Η πείνα

Αρχείο Παίχτηκε από 25/09/2015 έως 27/09/2015
στο Beton 7
Διάρκεια: 50'
Συγγραφέας: Κνουτ Χάμσουν
Σκηνοθέτης: Μαρία Μητροπούλου
Ερμηνεύουν: Πέρης Μιχαηλίδης

Περιγραφή

Ένας συγγραφέας περιπλανιέται στους δρόμους της Χριστιάνιας (σημερινό Όσλο) προσπαθώντας να επιβιώσει πουλώντας άρθρα σε εφημερίδες. Παλεύοντας καθημερινά με την πείνα, την εξαθλίωση και την κοινωνική ταπείνωση, διατηρεί την ακεραιότητά του παραμένοντας πιστός στις υπαρξιακές του αναζητήσεις.

Περισσότερα

To κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» παρουσιάζει για τρεις μόνο παραστάσεις 25,26,27 Σεπτεμβρίου σε θεατρική διασκευή το λογοτεχνικό έργο του Κνουτ Χάμσουν «Η πείνα».

Μια παράσταση προσφορά για τους φίλους, αναγνώστες και τους ανθρώπους της «σχεδίας», καθώς και τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου «Ιονίς» (ξενώνας φιλοξενίας αστέγων του ΚΥΑΔΑ Δήμου Αθηναίων) αλλά και για όλο τoν κόσμο, στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development της EUNIC.

Συγγραφέας: Ο Κνουτ Χάμσουν είναι Νορβηγός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1920). Yπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της νεορομαντικής εξέγερσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Το έργο του επηρέασε πολύ σημαντικούς συγγραφείς όπως ο Μπέρνχαρντ, ο Μπέκετ και ο Μπουκόφσκι.

Έργο:Η «Πείνα», που γράφτηκε το 1890, είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γραμμένο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, το πιο δημοφιλές και πολυμεταφρασμένο έργο του Χάμσουν, είναι ένα έργο έντονα αυτοβιογραφικό, κλειστοφοβικό και κατά στιγμές αφόρητα ρεαλιστικό, με σαφείς επιρροές από το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι. Αποτέλεσε τομή στην ιστορία της λογοτεχνίας γιατί μετατόπισε το βάρος της αφήγησης στην ψυχολογία του ήρωα και κατάφερε να διεισδύσει όσο λίγα στην απελπισία της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σε αυτήν.

Σκοπός της παράστασης είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες και η προοπτική της είναι να παρουσιαστεί και σε χώρους που δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες.

 

Μετάφραση - Θεατρική Προσαρμογή: Αναστάσιος Βενέτης
Σκηνοθετική Επιμέλεια:
Μαρία Μητροπούλου
Κοστούμια:
Δέσποινα Χειμώνα

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που οργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes for Culture)

H EUNIC (European Union National Institutes for Culture) έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, τη βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τη κατανόηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα Arts for Social Development, συμμετέχουν το British Council, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, η Νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου και το Σουηδικό Ινστιτούτο.