Ο αέρας της Ελλάδας

Κείμενο: Γιώργος Τσοντάκης, Έλσα Ανδριανού
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνογραφία: Δάφνη Αηδόνη
Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική: Γιώργος Τσοντάκης
Ερμηνεύουν:

Λόρδος Μπάιρον (Μεσολόγγι): Ρόμπιν Μπηρ
Λόρδος Μπάιρον (ποιητής): Χρήστος Κεχρής τενόρος
Χριστίνα Ασημακοπούλου: υψίφωνος
Διαμάντη Κριτσωτάκη, Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μεσόφωνοι
Νικόλας Μαραζιώτης: τενόροι
Βαγγέλης Μανιάτης: βαρύτονος
Τίτα Πάνος Γκόγκος
Λουκάς Γιάννης Ζαφειράτος σπουδαστής της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ
Παίζουν μουσική: Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Χρήστος Μαλτέζος (κόρνο), Ισίδωρος Θύμης (κρουστά), Αγγελίνα Τκάτσεβα (ντούλτσιμερ), Κατερίνα Γίμα (άρπα), Νίκος Μπέης (βιολί), Φαμπιόλα Οχέντα (τσέλο), Χρήστος Ωραιόπουλος (τρομπέτα)

Περιγραφή

«Ο αέρας της Ελλάδας», το σημαντικό έργο του πολυβραβευμένου Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη, «πνέει» στη σκηνή «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για μια μοναδική παράσταση την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, στις 9 το βράδυ.

Περισσότερα

Η παράσταση αποτελεί παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μέσα από το έργο ο σπουδαίος Γιώργος Τσοντάκης, τον οποίο το περιοδικό «Gramophone» αποκάλεσε «γίγαντα της αμερικανικής μουσικής σκηνής», φιλοτεχνεί ένα πολυσχιδές ποιητικό πορτρέτο του αστέρα της ποίησης του 19ου αιώνα και ήρωα της ελληνικής Εθνεγερσίας, Λόρδου Μπάιρον.

Με την ρητορική και επικοινωνιακή δυναμική της μουσικής του ο Γιώργος Τσοντάκης θέτει επί σκηνής τις τελευταίες ημέρες του Λόρδου Μπάιρον στην Ελλάδα. Τοποθετεί τη «σκηνή» του έργου του στη νεκρική κλίνη του Μπάιρον και αποδίδει την υποκειμενικότητα του ετοιμοθάνατου ποιητή διαμέσου μιας μουσικοκειμενικής σύνθεσης αυθεντικών ιστορικών τεκμηρίων και αποσπασμάτων από το ποιητικό του έργο.

Ο διττός ρόλος του Μπάιρον (που αποδίδεται από ηθοποιό και τενόρο) συνοδεύεται από εξαμελές φωνητικό σύνολο που συνδυάζει τις λειτουργίες του μαδριγαλικού και τραγικού χορού, αντιπαραθέτοντας την ανάμνηση της περιπαθούς και αριστοκρατικής νεότητας του ποιητή στις χαώδεις πολεμικές συνθήκες που συνάντησε στην επαναστατημένη Ελλάδα και υπογραμμίζοντας έτσι την υπερβατική διάσταση της καταληκτικής, υπέρτατα ρομαντικής του αυτοθυσίας στον βωμό του ιδεώδους.

Με το έργο «Ο αέρας της Ελλάδας» ο Γιώργος Τσοντάκης, ο οποίος συνυπογράφει και την κειμενική σύνθεση του έργου με τη δραματολόγο Έλσα Ανδριανού, παρουσιάζει στο κοινό όσα μπορεί να αισθανόταν ο φιλέλληνας Λόρδος τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του. Γι’ αυτό στην παράσταση υπάρχουν δύο ενσαρκώσεις του Μπάιρον: ο σύγχρονος, που μαραζώνει στο Μεσολόγγι «χτυπημένος» από μια εντελώς απροσδιόριστη πάθηση και αποδίδεται από ηθοποιό, καθώς και ο ποιητής, που αντιπροσωπεύεται από τη μελωδική απαγγελία ενός σόλο τενόρου.

Το σύνολο των εννέα μουσικών του έργου περιλαμβάνει κρουστά, άρπα και σαντούρι. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γιώργος Τσοντάκης. Τον διττό ρόλο του Λόρδου Μπάιρον ερμηνεύουν ο ηθοποιός Ρόμπιν Μπηρ και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής.

Το φωνητικό σύνολο αποτελείται από τους αναγνωρισμένους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χριστίνα Ασημακοπούλου (υψίφωνος), Διαμαντή Κριτσωτάκη (μεσόφωνος), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος), Νικόλα Μαραζιώτη (τενόρος) και Βαγγέλη Μανιάτη (βαρύτονος).

Ποιος είναι ο Γιώργος Τσοντάκης

Ο Γιώργος Τσοντάκης έχει τιμηθεί με δύο από τα σημαντικότερα βραβεία κλασικής μουσικής, το διεθνές βραβείο Grawemeyer και το Charles Ives Living Award από την Αμερικανική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών. Σπούδασε με τον Ρότζερ Σέσσιονς στη Σχολή Τζούλλιαρντ της Νέας Υόρκης και με τον Φράνκο Ντονατόνι στη Ρώμη. Γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με κρητική καταγωγή. Είναι αναγνωρισμένη προσωπικότητα στην Ελλάδα, με εκτελέσεις έργων του ανά τον κόσμο ετησίως. Έργα του έχουν ηχογραφηθεί από τις δισκογραφικές εταιρείες Hyperion, Koch, INNOVA και NAXOS. Ανάμεσά τους δεκαπέντε ορχηστρικά έργα, περισσότερες από πέντε ώρες ορχηστρικής μουσικής, για τα οποία υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για το βραβείο Grammy. Ως φιλοξενούμενος συνθέτης, συνεργάστηκε για σαράντα χρόνια με το Φεστιβάλ Μουσικής του Άσπεν, ΗΠΑ, όπου διηύθυνε το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής του Άσπεν, με την Ορχήστρα Philomusica της Οξφόρδης (Αγγλία), τη Συμφωνική του Ώλμπανυ (Νέα Υόρκη) και τον Σύλλογο Μουσικής Δωματίου του Λίνκολν Σέντερ. Είναι διακεκριμένος φιλοξενούμενος συνθέτης στο Ωδείο Μουσικής του Κολεγίου Μπαρντ.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2753

Σε συνεργασία με τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Επιμέλεια κύκλου «Ωδές στον Βύρωνα»: Αλέξανδρος Μούζας

Νεφέλη Μαϊστράλη: Έρευνα

Γιώργος Τσοντάκης: Μουσική διεύθυνση

Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για ανήλικους από 4 έως 17 ετών χρειάζεται self-test 24 ωρών.
Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 
Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο
www.tch.gr 

Mε την παράκληση να μεταδοθεί ή να δημοσιευθεί

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org]

Φωτογραφίες