονιές της γενέθλιας πόλης του, τα εργοστάσια, η  ιστορία του αρχαίου Ιερού Χώρου, ο Θρήνος της μάνας, θα συνδεθούν με τον Θρήνο του Ρίτσου και τις εμβληματικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Δύο ηθοποιοί  ως σύγχρονοι  Ιεροφάντες, μέσα από κείμενα αλλά και τον ίδιο τον ποιητικό λόγο του Ρίτσου, θα μας συνδέουν με την φιλμική εικόνα αλλά και με τον Μύθο.

Συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ελευσίνας, που να μας φέρνει στο νου την Περιφορά του Επιταφίου στις οδούς Παγκάλου και Νικολαΐδου.

Συμμετοχή σολίστ που θα συνδέσει τον Επιτάφιο με το λιμάνι της Ελευσίνας και ένα πρόωρα χαμένο τέκνο της Ελευσίνας, τον ήρωα Βασίλη Λάσκο.

Ερμηνεύουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Νένα Βενετσάνου.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ὁμοῦ
έν τᾠ αύτᾠ το πῳ, μαζί, ἁντάμα
Μουσικό event

Μια καινοτόμα ενότητα ηλεκτρονικής μουσικής ξεκινά στην πόλη της Ελευσίνας!

Μια πλατφόρμα για τη σύγχρονη έρευνα, την τεχνολογία του ήχου και της μουσικής γεννιέται και εξελίσσετε δυναμικά στην Ελευσίνα .

Καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές καταβολές συμπράττουν και παρουσιάζουν τα οπτικοακουστικά τους μοτίβα, με ενοποιητικό στοιχείο τη διάθεση για αυτοσχεδιασμό και πειραματισμό, διευρύνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και της μουσικής.

Στη φετινή, πρώτη εκδήλωση της ενότητας ''ὁμοῦ'',  θα παρουσιαστούν κυρίως Ελευσίνιοι καλλιτέχνες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πόλη , όπου ζουν και συνθέτουν το έργο τους.

Μουσικοί παραγωγοί, djs και performers θα  παρουσιάσουν επιλεκτικά το έργο τους, εμπνευσμένοι από την Ελευσίνα.Ρυθμικοί ήχοι, μινιμαλιστικές συνθέσεις και μελωδικά μοτίβα θα εκκινήσουν την νέα ενότητα των Αισχυλείων.

2017 – LINE-UP
ΑνδρέαςΜαρκαντώνηςAdMark
FlameonFire
ΛίαΔήμου 
Σταύρος Καραβασίλης Futur -E
Φώφη ΤσεσμελήDjFo
+ guests
Curated by Lia Dimou

Γενική Είσοδος 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
3ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»

Για 3η συνεχή χρονιά διοργανώνεται ο ημιμαραθώνιος "Στα ίχνη της Ιεράς Οδού με την έγκριση του ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο ημιμαραθώνιος "Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού", αποτυπώνει τη διαδρομή των μυστών από την Αρχαία Αγορά της Αθήνας στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, καθώς αυτοί διέσχιζαν την "Ιερά Οδό" με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τα Ελευσίνια μυστήρια. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο μήνυμα αυτού του ημιμαραθωνίου σε σχέση με παρεμφερείς αγώνες.

Αγώνας 21χλμ  Αθήνα - Ελευσίνα  Εκκίνηση Κεραμικός 8.30πμ

Αγώνας 5χλμ Ελευσίνα Εκκίνηση 9.00πμ

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Εγκαίνια Έκθεσης "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ 2 "

Μετά την περσινή επιτυχία της Έκθεσης "'Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και Εργοστάσια", του υπό ίδρυση Μουσείου Νεότερης Ιστορίας της Ελευσίνας "Γεώργιος Αμπατζόγλου", η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχύλεια 2016  και κατόπιν πολλών προτροπών για την συνέχισή της από ανθρώπους που δεν πρόλαβαν να την δουν , η έκθεση θα επαναληφθεί και στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχύλεια 2017.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο Διοικητήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία Ελευσίνας στις 20.30 και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2017.

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα Εγκαινίων: 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου - 15 Νοεμβρίου
Ώρες έκθεσης: Καθημερινά 18.00-23.00
Σαββατοκύριακα: 11.00-14.00 & 18.00-23.00
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Άλκηστη του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Εθνικό Θέατρο

 Το Εθνικό Θέατρο προσεγγίζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και συγχρόνως προκλητικά έργα του Ευριπίδη, την «Άλκηστη», αναθέτοντας την παρουσίασή της στην Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Έργο που φέρει επί σκηνής τον θρίαμβο κατά του θανάτου, η Άλκηστη, το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατελεύτητες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων. Παράλληλα, η εμφανής σοφιστική επίδραση στο έργο πυροδότησε μια σειρά από θέματα ηθικής των διαπροσωπικών σχέσεων. Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει τον θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας τού «Αθηναϊκού Διαφωτισμού» υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιο λόγο; Οι νόμοι των ανθρώπων δίνουν επαρκείς απαντήσεις σε παρόμοια ερωτήματα; Και τι γίνεται όταν η παρέμβαση των θεών αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού;

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης
Σκηνοθεσία-Επεξεργασία μετάφρασης: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πατρίσια Απέργη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Οικονομίδης
Βοηθός χορογράφου: Ειρήνη Καλαϊτζίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνης Γεωργακίλα

