Η σονάτα του Κρόιτσερ

Συγγραφέας: Λέων Τολστόι
Σκηνοθέτης: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κατερίνα Φωτιάδη
Παίζουν μουσική: Επί σκηνής στο πιάνο ο Θοδωρής Οικονόμου

Περιγραφή

Με μουσική υπόκρουση τη Σονάτα αρ.9 του Λ. Φ. Μπετόβεν, έμπνευση γι’ αυτό το έργο, ο ήρωας του Τολστόι, προσπαθεί να μας εξηγήσει πόσο επικίνδυνη και μοιραία μπορεί να σταθεί  η κυριαρχία του ανθρώπινου ερωτικού πάθους πάνω στη λογική.

Περισσότερα

Η «Σονάτα του Κρόιτσερ» είναι η νουβέλα του Λέοντος Τολστόι, που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1880, την ύστερη περίοδο της λογοτεχνικής ζωής του συγγραφέα, αποτελώντας μια ψυχολογική μελέτη πάνω στον έρωτα, το γάμο και τη ζήλια, ενώ αποτυπώνει με τον πιο καταφανή τρόπο μια περίοδο προσωπικής πνευματικής και ηθικής κρίσης. Η Σονάτα Κρόιτσερ τονίζει την αμφιλεγόμενη άποψη του Τολστόι για τη σεξουαλικότητα, υποστηρίζοντας ότι η σαρκική επιθυμία αποτελεί στην πραγματικότητα τροχοπέδη στις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε  μικρές ή μεγαλύτερες τραγωδίες. Η νουβέλα, έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα αρτιότερα παραδείγματα στην τέχνη της αφήγησης.

Ο Π. βρίσκεται στο τρένο. Έχει μόλις αθωωθεί για τη δολοφονία της γυναίκας του. Διηγείται την ιστορία του και προσπαθεί να πείσει το ακροατήριό του ότι ακόμα και η μουσική, αυτό το ισχυρότατο -όπως τη χαρακτηρίζει- αφροδισιακό, μπορεί να γίνει η αφορμή για μια καταστροφή. Εξοργισμένος, σκότωσε τη γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του, νομίζοντας πως έχει εραστή τον άνθρωπο, με τον οποίο μοιραζόταν τη  χαρά του να παίζουν μαζί μουσική.

Αυτή η τελευταία ιδέα εξηγεί και τον τίτλο της ιστορίας, η μουσική σύνθεση του Μπετόβεν προυπήρξε του έργου. Πολύ συχνά μάλιστα, κριτικοί, συνδέουν τη δομή της ιστορίας με τη δομή της σονάτας του Μπετόβεν, παραθέτοντας ορχηστρικά μοτίβα, που εκδηλώνουν ακραίες συναισθηματικές εναλλαγές.

Πώς άκουγε ο Π. εκείνη τη μουσική; Πώς καλλιεργήθηκε μέσα στην ψυχή του το πάθος, που κατεύθυνε τα πράγματα, ώστε να συμβεί αυτό που φοβόταν περισσότερο;

Θεατρική Μεταφορά: Αντώνης Πέρης
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Σκηνικά - Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Video: Αλέξανδρος Κακλαμάνος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χαρίτα Αρβανίτη, Μάρα Γαργαλάκου, Δημήτρης Μαργαρίτης
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Πιτσούλη
Κατασκευή Σκηνικού: Ιωάννης Ξανθοπουλίδης
Ειδική Κατασκευή: Σπύρος Δουκέρης- Another Kind Art
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Βίντεο Τρέιλερ: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Συμπαραγωγή: Kart Productions

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιόλογη παράσταση στην ατμόσφαιρα της οποίας συνέβαλαν τόσο η ζωντανή μουσική συνοδεία από τον πιανίστα όσο και η παρουσία της νέας ηθοποιού. Ο κ. Μυλωνάς απέδοσε έξοχα τον ήρωα του Τολστόι. Ευχαριστώ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.

  2. ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΑ ΣΗΜΕΙΑ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