Διανομή
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Άδμητος
Μαρία Κίτσου:  Άλκηστη
Γιάννης Φέρτης:  Φέρης
Δημήτρης Παπανικολάου:Ηρακλής
Κώστας Βασαρδάνης:  Απόλλων
Σωτήρης Τσακομίδης: Θάνατος
Ερρίκος Μηλιάρης: Υπηρέτης
Κίττυ Παϊταζόγλου: Υπηρέτρια
Χορός: Κωνσταντίνος Βουδούρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Γιώργος Ζυγούρης, Στάθης Κόικας, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Γιώργος Νούσης, Χρήστος Ξυραφάκης, Στέλιος Παυλόπουλος, Δημόκριτος Σηφάκης, Περικλής Σκορδίλης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Βαλάντης Φράγκος
Μουσικοί επί σκηνής: Τσιώλης Κωνσταντίνος, Κωστίδης Κωνσταντίνος, Σοφόπουλος Θοδωρής.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μουσική Παράσταση Κώστα Λειβαδάς
Συμμετέχουν: Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βασίλης Σκουλάς

 Ο Κώστας Λειβαδάς
με εκλεκτούς προσκεκλημένους τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννη Κότσιρα, Βασίλη Σκουλά θα εμφανιστεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 στο Παλαιό Ελαιουργείο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017»

Εδώ και 18 χρόνια έχει βρει τον τρόπο να μας συμπαρασύρει στο δικό του δρόμο και να ριζώνει στις καρδιές μας με μελωδίες και νότες αγαπημένες. Ο Κώστας Λειβαδάς, ένας από τους πιο πετυχημένους συνθέτες και  τραγουδοποιούς της γενιάς του, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 ετοιμάζει μια μοναδική συναυλία με τρεις συμμετοχές – σταθμούς, τόσο στην προσωπική όσο και στη δημιουργική του πορεία.

Ελένη Τσαλιγοπούλου
Γιάννης Κότσιρας
Βασίλης Σκουλάς

Μαζί τους ο Κώστας Λειβαδάς σχεδιάζει και προετοιμάζει, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, μια μεγάλη γιορτή με τραγούδια που αγαπήσαμε και πάντα σιγοτραγουδάμε…

Όλα τα τραγούδια του Κώστα που έχουμε αγαπήσει, είτε με τη φωνή του είτε με άλλους ερμηνευτές, θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της βραδιάς.

Από το «Κάθε Μπαλκόνι έχει άλλη θέα» και το «Πιάσε με» μέχρι το «Για να σε συναντήσω» και από το «Μοίρα μου έγινες» μέχρι την «Επιμονή σου» (που υπογράφει και μοιράστηκε με την Ελεονώρα Ζουγανέλη).

Τραγούδια όπως τα, «Δειλά» (Το καράβι από την Φολέγανδρο), «Γραμμένο με κόκκινο», «Τα παιδιά των Δρόμων», το περίφημο «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» (που έγραψε με τον Γιώργο Δημητριάδη), και το πολύ πρόσφατο «Τράβα ρε μάγκα» (που έγραψαν μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου, διασκευάζοντας το παλιό  θρυλικό τραγούδι), αλλά και άλλα τραγούδια από το θησαυρό της ελληνικού ρεπερτορίου, που ο Κώστας έχει αγαπήσει και ενίοτε έχει «πειράξει» ενορχηστρωτικά με πολύ αγάπη και σεβασμό.

Ένα μουσικό ταξίδι που θα σταθεί και στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά,  που συνδέει το παρελθόν του Κώστα με το σήμερα, στο οποίο εξέχουσα θέση έχει η μουσική του επανασύνδεση με το γκρουπ «Υπνοβάτες», για το οποίο ο Κώστας Λειβαδάς έγραψε τα πρώτα του ηλεκτρικά και με ελληνικό στίχο, τραγούδια, από το 1991 έως το 1994. 23 χρόνια μετά ξανασυνδέονται και ετοιμάζονταν να εκδώσουν την πρώτη τους δουλειά με τίτλο «Χαμένη διαδρομή», από την οποία ήδη κυκλοφορεί το νέο τραγούδι, «Λες να μην ξέρω»

Ελένη Τσαλιγοπούλου… Μια σχέση ζωής που μετρά πάνω από 15 χρόνια δημιουργίας και έχει αποτυπωθεί σε τραγούδια-σταθμούς, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και ζηλευτό δίδυμο ερμηνεύτριας και δημιουργού. Αμέτρητες συνεργασίες, μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις σε μια δημιουργική σχέση που επανέρχεται πάλι και πάλι, σε στιγμές που δεν το περιμένει κανείς.  Όλα αυτά εν αναμονή των καινούργιων τους τραγουδιών, που θα υπάρχουν στο νέο δίσκο της Ελένης, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του Οκτώβρη.

Γιάννης Κότσιρας… ένας από τους αγαπημένους του ερμηνευτές που τους ενώνουν τραγούδια - σταθμοί όπως τα, «Πως θα πεθάνω εγώ για σένα» και «Κάθε μήνας Αύγουστος». Συναντήθηκαν πριν χρόνια και με αφορμή τη δισκογραφική δουλειά «30+κάτι» άρχισε μια συνεργασία και φιλία ακέραιη και αμοιβαία που φθάνει στο σήμερα με δύο νέα τραγούδια που τους έφεραν ξανά κοντά, «Τα καλοκαίρια μας» και «Μ’ ένα χτύπημα».

Βασίλης Σκουλάς… τους ενώνει μια Κρήτη ολόκληρη.

Δύο γενιές μουσικών από ρίζα κοινή. Ο Κώστας Λειβαδάς, σε αυτή την παράσταση συναντά για μια ακόμη φορά τον ήρωα του Βασίλη Σκουλά. Ο κορυφαίος ερμηνευτής και λυράρης Βασίλης Σκουλάς θα βρεθεί επί σκηνής με τον Κώστα για να τιμήσουν την κρητική ρίζα και να μας κάνουν να τραγουδήσουμε μαζί «Θα σε φιλέψω στεναγμέ».

 Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 O Μίλτος Πασχαλίδηςσε μια μοναδική συναυλίαμε νέο υλικό από το δίσκο «Περσείδες» πλάι στα δικά του αγαπημένα τραγούδια και ό,τι φέρει η στιγμή.

 «Έλα να πούμε δύο λόγια απλά

Κι αν θέλεις κι άλλα τόσα

Από εκείνα που εξηγεί μόνο η δική μας γλώσσα»

 Αυτή τη δική μας γλώσσα μιλάει τα τελευταία 22 χρόνια ο Μίλτος Πασχαλίδης, ένας από τους πιο σημαντικούς και αγαπητούς τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Γνωστός για την αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα, σκηνική του παρουσία και τη σύνδεσή του με τον κόσμο, ο Μίλτος έρχεται με «αποσκευές» που μετράνε πολλά αγαπημένα τραγούδια από«το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος», «Τα Μπλουζ της Άγριας Νιότης» ως το «Σ’ τα Είπα Όλα» και από τις «Πεθαμένες Καλησπέρες» ως τις «Βυθισμένες Άγκυρες», καθώς και τα κομμάτια του νέου του δίσκου «Περσείδες».

Ο τελευταίος του δίσκος, εμπνευσμένος από τον έρωτα και την απώλεια, είναι πιστός στο πνεύμα και το ύφος του Μίλτου με τραγούδια του να έχουν ήδη καταγραφεί στην κοινή συνείδηση.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Νίκη Γρανά - πιάνο, ακορντεόν, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα,
Δημήτρης Μουτάφης - μπάσο, Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά,
Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Δημήτρης Σινογιάννης - ηλ. κιθάρα
Πασχάλης Κολέντσης - ηχοληψία, Μανώλης Μπράτσης – φωτισμοί
Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC

 Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας για μια εμφάνιση στην Μαγούλα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΄΄Αισχύλεια 2017΄΄.Μετά από μια σειρά εμφανίσεων σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Λεωνίδας Μπαλάφας επισκέπτεται  τη Μαγούλα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια, για μια συναυλία παρουσιάζοντας παλιές και νέες του δημιουργίες.

 Μαζί του οι:
Άγγελος Πολυχρόνου: Κρουστά
Διονύσης Κοκόλης: Τρομπέτα
Λευτέρης Βαρθάλης: Μπάσο, φωνητικά
Μιχάλης Καταχανάς: Βιολί, φωνητικά
Νίκος Χριστόπουλος: Τύμπανα
Σπύρος Βρυώνης: Ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητικά
Χρήστος Κυριαζής: Σαξόφωνο

 Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Γήπεδο Μπάσκετ Πλατεία Μαγούλας
Μαγούλα Αττικής

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 «Ειρήνη», του Αριστοφάνη
Μια μουσική παράσταση, σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού  
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Νίκο Κυπουργό (μουσική σύνθεση) και στον ταλαντούχο νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο (λιμπρέτο) τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης, που θα βασίζεται στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ το ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης.

Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικιείου Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη, όπως αποδείχθηκε, ισορροπία της ειρήνης και του πολέμου, το ηρακλείτειο ρητό «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» και το ακανθώδες ερώτημα κατά πόσο η ειρήνη είναι συνώνυμο της ευτυχίας, της αρετής και της ευδαιμονίας, εμπνέει τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Λιμπρέτο: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Video mapping: Στάθης Μήτσιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Ενορχήστρωση: Θοδωρής Κοτεπάνος
Βοηθός μουσικού διευθυντή & μουσική διδασκαλία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού

Διανομή
Τζίμης Πανούσης: Τρυγαίος
Τάσης Χριστογιαννόπουλος:  Ερμής
Ειρήνη Καράγιαννη: Ειρήνη
Αιμιλιανός Σταματάκης: Χορός/Πόλεμος

Χορός
Ασημίνα Αναστασοπούλου
Θωμάς Βελισσάρης  / Οπλοπώλης
Δημήτρης Γεωργιάδης /Παις Κλεωνύμου
Γιάννης Δενδρινός  / Δρεπανοπώλης
Βάσια Ζαχαροπούλου / Κόρη Α
Ευαγγελία Καρακατσάνη  / Τροφός
Νίκος Καρδώνης  / Δούλος
Γιασεμί  Κηλαηδόνη
Γιάννης Κλίνης  / Ιεροκλής
Ελίτα Κουνάδη  / Κόρη Β
Ηλίας Κουνέλας  / Παις Δαμάχου
Ελένη Μπούκλη  / Οπώρα
Μαρία Νίκα
Σελητσανιώτης Γιάννης  / Κυδοιμός
Βασιλική Τρουφάκου  / Θεωρία
Αντιγόνη Φρυδά

 Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 Η Συναναστροφή της Λούλας Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη

 ΤΟ ΕΡΓΟ
Θεσσαλονίκη, παραμονή πρωτοχρονιάς 1930.

Δυο μεσήλικες γυναίκες προσκαλούν στο κατάστημα, στο οποίο και κατοικούν, ένα γειτονικό τους ζευγάρι και ένα μακρινό συγγενή για την αλλαγή του χρόνου. Στην παρέα προσέρχονται μια έφηβη και δύο στρατιώτες.

Η βραδιά, όμως, όπως εξελίσσεται, κάθε άλλο παρά γιορτινή διάθεση αποπνέει.

Με φόντο την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη λίγο πριν το ξέσπασμα του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταστροφικές αλλαγές που έρχονται, οι ήρωες, σε κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, ο καθένας για τους λόγους του, προσέρχονται να «συναναστραφούν»… Κυρίως για να μην είναι μόνοι. Όχι για να είναι μαζί…

Η γιορτή είναι η πρόφαση. Η αφορμή για τη συγκέντρωση -γεγονός που δεν τους αφορά άμεσα και που οι περισσότεροι αγνοούν- φέρνει τα οκτώ πρόσωπα αντιμέτωπα με όσα αποκαλύπτει το παράξενο αυτό ρεβεγιόν. Απέναντι σε γεγονότα, μυστικά και ψέματα που δεν ήξεραν και δεν προκάλεσαν.

Δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ αλήθειας και προσποίησης, πραγματικότητας και αυταπάτης, προκαλούν μία ασφυκτική αβεβαιότητα που τους αφήνει ανυπεράσπιστους. Ανάμεσά τους ο θάνατος εναλλάσσεται με τη ζωή, συγχέοντας τα σημαντικά με τα ασήμαντα, τα υπαρξιακά με τα καθημερινά.

Παρόλ’ αυτά, τα πρόσωπα «…..στο τέλος χωρίς να το επιζητούν, χωρίς καμία πρόθεση να συνεννοηθούν, θα μιλήσουν σχεδόν την ίδια γλώσσα και η κοινή τους κατάσταση, άσχετα με την αιτία που την προκάλεσε στο καθένα, σαν κοινή μοίρα, τολμώ να πω, θα τα συνδέσει περισσότερο από έναν διάλογο ή  μια οποιαδήποτε συμπαράσταση. Και ίσως για τον θεατή, όχι για τα ίδια, εδώ να καταφαίνεται, τελικά η μοναξιά τους» (Λούλα Αναγνωστάκη, 1967).

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ένα από τα λιγότερο γνωστά -και το πρώτο της τρίπρακτο- έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, Η Συναναστροφή, παρουσιάζεται ξανά , πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα (1967, Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή), στην Ελευσίνα αυτή τη φορά, στο Παλαιό Ελαιουργείο σε συμπαραγωγή με τα  ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017.

Με αιχμές για τα κοινωνικά, πολιτικά, συλλογικά αλλά και προσωπικά αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου (μοναξιά, έλλειψη επικοινωνίας, οικουμενικότητα, φόβος, δικαιοσύνη, τραύμα, ήττα, ενοχή), τολμηρές και σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ, με σιωπές και εμπνευσμένους διαλόγους που συχνά ακκίζονται ανάμεσα στο ρεαλισμό και την ποίηση, το κείμενο αυτό, όπως άλλωστε σύσσωμο το θεατρικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη που διατρέχει την μεταπολεμική Ελλάδα, καθρεφτίζει την βαθιά αγωνία της νεοελληνικής κοινωνίας τόσο στην καθημερινότητα όσο και απέναντι στην ιστορία της.

Γραμμένο πριν μισό περίπου αιώνα, το επιδραστικό αυτό κείμενο εμπνέει μια σκηνοθέτιδα της νέας γενιάς, την Ανδρονίκη Χριστάκη που με τη σύμπραξη πολύτιμων συνεργατών θα παρουσιάσει στο κοινό της Ελευσίνας.

Η Συναναστροφή θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2017, Παλαιό Ελαιουργείο , Ελευσίνα.

Η παράσταση θα ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού, ενώ τον Οκτώβριο, μετά από πρόσκληση του ΚΘΒΕ, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη για 10 παραστάσεις (Βασιλικό Θέατρο, πρεμιέρα 06 Οκτωβρίου 2017).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη
Κινησιολογία: Αγγελική Στελλάτου
Μουσική: Κωνσταντίνος Β
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παραγωγή: Θ.Νικολάου & Σια ΕΕ
Βασικοί ηθοποιοί: Αγγελική Παπαθεμελή, Νάνα Παπαδάκη, Σπύρος Φωκάς, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αμαλία Νίνου, Βασίλης Χαρίσης, και άλλοι αξιόλογοι ηθοποιοί.

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

 Η πιο σπάνια παρουσιαζόμενη τραγωδία και η τελευταία που συνέθεσε ο πιο αγαπητός των τραγικών, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο ρόλο κι έναν σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος. Σε νέα μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη και πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα, η οποία εκτελείται ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης, από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών.

 Τα πέρατα της ψυχής δε θα βρεις προχωρώντας,

όσο μακριά κι αν σε φέρει ο δρόμος.

Στο δέντρο της σιωπής κρέμονται

οι καρποί της γαλήνης.

[Ηράκλειτος]

Το έργο
Το νόημα αυτής της τραγωδίας θα μπορούσε να εκφραστεί με το κείμενο που έγραψε ο Α. Σοπενάουερ:«Δεν υπάρχει κάτι σταθερό στην ασταθή ζωή· ούτε ατέλειωτος πόνος, ούτε αιώνια ευχαρίστηση, ούτε εντύπωση που ν’ αντέχει, ούτε ενθουσιασμός που να μην ξεθυμαίνει, ούτε υψηλή ιδέα που να στέκει ακλόνητη σαν κανόνας σ’ ολόκληρη την ύπαρξη. Όλα διαλύονται στον χείμαρρο των χρόνων» και συμπέραινε παρακάτω: «Η ζωή είναι ένα δάνειο που το παίρνουμε από τη γέννησή μας και οι πόνοι και τα βάσανα είναι οι καθημερινοί τόκοι».

Η υπόθεση
Ο "Ξένος" Οιδίπους, μετά από τη δεκαετή περιπλάνησή του στον κόσμο των ανώνυμων και των κυνηγημένων, φτάνει τυφλός και ρακένδυτος στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας "φιλοξενία" από τους ντόπιους. Χρειάζεται επιτέλους έναν τόπο για ν’ αναπαυθεί. Διαισθάνεται ότι το τέλος πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του, η κόρη και αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις με το τάγμα των φυλάκων και τον ίδιο τον βασιλιά Θησέα, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα σύνορα. Ένα ενδιάμεσο διαφορετικών πολιτισμών, ένα ενδιάμεσο στη νομιμότητα και την παρανομία, βιώνοντας το ανάμεσα στη Ζωή και τον Θάνατο.  Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρή του κόρη- αδελφή Ισμήνη, αλλά και τον γιο - αδελφό του Πολυνείκη, κάνει την τελευταία ανασκόπηση της ζωής και στοχάζεται για το παράλογο του ανθρώπινου Βίου.Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται πως αυτή η τραγωδία αποτελείτο δραματουργικό πυρήνα των έργων του Μπέκετ και του Καμύ και, ίσως, όλου του σύγχρονου θεάτρου.

Η παράσταση
Η καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, μέσα από την ιδιαίτερη χρήση των ιστορικών διαστρωματώσεων της ελληνικής γλώσσας, δίνει τον καμβά για μια πνευματική συνάντηση θεατών και θιάσου με την παράδοση και τη μοντερνικότητα.Ο Σταύρος Τσακίρης, ερευνά μια φόρμα αφήγησης της τραγωδίας σαν μια κοινή γιορτή θεατών και ηθοποιών, που δημιουργείται τη στιγμή που συναντώνται στον προκαθορισμένο χώρο του θεάτρου. Σ' ένα άδειο τοπίο,με τη χρήση ελάχιστων αντικειμένων, παρακολουθούμε σαν μια  «παραβολή» τις τελευταίες στιγμές του Οιδίποδα.Ένας παλιός μύθος παρουσιασμένος από έναν θίασο σημερινών ανθρώπων,που προσπαθεί να τον φέρει σε ζωντανό διάλογο με το σήμερα, ώστε ν’ αφυπνίσει τις συνειδήσεις ενάντια στις προκαταλήψεις που μας χωρίζουν.Οι ηθοποιοί «ντύνονται» τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Το ίδιο και οι χώροι. Σχηματίζονται, αλλάζουν και αναιρούνται «μαγικά».Η συνεχής παρουσία της μουσικής του Μίνου Μάτσα, σαν ένα παράλληλο κείμενο,που εκτελείται μόνο από τις φωνές τεσσάρων ιεροψαλτών, δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα παρουσίασης ενός επικολυρικού ποιήματος.Στον ομώνυμο ρόλο, ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Κώστας Καζάκος, επικεφαλής ενός θιάσου που αποτελείται από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νέας γενιάς.OΔημήτρης Λιγνάδης επωμίζεται έναν ιδιαίτερο ρόλο, που «ενώνει» το σήμερα με τον μύθο.

Συντελεστές
Μετάφραση:Δημήτρης Δημητριάδης    
Σκηνοθεσία:Σταύρος  Σ. Τσακίρης          
Επεξεργασία κειμένου:Σταύρος  Σ. Τσακίρης - Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνικά:Κέννυ Μακ Λέλλαν                  
Κοστούμια:Θάλεια Ιστικοπούλου          
Μουσική:Μίνως Μάτσας  
Φωτισμοί:Αλέκος Γιάνναρος                  
Δραματουργός: Λουίζα Αρκουμανέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χάρης Πεχλιβανίδης         
Μάσκες: Εύα Νικολοπούλου
Αφίσα: Αλέξανδρος Ψυχούλης
Μουσική προετοιμασία: Μάριον Πελεκάνου
Μουσική διδασκαλία:Bαλέρια Δημητριάδου
Φωτογραφίες – Βίντεο:  Πάτροκλος Σκαφίδας
Επικοινωνία:Άρης Ασπρούλης
Δ/νση παραγωγής:  Γιώργος Σύρμας  
Παραγωγή:VenusA.E. 

Διανομή(Με Σειρά Εμφάνισης)
Ξένος: Δημήτρης Λιγνάδης            
Οιδίπους:Κώστας Καζάκος                    
Αντιγόνη:Κόρα Καρβούνη                      
Ισμήνη:  Τζέννυ Κόλλια                        
Θησέας:Άρης Τρουπάκης               
Κρέων:Δημήτρης Ήμελλος            
Πολυνείκης:Δημήτρης Λάλος                  
Χορός Ψαλτών:Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Χορός Πολιτών:Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, ΠαναγιώτηςΚαμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού

Εισιτήρια 12€ Μειωμένο 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Ο Γάμος του Λεπρέντη του Μιλτιάδη Χουρμούζη
σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου
Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας
ΠΑΚΠΠΑ Δήμου ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

 Η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας με θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, συμπληρώνει φέτος έντεκα δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής.

Για τη φετινή μας θεατρική επικοινωνία επιλέξαμε το νεοελληνικό θέατρο του 19ου αιώνα. Ένα έργο του αγωνιστή, πολιτικού και θεμελιωτή της νεοελληνικής δραματουργίας Μιλτιάδη Χουρμούζη.

Στον Λεπρέντη ο Χουρμούζης σατιρίζει τους  Έλληνες που πλούτισαν στις ελληνικές παροικίες και επιστρέφοντας στην ελεύθερη πατρίδα εκμεταλλεύονται με τα πλούτη τους φτωχές οικογένειες και ανήλικα κοριτσάκια ανακαλύπτοντας με φιλήδονη αυταρέσκεια τα αγαθά του γάμου στα φαιδρά τους γεράματα. Γύρο από αυτό το εμπόριο ευδοκιμούν κάθε λογής παράσιτα ( αγύρτες, κόλακες, απατεώνες, κομπογιαννίτες, προαγωγοί).

Με σατιρική οξύτητα ο Χουρμούζης χλευάζει τα νοσηρά φαινόμενα του νεοπλουτισμού, τις κούφιες επιδείξεις, την κοινωνική υποκρισία, τη σαθρή συνείδηση της αστικής τάξης, την ίδια ώρα που οι αγωνιστές του 21 κατέφευγαν στην επαιτεία για να επιβιώσουν.

Η δομή και η τεχνική του έργου, γραμμένου σε έξοχη ελληνική γλώσσα, παραπέμπει στον Μολιέρο, τον Γκολντόνι και την Κομμέντια ντελ Άρτε, με γκροτέσκα αναφορά στον Αριστοφανικό Έλληνα Καραγκιόζη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου. Διδασκαλία τραγουδιών: Δημήτρης Ανδρώνης. Σκηνικός διάκοσμος: Μαρία Γλύκα. Χορευτικά: Μαριάννα Σαμάτιαλη. Κοστούμια: Δημήτρης Θεοδώρου
Παίζουν: Ηλίας Νάκος, Σταύρος Χανάς, Γιάννος Γαβαλάς, Σοφία Παναγιωτοπούλου, Τασία Μπρέμπου, Βάσω Παπασπύρου, Γιώργος Πεντέλας, Γιάννης Μώρας, Χαρά Παγώνη, Ελένη Μούτσα, Έντρη Ντιλγέρη, Κυριακή Ζαγοριανίτη, Αντριάννα Ιωσηφίδη.
Τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Βιργινία Παυλοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Φωτογράφηση: Βούλα Ανδρώνη. Επεξεργασία video: Χρήστος Κούλης

Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 20.30
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ 2017
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Les Trois Femmes
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Les Trois Femmes είναι ένα γυναικείο φωνητικό τρίο που εμπνέεται από τις μουσικές της δεκαετίας του 20’, του 30’ και του 40’. Οι πρωτότυπες και

μοναδικές μουσικές ενορχηστρώσεις των τριών φωνών παρασύρουν σε ένα νοσταλγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε αυτή τη χαμένη εποχή της αθωότητας, διευρύνοντας ταυτόχρονα τα όρια της αρμονίας και της μουσικής φαντασίας… γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον. Οι τρεις και μερικές φορές τέσσερις φωνές, πλαισιώνονται από ένα κουαρτέτο που αποτελείται από πιάνο, κιθάρα, κοντραμπάσο και drums.

Vocals: Manto Panagiotaki, Myrta Sakellariou, Tatiana Michailidou
 Arrangements & Guitar: Mark Joseph Priest
Piano: Manos Athanasiadis
​​Double Bass: Antonis Arvanitis
​​Drums: Panos Georgakopoulos

Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 Star Wound
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 Οι StarWound είναι μια ροκ-καμπαρέ μπάντα με έδρα την Αθήνα. Η διαφορετική μουσική προέλευση των μελών της δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για πειραματισμούς και έτσι ο ήχος τους συνδυάζει στοιχεία από το cabaret, την jazz και τη rock, ενώ ο αγγλόφωνος στίχος τους έχει σαν αφετηρία τους φιλοσοφικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου.

Δραστηριοποιούμενοι εν μέσω της γενικευμένης κρίσης οδηγήθηκαν στη σύνθεση των δέκα κομματιών που αποτέλεσαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Miles to Walk”. Πρόκειται για δέκα τραγούδια-ιστορίες ανθρώπων που ζουν και δρουν υπό συνθήκες κρίσεις…

Ο δίσκος απέσπασε θετικές κριτικές από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, με δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο ενώ τραγούδια του “Miles to Walk” έχουν παιχτεί στον αέρα μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το “The Day of Raymond Ray” ο Νίκος Βούλγαρης επιμελήθηκε το πρώτο επίσημο video clip της μπάντας, με οποίο οι StarWound μπαίνουν στις νικητήριες μπάντες του YourBand της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2016.

Τον Μάρτη του 2017 η μπάντα πραγματοποίησε το πρώτο της Ευρωπαϊκό τουρ, δίνοντας συναυλίες στο Λουξεμβούργο, στο Ρόττερνταμ, στις Βρυξέλλες, στη Λουβαίν, στη Λιέγη και την Αμβέρσα, ενώ τον Ιούνιο και τον ερχόμενο Οκτώβρη θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε θέατρα και μουσικές σκηνές, στο Λονδίνο και την Ελβετία.

Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 String Demons
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 Η περιπέτεια τους στον κόσμο έχει ξεκινήσει από την Αθήνα. Με μοναδικό και εκρηκτικό τρόπο συμφιλιώνουν την κλασική μουσική με το Heavy Metal και την παραδοσιακή / λαϊκή με το Ροκ ..και όπου φτάνει η μουσική με ρυθμό, τρέλα, χιούμορ , κρουστά - τύμπανα και Έγχορδα ... !!! και το αποτέλεσμα είναι μαγικά εκρηκτικό. Το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, το βιολί της Λυδίας, η ματιά τους πάνω στις συνθέσεις των Iron Maiden, των Queen , του Vivaldi, του Βαμβακάρη και πολλών άλλων, εκεί που η Lady Gaga θα συναντηθεί με τα Λαικοδημοτικά , οι Abba με τα Ποντιακά , οι εξ’ ολοκλήρου δικές τους, ο ηλεκτρισμός σε αντίθεση με την κλασική παιδεία των δύο αδελφών,  οι επιρροές από Χριστιανικούς και Βυζαντινούς ύμνους ,οι μουσικές εκπλήξεις και οι συνεχώς καινούργιες διασκευές-συνθέσεις που ετοιμάζουν μαγεύουν κάθε ακροατή και η ατμόσφαιρα γίνεται τουλάχιστον διονυσιακή όταν τα δάχτυλα τους ακουμπήσουν τα έγχορδα.

Και οι δύο πήραν τα διπλώματα τους με άριστα παμψηφεί και Α 'Βραβείο, έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και λάβει ενεργά μέρος σε σεμινάρια μεγάλων δασκάλων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες σκηνές και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη-Κύπρος-Αμερική). Στην μέχρι τώρα πορεία τους σαν σχήμα, που ξεκίνησε μόλις το 2014-15, έχουν καταφέρει να σταθούν πανάξια δίπλα στα κορυφαία ξένα σχήματα του είδους με τους ανατρεπτικούς-ψυχαγωγικούς δίσκους και  τις sold out παραστάσεις τους έχοντας αποκτήσει κιόλας φανατικό κοινό .Αυτή τη περίοδο ‘’μαγειρεύουν’’ τον τρίτο τους Stringdemoniko δίσκο που θα κυκλοφορήσει από την MINOS-EMIUNIVERSAL.

Στις 23 Ιουνίου του 2016 κυκλοφόρησε ο δεύτερος stringdemoνικός δίσκος. Φέρει τον τίτλο '' Fear of the Bach '' και περιέχει εκρηκτικούς συνδυασμούς της Heavy Metal, της Παραδοσιακής και της Κλασσικής μουσικής! Όταν τον εντοπίσετε, να γνωρίζετε ότι  περιλαμβάνει: επιθετικά Ικαριώτικα Δοξάρια, Iron Maiden και Queen με ... '' εγχορδικό '' αέρα, έναν Bach ... ροκ, ολοκαίνουργια δικά τους κομμάτια, θεατράλε διάθεση, διονυσιακά κρουστά και ... όλα τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε πατώντας το '' PLAY ''! Πάντα με την προσωπική τους αισθητική και σφραγίδα, ο δίσκος '' Fear of the Bach '', ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από δημοσιογράφους και ακροατές, κλείνει μέσα του ένα χορταστικό ''Συμφωνικό Πανηγύρι’’!

O Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, το «δαιμονικό» ντουέτο εγχόρδων είναι δύο νέοι μουσικοί που με απίστευτο συγχρονισμό μεταξύ τους, με φαντασία στις διασκευές και μείξεις ετερόκλητων τραγουδιών και βέβαια με δικές τους συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από την διακριτή τους ταυτότητα και το προσωπικό τους στίγμα, θα μας ταξιδέψουν από το ροκ μέχρι την κλασική και την παραδοσιακή μουσική με ευρηματικότητα και έντονη επικοινωνία.

Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 Theodore
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Theodore είναι ένας συνθέτης, performer και πολυοργανίστας με αξιοσημείωτη πορεία. Aπό την αρχή της καριέρας του έχει δείξει ένα σπάνιο ταλέντο και την τάση του να εξελίσσεται και να πειραματίζεται διαρκώς. Oι επιρροές του, από τους Pink Floyd και Radiohead σε συνδυασμό́ με τις σπουδές του στο πιάνο και την παραδοσιακή́ ελληνική́ μουσική́, του δίνουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους Έλληνες σύγχρονους δημιουργούς. Σε μια ευρεία γκάμα ατμοσφαιρικής, ψυχεδελικής και ambient υπόστασης, ο εξαιρετικά ταλαντούχος αυτός μουσικός δίνει μια ιδιάζουσα, δική του ηλεκτρονική post-rock τεχνοτροπία και αντίληψη στη σύνθεση και υλοποίηση της μουσικής του, αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες στον κλασικό ρομαντισμό.

Έχει ήδη δύο άλμπουμ στο ενεργητικό του, το «7» και το «ΙtisbutItsnot. Το τελευταίο μάλιστα έχει την υπογραφή του Ken Thomas, του παραγωγού των Sigur Ros και του Yann Tiersen, ενώ κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, ανάμεσά τους και αυτήν από το ΒΒC6 και τηLaurenLaverne δηλώνοντας ότι «είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορούμε να ακούσουμε αυτή την στιγμή!»

Οι liveεμφανίσεις του είναι επιλεκτικές και τόσο ξεχωριστές όσο και οι συνθέσεις του. Σε αυτές συγκαταλέγονται το openingactστο liveτων SigurRosστην Αθήνα (Ιούνιος του 2016 @ ReleaseAthensFestival), ηπαράσταση στον αρχαιολογικό χώρο στουςΣτύλους του Ολυμπίου Διός (2015) όπου έντυσε μουσικά την ταινία του BusterKeaton ‘TheCameraman’παίζοντας ζωντανά, η πρώτη του εμφάνιση στο FuzzClub(2016) με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του καθώς καιοιliveεμφανίσεις του στο sixd.o.g.s στην Αθήνα και σε clubs& φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Tους τελευταίους μήνεςο Theodoreείναι ξανά στο στούντιο και γράφει τον καινούργιο δίσκο που θα κυκλοφορήσει από την UnitedWeFly, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί live εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου παρουσιάζει το καινούργιο του υλικό μαζί με τα τραγούδια των δύο προηγούμενων δίσκων του.

Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο
 

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
  Σtella
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Σtella (Στέλλα Χρονοπούλου) είναι συνθέτρια, τραγουδίστρια, μουσικός και ζωγράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να γράφει μουσική παράλληλα με τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ, από την Inner Ear Records, ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά indie pop άλμπουμ της χρονιάς, με τα κομμάτια «Detox» και «Picking Words» να έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από ακροατές και ραδιόφωνο.

Πέρα από την προσωπική της δουλειά, από το 2014 συνεργάζεται με τον NTEiBINT, με τρεις κυκλοφορίες στην Βελγική Eksimo Recordings. Τον Μάιο του 2015, έγραψαν μαζί την μουσική για την παρέλαση των αθλητών της Τελετής Έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν), η μουσική ολόκληρης της Τελετής ήταν υποψήφια για βραβείο Daytime Emmy το 2016.

Στις αρχές του 2017, η Σtella κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της «Works For You» από την Inner Ear Records και τον Μάρτιο του 2017 συμμετείχε στο South by Southwest (SXSW), στο Austin, Texas της Αμερικής, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο.

Σtella (φωνή/κιθάρα)
Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα)
Βελισσάριος Πράσσας (μπάσο)
Ηλίας Αρωνίδης (τύμπανα)

Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙ Α

 Ο Απόστολος Ρίζος για μία δυναμική εμφάνιση στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του νέου του album με τον τίτλο ‘6’ , το οποίο καταγράφηκε ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές προτάσεις της χρονιάς, ο Απόστολος Ρίζος σε μία δυναμική μουσική εμφάνιση στην Ελευσίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των «Μουσικών Κύκλων».

Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής που συντονίζει το κοινό του με τις ερμηνείες και τη σκηνική του παρουσία, έχει στήσει μια μουσική πρόταση που εξαφανίζει τα μουσικά σύνορα και αναδεικνύει την ίδια την ουσία των τραγουδιών.

Τα αγαπημένα τραγούδια από την παλιότερη προσωπική του δισκογραφία αλλά και από το πρόσφατο album ‘6’ (Τι να θυμηθώ, Να’ μαστε μαζί, Σ’ αυτή τη χώρα, Το ψάρι) συνομιλούν ανατρεπτικά με τον Βαμβακάρη, τον Λοΐζο, τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Περίδη, τον Μικρούτσικο, τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Ζούδιαρη, τον Καζαντζή, τον Ζερβουδάκη, τον Αλκαίο, τον Ελευθερίου, τη Νικολακοπούλου.

Με άλλους δύο μουσικούς δεξιοτέχνες επί σκηνής, δημιουργούν έναν μουσικό κόσμο που δονείται από ρυθμό και συναίσθημα. Ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops, drums και ο ίδιος ο Απόστολος Ρίζος με την ακουστική του κιθάρα και μια φυσαρμόνικα, θα μας κερδίσουν στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου!

Παίζουν:
Θοδωρής Κουέλης / ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops
Dr. Momo / τύμπανα, κρουστά
Απόστολος Ρίζος / κιθάρες, φυσαρμόνικα
Επιμέλεια  Παραγωγής: Menta Art Events, www.menta3.com

Γενική είσοδος : 5€
Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ  2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΚΑΒΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η τραγουδοποιός Κατερίνα Μακαβού, παρέα με τους συνεργάτες της, μας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια, από την προσωπική της δισκογραφία, τραγούδια ακυκλοφόρητα, από την καινούργια δουλειά που ετοιμάζει τον τελευταίο καιρό, καθώς και διασκευές σε αγαπημένους της τραγουδοποιούς και μπάντες, της εγχώριας και ξένης μουσικής σκηνής, κάνοντας ένα πέρασμα από την Αρλέτα και τον Δήμο Μούτση, μέχρι τους Stranglers και την Annie Lennox.

Η Κατερίνα Μακαβού μας συστήθηκε δισκογραφικά στα τέλη του 2008 με το άλμπουμ "Μικρά Μυστικά". Ωστόσο το κοινό την γνώρισε μέσα από τις συνεργασίες της με πολλούς συνθέτες και τραγουδοποιούς όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Σωκράτης Μάλαμας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λουδοβίκος των Ανωγείων κ.α.
Το 2012 η Κατερίνα κυκλοφόρησε την δεύτερη προσωπική της δουλειά με τίτλο "Άλλη μια ώρα", τον Μάιο του 2015 κυκλοφορεί  σε ψηφιακή μορφή  το single «Πατησίων 316», ενώ τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί το τελευταίο της single «Χάρισε μου ένα δάκρυ», σε μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους του Νίκου Τσιπουρλιάνου, από την Minos Emi.
Μαζί της οι μουσικοί:

Ορέστης Μπενέκας: Πλήκτρα
Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: Τύμπανα

 Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 20.30
Αίθουσα Α
Παλαιό Ελαιουργείο

 

 

 

Σεπτέμβριος- Νοέμβριος
 Εικαστική έκθεση «Στοιχεία» της Δανάη Στράτου
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 18.00- 21.00 & Σαββατοκύριακα 10.00- 13.00 & 18.00- 21.00
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος

 

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2017

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
19|8 Μαγικός Καθρέφτης του Χρήστου Δήμα
20|8 Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη
21|8 Όντως Φιλιούνται του Γιάννη Κορρέ
22|8 Ρισάλτο του Βασίλη Βαφέα
24|8 Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

26|8 Ταινίες Μικρού Μήκους
Αλεπού της Ζακλίν Λέτζου
Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
Κύβος του Αλέξανδρου Σκούρα
A Job Interview του Αντώνη Γλάρου
Ίκαρος του Γιώργου Φουρτούνη

29|8 & 31|8 Διήμερο Αφιέρωμα στον Ορέστη Λάσκο| Είσοδος ελεύθερη
29/8  - Δάφνις και Χλόη (μικρού μήκους)
          - Γκόλφω

31/8
Για Ποιον Χτυπάει η Κουδούνα
7|9 Park της Σοφίας Έξαρχου

 Γενική είσοδος : 5€
 Ώρα έναρξης: 21.30
ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
 ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κανελλοπούλου 2